Αρχική » » Η εθνική τραγωδία των Ιμίων

Η εθνική τραγωδία των Ιμίων


Τη θλιβερή επέτειο της τραγωδίας των Ιμίων μάς θύμισε με δηλώσεις του στις 31 Ιανουάριου 2018 ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ. Στόχος των δη­λώσεων του κ. Πάϊατ, σε πρώτη ανάγνω­ση, ήταν η αποφυγή «ναυτικού ατυχήμα­τος» εξαιτίας της παρουσίας ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων στην πε­ριοχή των Ιμίων. «Όσο έχετε αυτά τα φο­νικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα, που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο», δήλωσε στο κανάλι Σκάϊ ο κ. Πάϊατ, «υπάρχει κίνδυνος ατυ­χήματος, το οποίο θα προκαλέσει μεγά­λες περιπλοκές στις σχέσεις μας».

Ο φόβος λοιπόν ενός ατυχήματος μεταξύ δύο συμμάχων χωρών ήταν εκ πρώτης όψεως ο στόχος των δηλώσεων του Αμερικανού πρέσβη. Ωστόσο, πλέον έγκυροι πολιτικοί αναλυτοί πιστεύουν ότι απώτερος στόχος του ήταν να υπενθυ­μίσει στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και στον ψωροπερήφανο και κομπορρήμονα υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Καμμένο την επαίσχυντη και μελανή για την Ιστο­ρία της χώρας συμφωνία μεταξύ του τό­τε πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Σημίτη, της πρωθυπουργού της Τουρκί­ας Τανσού Τσιλέρ και του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, το βράδυ της 31ης Ιανουάριου 1996, όταν Τούρκοι κομάντος κατέλαβαν τη μικρότερη νήσο των Ιμίων.

Την επαίσχυντη αυτή συμφωνία, η οποία είναι άγνωστη στη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού και η οποία βρίσκεται στα έγγραφα του State Department των ΗΠΑ, έφερε στο φως της δημοσιότητος, με βιβλίο του, ο γνω­στός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου. Η συμφωνία συνοψίζεται σε τέσσερις όρους. Οι πρώτοι τρεις είναι λίγο πολύ γνωστοί και απαγορεύουν στα δύο κρά­τη να έχουν στα Ίμια πλοία, στρατό και ση­μαίες. «No ships, no troops, no flags». O τέταρτος όρος, όμως, ο οποίος συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερι­κών της Ελλάδος και των ΗΠΑ Θεόδω­ρο Πάγκαλο και Μαντλίν Ολμπράϊτ, και ο οποίος ήταν εντελώς άγνωστος ακόμη και στους ασχολούμενους με τα σχετικά θέματα, είναι και ο πλέον εξευτελιστικός για τη χώρα. Τι προβλέπει; «Δεν θα ξαναπατήσετε ποτέ εκεί (στα Ίμια)».

Κλείνοντας, εκφράζω τη λύπη και τον αποτροπιασμό μου για τη θλιβερή, ηττο­παθή και ανιστόρητη πολιτική ηγεσία, η οποία άσκησε την εξουσία μετά τη Μετα­πολίτευση και οδήγησε τη χώρα από ήτ­τα σε ήττα, άλλοτε με το ηττοπαθές σύν­θημα «Η Κύπρος είναι μακράν», άλλοτε με το βολικό «Μη πόλεμος» και άλλοτε με το προδοτικό «Μην ξαναπατήσετε πο­τέ στα Ίμια».

Γεώργιος Β. Κσσσαβέτης
επισμηναγός(Ι) ε.α., τ. κυβερνήτης Ο. Α.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-17/02/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger