Αρχική » » ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ Ή Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ Ή Η ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ


«Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΔΙΟΛΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΜΕΙΩΣΕ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΤΟΥΣ ΕΠΕΒΑΛΕ 97 ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΣΤΡΙΜΩΧΝΟΝΤΑΣ ΤΕΣ ΑΣΧΗΜΑ».
Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα θυμηθεί τη Siemens και τους πρωταγωνιστές της, το C4I, το πάρτι των εξοπλιστικών, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και άλλες υποθέσεις της «ισχυρής Ελλάδας» του Κώστα Σημίτη.

Η επανεμφάνιση του Κώστα Σημίτη, τόσο μέσω των ομιλιών-προτροπών του όσο και μέσα από την καθαγια­σμένη συνέντευξή του, καλλιέργησε προσδοκίες στους νοσταλγούς του. Όσο το σενάριο της πολιτικής ανωμαλίας «έπαιζε» με ανοιχτή την αξιολόγηση, τα γνωστά ΜΜΕ, τα οποία και το διακινούσαν, άρχισαν, μάλιστα, να πλαισιώνουν τη μεθόδευση με υποστηρικτικά άρθρα και «θάψιμο» ειδήσεων που αφορούσαν στις περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη υπουργών των κυβερνήσεών του, με τη... θεωρία των υποστηρικτών του να περικλείεται σε μια φράση του τύπου «γιατί όχι αυτός, ο δοκιμασμένος, "ο καταλλη­λότερος" ο θεμελιωτής του εκσυγ­χρονισμού του κράτους;», ευελπιστώντας προφανώς ότι οι Έλληνες έχουμε μνήμη χρυσόψαρου.

Σε αυτό το σκηνικό εμφανίζεται -περισσότερο επίκαιρο απ' όσο υπολόγιζε ο συγγραφέας του -το βιβλίο 1996-2004- Το μεγάλο ψέμα του δημοσιογρά­φου Νίκου Χιδίρογλου από τις εκδόσεις Πελασγός. Στο βιβλίο περιγράφονται τα έργα και οι ημέρες της οκταετίας Σημίτη, οι αποτυχίες της πολιτικής του τόσο σε οικονομικό όσο και σε διπλω­ματικό επίπεδο και κυρίως αποδομούνται οι μύθοι που τον περι­βάλλουν, με βασικότερο όλων το κυρίαρχο σύνθημα της περιόδου του, τον «εκσυγχρονισμό». Στις σε­λίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα θυμηθεί τη Siemens και τους πρω­ταγωνιστές της, το C4I, το «πάρτι» των εξοπλιστικών, το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, όπου ένα εκατομμύριο επενδυτές έχασαν τα χρήματά τους στην «ισχυρή Ελλά­δα», τα swap της Goldman Sachs και, βέβαια, τις υποθέσεις των Ιμίων και της παράδοσης Οτσαλάν.

Κι αν κάποιος υποστηρίξει ότι στο βιβλίο παρουσιάζεται η μεγά­λη εικόνα που αδικεί τον Κώστα Σημίτη, και η πραγματικότητα της καθημερινότητας δείχνει ότι πίσω από τον σχεδιασμό για τον εξευρωπαϊσμό της χώρας και την ένταξη στην ΟΝΕ «κρύφτηκαν» η υψηλή ανεργία, η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων, η ανατί­μηση της δραχμής για να μπούμε στο ευρώ, οι προεκλογικές παρο­χές στους συνταξιούχους και η ατολμία στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που οδήγησε στη σημερινή τραγική κατάσταση. Δανειζόμαστε από το βιβλίο μια όλως ενδεικτική φρά­ση: «Ο πρώην πρωθυπουργός δεν ασχολήθηκε διόλου με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ούτε μείωσε τη φορολογία τους. Αντίθετα, επέβαλε 97 νέους φόρους στις μικρομεσαίες, στριμώχνοντάς τες άσχημα. Ήταν η εποχή της κατακόρυφης αύξησης των έμμεσων φόρων».

Ο Κώστας Σημίτης έγραψε το 2012 αναφερόμενος στη μετά το 2004 περίοδο ότι «οι πιέσεις των αυτοαπασχολούμενων, των χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, των δημοσίων υπαλλήλων και όσων αποτελούν τη "μοριακά κατακερματισμένη ελληνι­κή κοινωνία" ενέτειναν τη σύγκρου­ση για τη διανομή, τη μάχη για παρο­χές, τα αιτήματα για υψηλότερους μισθούς»... Και σε αυτή την εκδοτική προσπάθεια γίνεται όμως λόγος για το πώς «μαγειρεύτηκαν» νούμερα και στοιχεία για το δημόσιο χρέος ώστε να φανεί η εκτόξευσή του επί των ημερών του Κώστα Καραμαν­λή, ενώ το κείμενο συνοδεύουν φωτογραφίες και πρωτοσέλιδα του Τύπου της εποχής. Για να μαθαί­νουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί...

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-13/04-27/04/17)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger