Αρχική » » Τελεσίγραφο για αύξηση μισθών και συντάξεων στελεχών ΕΔ-ΣΑ και αποστράτων από το ΣτΕ

Τελεσίγραφο για αύξηση μισθών και συντάξεων στελεχών ΕΔ-ΣΑ και αποστράτων από το ΣτΕ


Απειλή προστίμου εάν δεν αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012 το επόμενο 8μηνο.

«Βόμβα» στο θεμέλια του κρατικού προϋπολογισμού βάζει απόφαση της τριμελούς επιτροπής συμμόρφωσης του ΣτΕ, που δίνει περιθώριο οκτώ μηνών στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Οικονομικών για την αναπροσαρμογή μισθών και συν­τάξεων των ένστολων στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012.

Συγκεκριμένα, η αναπροσαρμογή θα πρέπει να γίνει από 1ης Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουάριου 2017, ενώ πρέπει να καταβληθούν οι διαφορές αποδοχών και συντά­ξεων. Σε περίπτωση δε κατά την οποία η κυβέρνηση δεν συμμορφω­θεί, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο, το οποίο θα καθοριστεί από το ΣτΕ.

Η απόφαση αυτή προκαλεί πλήρη ανατροπή του προϋπολογισμού καθώς αφορά στελέχη όλων των σω­μάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και επι­στρέφει στο καθεστώς του παλαιού ενιαίου μισθολογίου του νόμου 3205/2003 για τους στρατιωτικούς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με άλλες δύο αποφάσεις του το ΣτΕ έκρινε πως η συμμόρφωση αφορά και όσους δεν είναι μέλη των στρατιωτικών ομοσπονδιών και ενώσεων.

Η τριμελής επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρό του Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, εξέδωσε τις υπ΄ αριθμ. 3 και 4/2018 αποφάσεις, στις οποίες αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 95 παράγραφο 5 του Συντάγματος, η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και «δεν δύναται να αδρανεί επικαλού­μενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις». Όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση της τελευταίας απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (13.5.2016), «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη». Οι δικαστές αναγνωρίζουν τις δημοσιονομικές δυσχέρειες που υπάρχουν και «οι οποίες πρέπει, πράγματι, να αποτελέσουν αντικεί­μενο επισταμένης μελέτης εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, καθώς δεν θα μπορούσε να απαιτηθεί από τη διοίκηση η άμεση λήψη όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση της αποφάσεως αυτής μέτρων και, μάλιστα, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η διοίκηση, λόγω και της παρέλευσης μακρού χρονικού διαστήματος, θα έπρεπε να έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία αυτή και να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς τον τρόπο αντιμετωπίσεως των δυσμενών δημοσιονομικών επιπτώσεών της με σκοπό τη μελλοντική και, ενδεχομένως και τμηματική, καταβολή των αποδοχών τις οποίες οι ένστολοι στερήθηκαν λόγω της μερικής αποκαταστάσεως του μι­σθολογίου τους με το άρθρο 86 του ν. 4307/2014.

Κατόπιν όλων αυτών, η Ολομέλεια καλεί την κυβέρνηση και τον υπουρ­γό Οικονομικών να συμμορφωθούν εντός οκτώ μηνών προς τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ομοσπονδίες στρατιωτικών, αστυνομι­κών και άλλων ένστολων για τη μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2014 και 2016) με τις οποίες είχε κριθεί αντισυνταγ­ματική η περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων των ένστολων.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το ΣτΕ επί προεδρίας Σωτήρη Ρίζου είχε υποχρεώσει το υπουρ­γείο Οικονομικών να καταβάλει 200.000 ευρώ ως κύρωση σε τέσσερις ομοσπονδίες και ενώσεις των στελεχών ΕΔ-ΣΑ λόγω της μη συμμόρφωσής του προς τις τελεσίδικες και αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας (2014).

Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-06/02/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger