Αρχική » » Δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς

Δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς


«Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πα­τρίδα σου για σένα, σκέψου τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου», Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, πρόεδρος των ΗΠΑ. 

του Υποναύαρχου Βασίλειου Πολίτη* 

Στην περίπτωση όμως των ομογενών της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και του Καναδά, φαίνεται ότι, ενώ εκείνοι προσπα­θούν να κάνουν τα πάντα για την πατρίδα, πληρώνουν αμείωτα φόρους, στέλνουν συνάλλαγ­μα, καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που έχουν κληρονομήσει από τους γονείς τους, η πατρίδα δεν θέλει να κάνει τίποτα για αυτούς και μάλιστα κάτι πολύ απλό, που, ενώ είναι συν­ταγματική επιταγή από το 2001, οι εκάστοτε κυ­βερνήσεις το αγνοούν επιδεικτικά. 

Χρόνιο αίτη­μα της πλειοψηφίας των 6 εκατ. συμπατριωτών μας που διαμένουν και εργάζονται στο εξωτερι­κό ήταν και είναι το δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά της πατρίδας, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκάστοτε πολιτικές/βουλευ­τικές εκλογές με επιστολική ή ηλεκτρονική ψή­φο, ή ακόμα και με ψήφο στα κατά τόπους ελλη­νικά Προξενεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου ο τότε υφυπουρ­γός Εσωτερικών Χρ. Ζώης κατέθεσε στη Βουλή το καλοκαίρι του 2009 σχέδιο νόμου για το δι­καίωμα ψήφου των ομογενών, δυστυχώς όμως η νέα κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, που ανέ­λαβε το 2010, έβαλε την υπόθεση στο χρονον­τούλαπο και από τότε μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει τολμήσει να φέρει ξανά το θέμα στο προ­σκήνιο. 

Παρόλο που η πλειοψηφία των κρατών- μελών της ΕΕ, σε σύνολο 36 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ αυτών και η Κύπρος, 13 χώρες της Βο­ρείου και Νοτίου Αμερικής, 21 αφρικανικές χώρες, 15 ασιατικές και 6 χώρες στον Ειρηνικό (Ιαπωνία, Αυστραλία κ.λπ.) έχουν αποφασίσει να δώσουν δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς τους, η καθεμιά με διαφορετικές προϋποθέσεις, η Ελλάδα αρνείται πεισματικά έστω και να το συ­ζητήσει. Οι ομογενείς που ζουν και εργάζονται σε σημαντικές χώρες του κόσμου -όπως η Γερ­μανία, η ισχυρότερη της Ευρώπης, και η Αμερι­κή, η ισχυρότερη του κόσμου- αποτελούν ση­μαντικές «γέφυρες» και κανάλια επιρροής στα διεθνή κέντρα αποφάσεων, έχουν χρήσιμες δι­δακτικές προσλαμβάνουσες και είναι σίγουρο ότι είναι άνθρωποι που, σε μεγάλο βαθμό, θα ψήφιζαν πάντα με γνώμονα το καλό της μητέρας πατρίδας και του Έθνους γενικότερα. 

Η Ελλάδα μόνο οφέλη μπορεί να αποκομί­σει με την εμβάθυνση των δεσμών της με την Ομογένεια. Η συμμετοχή των ομογενών στην λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας, στη διαχείριση των κοινών καθώς και στην ανάδει­ξη κυβερνήσεων αναμφίβολα θα προσδώσει στην πολιτική ζωή του τόπου μία άλλη διάσταση και ποιότητα υπερκομματικής και οικουμενικής διακυβέρνησης, που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος τα τελευταία χρόνια. 

* ε.α. στρατηγικός αναλυτής
MADSS, MA -bpolitis@otenet.gr

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-24/02/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger