«Επιδημία» αλβανικών προκλήσεων


Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ των φωτογραφιών των εφέδρων που σχημάτι­σαν τον αλβανικό αετό με τα χέρια τους προκάλεσε την άμεση παρέμ­βαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Γέμισε το διαδίκτυο από φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται άτομα αλβανικής καταγωγής, που υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας χωρών της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, να σχηματίζουν τον αλβανικό αετό, όπως έκαναν οι επτά έφεδροι στο κέντρο νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου. Έρευνα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για εθνικιστικό σχέδιο.

Λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη της φω­τογραφίας των επτά εφέδρων που σχημάτισαν τον αλβανικό αετό με τα χέρια τους μέσα στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων (Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων) στο Μεσολόγγι, τον γύρο του κόσμου κάνουν φωτογραφίες που παρουσιάζουν στρατιώτες και αστυνομικούς με αλβανική καταγωγή σε διάφορες χώρες της Ευρώπης ακόμη και στη Νέα Υόρκη, να κάνουν την ίδια χειρονομία. Η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, που τείνει να πά­ρει μαζικές διαστάσεις αυξάνει τον προβλημα­τισμό στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας που προσπαθούν να διαπιστώσουν αν πρόκειται για μια αθώα, τυχαία κίνηση ή αν πί­σω από αυτή κρύβεται ένα εθνικιστικό σχέδιο.

Με παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, έχει ήδη διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, με σκοπό να αποκαλυ­φθούν τα κίνητρα των επτά στρατιωτών, ενώ ο ίδιος ο υπουργός με δηλώσεις του επιμένει στην απόδοση αυστηρών πειθαρχικών ποινών, χαρακτηρίζοντας την πράξη των επτά ως «άλλη μια προσπάθεια του αλβανικού εθνικισμού να προκαλέσει την Ελλάδα», προσπάθεια η οποία εντάσσεται σε σωρεία ανάλογων περιστατικών που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα, όπως π.χ. η κατεδάφιση των σπιτιών Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα. Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τους οποίους επικοινώνησε η Real news, τονίζουν πως η χειρονομία των στρατιωτών δεν είναι τόσο αθώα, όσο φαίνεται και ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα και βάσει των όσων προβλέπει ο κανο­νισμός του Στρατού.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών αρνείται επισήμως να σχολιάσει το ζήτημα που έχει προκύψει, χαρακτηρίζοντας το ήσσονος σημα­σίας. Πηγές του υπουργείου εκφράζουν ανη­συχία για τον αλβανικό εθνικισμό, αλλά απο­φεύγουν να τον συνδέσουν με το συγκεκριμέ­νο περιστατικό.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΦΕΛΕΙΑ Η ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ;

Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει, ο δρ Κωνσταντίνος Φίλης, διεθνολόγος και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή προβληματική, σε μια αρνητική χρονική συγκυρία για τις διμερείς ελληνοαλβανικές σχέσεις. «Ο αλβανικός αετός είναι ένα σύμβολο προφανώς εθνικό, αλλά αυτό που έχει αξία είναι υπό ποιες συνθήκες συνέβη το περιστατικό. Έχουμε δει κατά καιρούς αθλητές να σχηματίζουν τον αλβανικό αετό με τα χέρια τους. Όταν, όμως νεοσύλλεκτοι του ελληνικού Στρατού που φορούν στρατιωτική περιβολή κάνουν αυτή τη χειρονομία, ακόμα και αν είναι ο τρόπος έκφρασης της ταυτότητάς τους τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων πρόκειται για επι­κίνδυνη αφέλεια ή σε μια πιο ρεαλιστική εκδοχή για περιστατικό που παραπέμπει σε προβοκάτσια και προπαγάνδα».

Ανάλογη θέση εκφράζει και ο διεθνολόγος δρ Ευάγγελος Βενέτης ο οποίος αναφέρει: «Όσοι κάνουν το σύμβολο της αλβανικής σημαίας συμφωνούν με το κεντρικό σύμβολο του αλ­βανικού εθνικισμού, το οποίο υλοποιείται επι­χειρησιακά στα πρότυπα του UCK με διάφο­ρες παραστρατιωτικές και παρακρατικές οργα­νώσεις. Από τη στιγμή που οι νεοσύλλεκτοι φο­ρούν την ελληνική στολή, αποτελεί προσβολή εθνικού συμβόλου. Επομένως ο ελληνικός νό­μος πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο».

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΤΟ

Την ίδια στιγμή, στα κοινωνικά δίκτυα και τις ιστοσελίδες της Αλβανίας έχουν ανέβει αρκετές αντίστοιχες φωτογραφίες από άλλες χώρες στην προσπάθεια να φανεί ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο με την άσκηση διώξεων. Στις εικόνες που έχουν αναρτηθεί φαίνονται άτομα αλβανικής καταγωγής που υπηρετούν στα σώματα Ασφα­λείας χωρών της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ, να σχηματίζουν τον αλβανικό αετό. Σε δύο από τις φωτογραφίες το εθνικό σύμβολο της Αλβα­νίας σχηματίζουν με τα χέρια τους άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν στον Στρατό της Ελ­βετίας και της Αυστρίας. Επιπλέον, το σύμβο­λο του αετού κάνουν και Γάλλοι αστυνομικοί, δίπλα σε φίλους της εθνικής ομάδας της Αλβα­νίας, στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που διοργανώθηκε στη Γαλλία. Φωτογραφία αστυνομικών με τη χαρα­κτηριστική χειρονομία, όμως υπάρχει και από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για αστυνομικούς της Νέας Υόρκης με καταγωγή από το Κοσσυφοπέδιο.

«ΒΟΟΥΝ» ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα της στά­σης της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους επτά νεοσύλλεκτους στρατιώτες στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της Αλβανίας. Στον «πόλεμο» των δημοσιευμάτων εναντίον του Π. Καμμένου ξεχωρίζει η επιστολή που φαίνεται να απέστειλε ηλεκτρονικώς προς τον υπουργό Εθνι­κής Άμυνας ο δημοσιογράφος Μπλέντι Φεβζίου. Με αυτή ο πλέον δημοφιλής παρουσιαστής της γειτονικής χώρας απαντά στη δήλωση του Π. Καμμένου ότι όποιος δεν αισθάνεται Έλληνας να επιστρέφει στην πατρίδα του και να αφήσει την ελληνική υπηκοότητα.

Θέλοντας μάλιστα, να υποβαθμίσει το περιστατικό, αναφέρει χαρακτηρι­στικά: «Το σύμβολο του αετού προσδιορίζει τον λαό μας για αιώνες και υπήρ­χε πριν καν ακόμα συσταθεί η Αλβανία, μικρή ή μεγάλη. Ο αετός δεν συνδέ­εται με αυτό που εσείς αποκαλείτε Μεγάλη Αλβανία. Οι επτά νέοι έχουν την ελληνική υπηκοότητα, αλλά και την αλβανική καταγωγή. Ο άνθρωπος πρέ­πει πάντα να είναι υπερήφανος για τις ρίζες του και ένας άνθρωπος χωρίς ρί­ζες είναι σαν να έχει χάσει τη μνήμη του. Στον Στρατό των Η Π Α, που είναι και η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, οι νεοσύλλεκτοι έχουν το δι­καίωμα να φορούν στον λαιμό ή στο σώμα τους σύμβολα των χωρών προέ­λευσής τους αλλά και να μιλούν τη γλώσσα τους». Ο Μπ. Φεβζίου καταλήγει στην επιστολή του ότι «οι επτά νέοι δεν είναι εχθροί της Ελλάδας. Φωτογραφήθηκαν όπως αισθάνθηκαν εκείνη τη στιγμή, χωρίς να γνωρίζουν ότι μια εικόνα στο Instagram μπορεί να θεωρηθεί αιτία πολέμου. Κύριε υπουργέ, ο συναγερμός αυτός είναι παραπάνω από γελοίος».

Το σύνολο των αλβανικών Μέσων δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα την απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην επιστολή του δημοσι­ογράφου, για την οποία, ωστόσο, το γραφείο του Έλληνα υπουργού δηλώ­νει άγνοια και διαψεύδει την ύπαρξή της.

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

«Έχουμε δει κατά καιρούς αθλητές να σχηματίζουν τον αλβανικό αετό με το χέρια τους. Όταν, όμως, νεοσύλλεκτοι του ελληνικού Στρατού που φορούν στρατιωτική περιβολή κάνουν αυτή τη χειρο­νομία, ακόμα και ον είναι ο τρόπος έκφρασης της ταυτότητάς τους, τότε στην καλύτε­ρη των περιπτώ­σεων πρόκειται για επικίνδυνη αφέλεια ή σε μια πιο ρεαλιστική εκδοχή για περιστατικό που παραπέμπει σε προβοκάτσια και προπαγάνδα», λέει ο διεθνολόγος Κωνσταντί­νος Φίλης

UCK

«Όσοι κάνουν το σύμβολο της αλ­βανικής σημαίας συμφωνούν με το κεντρικό σύμβολο του αλβανικού εθνικισμού, το οποίο υλοποιείται επιχειρησιακά στα πρότυπα του UCK με διάφορες παραστρατιωτικές και παρακρατικές οργανώσεις», δηλώνει ο διεθνολόγος Ευάγγελος Βενέτης.

Πέμπτη φάλαγγα

η άποψη του ΓΙΩΡΓΟΥ Χ0ΥΔΑΛΑΚΗ
g.houdalakis@realnews.gr

«Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ είναι η δίψα για εξουσία ενισχυμένη από αυταπάτες», έγραφε ο Τζορτζ Οργουελ. Οι αυτα­πάτες βρίσκουν εύφορο χωράφι σε αυτούς που θεω­ρούν ότι έχουν ιστορικά αδικηθεί.

Ο αλβανικός εθνικισμός θεωρεί ότι τα σύνορα της επικράτειάς του είναι στενά. Οι ανιστόρητοι μεγαλοϊδε­ατισμοί θα τα επέκτειναν στη μισή Βαλκανική, συμπεριλαμβάνοντας και ένα κομμάτι από την Ελλάδα. Ο πραγματικός κίνδυνος αναδύεται όταν ο εθνικιστικός σπόρος βρίσκει θαλπωρή σε οργανωμένα συστήματα, που τον χρησιμοποιούν ως εργαλείο. Οι φωτογραφίες με νεοσύλλεκτους που σχηματίζουν με τα χέρια τους τον δικέφαλο αλβανικό αετό δεν συνιστά μόνο προσβολή στη στολή και το εθνόσημο που φέρουν. Γεννά πραγματική ανησυχία, κυρίως επειδή δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες, όπως η Ελβετία, η Αυστρία ή το Κόσοβο, οι εκεί στρατευμένοι αλβανικής καταγωγής έχουν φωτογραφηθεί με παρόμοιο τρόπο. Δεν είναι ζήτη­μα υπερηφάνειας για την καταγωγή τους, αλλά αν κά­ποιοι εκμεταλλεύονται αυτή την περηφάνια για τη δη­μιουργία μιας πέμπτης φάλαγγας.

ΥΓ.: Πατριωτισμός είναι όταν η αγάπη για τους δικούς σου ανθρώπους έρχεται πρώτη. Εθνικισμός είναι όταν το μίσος για τους άλλους έρχεται πρώτο.
Σαρλ Ντε Γκωλ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ (d.pananou@realnews.gr)
(REAL NEWS-29/01/2017)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger