Αρχική » » ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ


Η απρέπεια δυο πανεπιστημίων την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Από τον Παναγιώτη Μπαλακτάρη.

Στην Κομοτηνή πέρασα υπέροχα χρό­νια. Τέσσερα ως προπτυχιακός και δύο ως μεταπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με έκαναν, πάνω απ’ όλα, να αγαπήσω την ακριτική και ευαίσθη­τη αυτή περιοχή της πατρίδας μας, που μέχρι τότε δεν γνώρι­ζα. Με έφεραν κοντά στη μουσουλμανική μειονότητα των συμπατριωτών μας Ελλήνων και διαπίστωσα ιδίοις όμμασι την όρεξη των απλών ανθρώπων για την εκμάθηση της ελληνι­κής γλώσσας, αλλά και την εθνική συνείδησή τους -και εννοώ την ελληνική. Ανέκαθεν υπήρχαν οι εγκάθετοι της Τουρκίας, που προσπαθούσαν να δυναμιτίσουν το καλό κλίμα στη Θρά­κη (νομοί Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου), ενώ δεν έλειπαν και οι άμυαλοι από τη δική μας πλευρά.

Οι μειονοτικοί συμπολίτες μας στη συντριπτική πλειονό­τητά τους είναι εργατικοί οικογενειάρχες, οι οποίοι αναγνω­ρίζουν ως πατρίδα τους την Ελλάδα. Φυσικά, υπάρχουν και πυρήνες υποκινούμενοι από την Άγκυρα, α οποίοι επιδιώ­κουν διάσπαση του πληθυσμού στη Θράκη, ώστε να μπορούν να κουμαντάρουν ευχερέστερα τη μάζα, προς εξυπηρέτηση των δικών τους άνομων συμφερόντων.

Όμως, σαν να μην έφταναν οι πραγματικά άοκνες προ­σπάθειες της Τουρκίας να χειραγωγήσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, έρχονται σε αυτές να προστεθούν και ανεξήγητες ενέργειες ακόμη και ελληνικών πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι στις 19 Μαΐου εκάστου έτους ο Ελληνισμός τιμά τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτο­νίας των Ελλήνων του Πόντου από τις δολοφονικές ορδές των Νεοτούρκων του Μουσταφά Κεμάλ, του Τοπάλ Οσμάν και άλλων. Κάθε Μάιο, στις 19, διοργανώνονται εκδηλώσεις μνή­μης και άλλα δρώμενα, που διατηρούν ζωντανή τη μνήμη των παθών των Ελλήνων -γεγονότα σημαντικά, άνευ των οποίων διατρέχουμε τον κίνδυνο να υποστούμε ξανά τέτοια εγκλήματα. Φέτος, λοιπόν, γνωστοποιήθηκε ότι το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολο­γίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, σε συνεργασία με το -άκουσον άκουσον!- Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κύπρου, στις 18-19 Μαΐου στην Κομο­τηνή. θα διοργανώσει εκδήλωση με θέμα: «Γνωριμία με τον γείτονα μέσα από τη λογοτεχνία: Η τουρκική λογοτεχνία στην Ελλάδα και την Κύπρο». Μάλιστα, η εκδήλωση θα λά­βει χώρα στο κτίριο της Παλαιάς Νομικής, που βρίσκεται μέσα στην πόλη, απέναντι από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας.

Αντί, δηλαδή, τα δύο ελληνικά πανεπιστήμια από κοινού με άλλα να προγραμματίσουν διημερίδα, στην οποία θα παρατί­θενται ιστορικές μαρτυρίες και ατράνταχτα στοιχεία για την τέλεση της Γενοκτονίας από την Τουρκία στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα, την αποσιωπούν.

Και όχι μόνο αυτό... Επιπλέον, καλύπτουν την ημέ­ρα μνήμης με μια απρέπεια απέναντι στους νε­κρούς και στα θύματα του ξεριζωμού. Κι όλα αυ­τά με τη συνέργεια ενός κυπριακού πανεπιστημίου, το οποίο έχει έδρα στη Λευκωσία, η οποία είναι χωρισμένη στα δύο, όπως η ακρωτηριασμένη Κύπρος από την παράνομη τουρ­κική εισβολή και κατοχή του θέρους του 1974!

Ο ιστορικός και εθνικός αυτός παραλογισμός πρέπει να ματαιωθεί. Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης οφείλει να μην παραχωρήσει αίθουσα για την προώθηση της τουρκικής λογοτεχνίας. Η ανεγκέφαλη σύλληψη για τη διεξαγωγή εκδήλωσης του τουρκικού πολιτισμού κατά τις ημέρες πένθους του Ελληνισμού είναι εξέλιξη που κάνει το δραστήριο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής και εν συνόλω την Τουρκία να τρίβουν τα χέρια τους από ευχαρίστηση.

Γιατί, έξαλλου, να προβαίνουν σε κινήσεις που αφίστανται των διπλωματικών, όταν υπάρχουν ελληνικά ιδρύματα τα οποία ευχαρίστως πυροβολούν την ιστορική μνήμη του Ελληνισμού; Όλοι γνωρίζουμε πώς λέγονται...

.Δικηγόρος

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-12/05/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger