Αρχική » » Η Ελλάδα μπορεί να διαλύσει την Τουρκία χωρίς πόλεμο

Η Ελλάδα μπορεί να διαλύσει την Τουρκία χωρίς πόλεμο


του Κυριάκου Βελόπουλου*

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ραγδαίες και έχουν, πάντα, το εθνικό συμφέρον από πίσω. Εν προκειμένω, έχουν τους αγωγούς Ενέργειας και τα τεράστια ποσά και οφέλη που μπορεί να αποκομίσει h κάθε χώ­ρα. θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια τα γεωστρατηγικά παιγνίδια που παίζονται και ποιος οφείλει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας, ώστε να επιτευχ­θεί ο στόχος της απομόνωσης και εν τέλει της πλήρους αποδυνάμωσης της Τουρκίας.

Το ζήτημα της Συρίας δεν λύνεται, διότι τα συμφέ­ροντα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με τις χώρες-δορυφόρους τους, είναι αντικρουόμενα. Αν μπορούσαμε να το πούμε με δύο λέξεις, αυτές θα ήταν... East-Med. Ο γνω­στός σε όλους αγωγός που εμπλέκει και την Ελλάδα, αλ­λά αποτελεί και τη μεγάλη ευκαιρία της. Ο σχεδιαζόμε­νος αγωγός των 2.000 χιλιομέτρων θα συνδέσει τα κοι­τάσματα αερίου κοντά στο Ισραήλ και στην Κύπρο με την Ελλάδα και πιθανόν με την Ιταλία, με κόστος έως 6 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ένας αγωγός που συμφέρει από­λυτα την Ελλάδα και τη βάζει στο κέντρο των εξελίξεων. Την καθιστά ενεργειακό παίκτη πανευρωπαϊκού επιπέ­δου, με όλα τα οφέλη που θα τη συνοδεύουν. Η σημασία του αγωγού αυτού είναι πως, εκτός από ελληνική ανα­βάθμιση, απομονώνει ενεργειακά την Τουρκία. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που με κάθε τρόπο προσπα­θεί να αποτρέψει τη δημιουργία του.

Εδώ είναι που η Τουρκία έχει ως προσωρινό σύμ­μαχο τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν επιθυμεί τη δημιουργία του East-Med (επί του παρόντος), καθώς γνωρίζει πως θα είναι εκτός κερδών. Εκτός διότι οι αμερικανο-ισραηλινές εταιρείες θα είναι μέσα και δεν επιτρέπουν σε Ρώ­σους επενδυτές είσοδο στον αγωγό. Είναι σαφές και λο­γικό βέβαια, πως αν άνοιγαν το παιχνίδι ώστε και οι ρω­σικές εταιρείες, με προεξάρχουσα την Gazprom, να έχουν δυνατότητα εισόδου, τότε ουδεμία αντίρρηση θα είχαν στο Κρεμλίνο. Με τα τωρινά δεδομένα, οι Ρώσοι επιθυμούν έναν αγωγό που θα περνούσε από τα Κατεχόμενα της Κύπρου και μέσω Τουρκίας θα ανέβαινε στη Βουλγαρία και από εκεί προς την Ευρώπη. Αυτό είναι το σημείο που εκμεταλλεύεται η Τουρκία και αυτό είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα.

Έχουμε δύο, de facto, στρατόπεδα. Ισραήλ - Κύπρος, με κάλυψη των ΗΠΑ, και Τουρκία - Ρωσία με σύμμαχο το Κατάρ. Αυτό είναι το κομβικό σημείο, το οποίο δημι­ουργεί και κίνδυνο για την Κύπρο μας. Ήδη φαίνεται η επιθετικότητα των Τούρκων στην περιοχή, λόγω της ψευδαίσθησης παντοδυναμίας που αισθάνονται. Το σε­νάριο προβοκάτσιας-θερμού επεισοδίου είναι εξαιρετι­κά πιθανό, καθώς διακυβεύεται το μέλλον, όχι πια του Ερντογάν, αλλά της ίδιας της Τουρκίας.

Ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί ο Ερντογάν είναι να απομονωθεί ενεργειακά. Να πάψει να είναι κόμβος και στη θέση του να αναδειχθεί η Ελλάδα μας. Αυτό πρέ­πει να γίνει με άμεση κινητοποίηση όλων των ελληνι­κών δυνάμεων προς τη δημιουργία του αγωγού. Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να μπορέσει να ανα­βαθμιστεί ο ρόλος της. Με τον East-Med και πετυχαίνει οικονομικά κέρδη και την εδαφική της ακεραιότητα προ­στατεύει και, κυρίως, αποδυναμώνει πλήρως την Τουρκία στο σημείο της οικονομικής εξόντωσης. Όλα αυτά, δε, χωρίς πόλεμο!

Η Ελληνική Λύση, όπως έχει δηλώσει πάρα πολλές φορές, πιστεύει στο εθνικό-ελληνικό συμφέρον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το συμφέρον της χώρας είναι, πάση θυσία, η δημιουργία του East-Med. Χωρίς ιδεολογικά κωλύματα και αυταπάτες, η ελληνική πλευρά πρέ­πει πάση θυσία να κινηθεί. Αυτό μπορεί να γίνει με με­σολάβηση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ώστε και η Gazprom να εισέλθει στο παιγνίδι και, φυσικά, με διερεύνηση όσων άλλων κρατών επιθυμούν τη δημιουργία του.

Ως βουλευτής ήδη από το 2008 τόνιζα από τα κοινο­βουλευτικά έδρανα πως ο East-Med είναι ζωτικής σημα­σίας για την Ελλάδα. Για την εθνική της ασφάλεια, την εδαφική της κυριαρχία, την οικονομική της ανάπτυξη και την ενεργειακή της αυτάρκεια.

* Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-22/04/2017)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger