Αρχική » » Τσάμηδες και Τσαμουριά

Τσάμηδες και Τσαμουριά


Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟ­ΪΔΕΑΤΙΣΜΟΥ.

ΣΕ ΚΑΘΕ ευκαιρία Το αλβανικό πολιτικό σύστημα μιλάει για Τσαμουριά και Τσάμηδες. Ξεχνάνε ότι στην Αλβανία υπάρχουν οι Βο­ρειοηπειρώτες, που ζούσαν εκεί αιώνες πριν κατέβουν οι Αλβανοί στην περιοχή. Οι Έλληνες που κατοικούν εκεί διαχρονικά έχουν διωχθεί και τελευταία χάνουν και τα σπίτια τους στη Χειμάρα. Η απορία κάθε Έλληνα είναι πώς είναι δυνατόν το αλβανικό πο­λιτικό προσωπικό να μιλάει για δικαιώματα μειονοτήτων και να ζητάει οι Τσάμηδες να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα διά της δικαστικής οδού, όπως μπορεί ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης (Ράμα, πρωθυπουργός, 6/2/08). Όταν από πλευράς τους ασκούν διώ­ξεις σε έναν άλλον λαό. Τα δικαι­ώματα των Τσάμηδων είναι κάτι που δεν ισχύει ιστορικά, αλλά και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν το αποδέχεται.

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ αυτή των Αλβανών πολιτικών θα πρέπει να αναζητηθεί στη δημιουργία του μεγαλοϊδεατισμού και του εθνικισμού.

Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ κρίση 1885-1887 ξεκίνησε όταν η Οθω­μανική Αυτοκρατορία άρχισε να καταρρέει. Τότε οι Μεγάλες Δυνάμεις, προκειμένου να ελέγ­χουν το μοίρασμα των εδαφών, μεταξύ Ορθοδόξων με βάση τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (1878), δημιούργησαν το 1913 αλβανικό έθνος, δυνατότητα για πρώτη φορά εθνικής υπόστασης, καταργώντας την πολυθρησκευτικότητα που τους χώριζε και δημιούργησαν ένα θεωρητικό εθνικιστικό μόρφωμα που ονο­μάστηκε αλβανισμός.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ της Αλβανίας για την Τσαμουριά και τους Τσά­μηδες εμφανίστηκε ουσιαστικά στα μέσα του 20ού αιώνα παραχαράσσοντας την πραγματική ιστορία και κατασκευάζοντας ένα μύθο. Οι Τσάμηδες λένε ότι είναι κάτοικοι της (Τσαμουριάς) Θεσπρωτίας, περιοχή από αρχαι­οτήτων χρόνων της Ηπείρου.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ Θεσπρωτία αποτε­λεί παραφθορά της λέξης «Θύαμις», παλαιό ονομασία του ποτα­μού Καλαμά. Επίσης αγνοείται το ιστορικό γεγονός ότι η περιοχή της Τσαμουριάς ονομαζόταν Βαγενετία από τον 7ο αιώνα μ.Χ. Ο επίσκοπός της συμμετείχε στην Η' Οικουμενική Σύνοδο (874 μ.Χ.). Η τοπωνυμία αυτή υπήρχε για αιώνες και αναφέρεται στην απογραφή του 1432. που έκανε η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως περιοχή που θα φορολογείται από το σουλτανικό κράτος. Θα πρέπει αυτοί που δέχονται την παραφθορά της λέξης «Θύαμις» να προβληματιστούν από το ότι ο ποταμός Θύαμις δεν ονομάστηκε ποτέ «Τσάμης». Ακόμη ο Θύαμις έχει κοίτη στη Θεσπρωτία μόνο κατά το ήμισυ ή και λιγότερο από την όλη διαδρομή του ποταμού στο Παγώνι, που ποτέ δεν πήρε το όνομα Τσαμουριά. Κανείς δεν μας εξηγεί από πότε και από ποιους ο Θύαμις έγινε Καλαμάς, ο οποίος έδωσε το όνομά του στη διοικητική περιφέρεια Παρακάλαμος ή Μπρεκαλμάν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΤΙ ΣΧΕΣΗ μπορεί να έχουν με την αρχαία Δωδώνη οι Τσάμηδες, οι οποίοι πρωτοεμφανίζονται στη Θεσπρωτία μόλις τον 17ο αιώνα μ.Χ.; Την περίοδο που η Θεσπρω­τία ήταν κάτω από τον έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορί­ας, οι Τσάμηδες υπηρετούσαν τη σουλτανική εξουσία ως αγάδες και θεωρούσαν τους Έλληνες ραγιάδες. Η απελευθέρωση της Ηπείρου το 1913 ήταν σοκ γιατί έχαναν τα προνόμιά τους και δεν δέχονταν την ισότητα με τους Έλληνες.

ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ της ναζιστικής κατοχής συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και έδρασαν σε βά­ρος των Ελλήνων, εκτελώντας γυναικόπαιδα, καίγοντας σπίτια, εκκλησίες και σχολεία. Με την ήττα των Γερμανών έφυγαν και πήγαν στην Αλβανία.

ΓΙΑ ΤΑ εγκλήματα αυτά έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ως «εγκληματίες πολέμου (Έκθεση Επιτροπής Εξακρίβωσης Ζημιών Ηπείρου 1945). Οι Τσάμηδες ζητούν αποζημιώσεις και να αρθεί το «εμπόλεμο», το οποίο έχει καταργηθεί από το 1987 και μέχρι την πτώση του καθε­στώτος Χότζα δεν υπήρχε καμία διεκδίκηση.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Η. ΧΑΛΑΖΙΑ
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-12/02/2018)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger