Αρχική » , , » Ηχηρά μηνύματα από την άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017»

Ηχηρά μηνύματα από την άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017»


Έμφαση δόθηκε στην άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, στην περίπτωση που αμφισβητηθεί έμπρακτα η ελληνική κυριαρχία σε κάποιο ελληνικό νησί.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεγάλη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017». Η τελική φάση της άσκησης διεξήχθη σε περιοχή του Έβρου, ήταν εντυπωσιακή και έστειλε μηνύματα ισχύος σε κάθε πιθανή επιβου­λή, σκέψη ή έμπρακτη αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητα της Ελλάδας.

Η άσκηση διεξήχθη σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσεως ΤΑ- ΑΣ (Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων) και ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων). Στην άσκηση, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΓΈΕΘΑ, συμμετείχαν το σύνολο των μειζόνων σχηματισμών του Στρατού Ξηράς, όλες οι Πο­λεμικές Μοίρες της Αεροπορίας και το σύνολο των πολεμικών πλοίων του Στόλου. Κατά τη διάρκεια της άσκησης ενεργοποιήθηκε στο έπακρο, βάσει των υφιστάμενων πολεμικών σχεδίων, το σύστη­μα αεράμυνας της χώρας. Επίσης συμμετείχαν και φορείς του πολιτικού τομέα.

Κύριοι σκοποί, που αναδείχτηκαν επαρκώς στην άσκηση, ήταν: Η ρεαλιστική αντιμετώπιση καταστάσεων πολιτικο-στρατιωτικού περιεχομένου, που σχετίζονται με τις διεθνείς εξελίξεις, στο άμεσο και ευρύτερο γεωγραφικό περιβάλλον της χώρας. Η εφαρμογή στρατιωτικών σχεδίων, κα­θώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρή­σεων. Έμφαση δόθηκε στην άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα, στην περίπτωση που αμφισβη­τηθεί έμπρακτα η ελληνική κυριαρχία σε κάποιο ελληνικό νησί.

Η Τουρκία παρακολούθησε πολύ στενά τις διαφορές φάσεις της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017». Είχε αναπτύξει δύο τουρκικές κορβέτες και τρεις φρεγάτες κοντά στις περιοχές των ασκήσε­ων, ενώ αεροσκάφη με σύγχρονα μέσα παρατήρη­σης επιχείρησαν να καταγράψουν «λεπτομέρειες» της άσκησης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μάλιστα, η Τουρκία, προβαίνοντας σε μια επίδει­ξη θράσους, αξίωσε από το ΓΕΕΘΑ την τροποποί­ηση της ελληνικής άσκησης στο Αιγαίο, ισχυριζόμενη ότι συμπίπτει με τις αντίστοιχες περιοχές τουρκικών ασκήσεων.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι Τούρκοι πιλότοι κάνουν εκπαιδευτικές ασκήσεις εντός των FIR Αθηνών και Λευκωσίας. Στις πρακτικές τους περι­λαμβάνονταν ελιγμοί παραπλάνησης, αεροπορι­κός αποκλεισμός νησιών του Ανατολικού Αιγαί­ου, καθώς και η ταυτόχρονη είσοδος τουρκικών μαχητικών στο FIR Αθηνών από διαφορετικά ση­μεία. Η Τουρκία κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και προσδοκά σε διπλωματικά και πολιτι­κά οφέλη.

Χρήστος Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-07/10/2017)

__________________
Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger