Αρχική » , , , , , » Κρίσεις στις... κρίσεις των αρχηγών

Κρίσεις στις... κρίσεις των αρχηγών


Αιφνίδια «καρατόμηση» των επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι έμαθαν ότι αποστρατεύτηκαν από τον... Τύπο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ «Αυγή» της Τρίτης 17 Ιανουάριου, την επομένη του ΚΥΣΕΑ και της καρατομήσεως τριών αρχηγών, έκτακτες κρίσεις δεν έγιναν. Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά.

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη
lsblav@gmail.com

Τη στιγμή που όλος ο γεωπολιτικός μας περίγυρος «βράζει» σε Τουρκία, Συρία, Μέση Ανατολή, ιστορικές α­νακατατάξεις πραγματοποιούνται, σύνορα επαναχαράσσονται και η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις της στο Αιγαίο, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε, τελείως ξαφνικά, να προχωρήσει σε έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καρατομώντας εν ριπή οφθαλμού και τους τρεις αρχηγούς των Κλάδων.

Έτσι, στη θέση των πρώην, πλέον, αρχηγών ΓΈΣ στρατηγού Βασίλη Τελλίδη, ΓΕΝ Ναυάρχου Γεωρ­γίου Γιακουμάκη και ΓΕΑ Πτεράρχου (I) Χρήστου Βαίτση, το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυ­πουργού Αλέξη Τσίπρα και έπειτα από εισήγηση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, επέλεξε τον Αντιστρά­τηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Αντιναύαρχο Νικό­λαο Τσούνη και τον Αντιπτέραρχο (I) Χρήστο Χριστοδούλου ως νέους αρχηγούς, αντιστοίχως. Διατηρήθηκε στη θέση του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα των νέων αρχηγών, που είναι όλοι τους εξαιρετικοί από πάσης απόψεως, αλλά η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από πλευράς κυβερνήσεως, που έδειξε περιφρόνηση προς τον θεσμό του αρχηγού αλλά και των αντιστρατήγων, οι οποίοι έμαθαν από τον Τύπο ότι έγινε ΚΥΣΕΑ και αποστρατεύτηκαν.

Και αφού η κυβέρνηση έκανε το ΚΥΣΕΑ τελείως ξαφνικά και άρον-άρον τη Δευτέρα 16 Ιανουάριου, όλοι οι αρχηγοί θα παραλάβουν επισήμως σε τε­λετές που θα πραγματοποιηθούν στις οικείες πα­ραγωγικές σχολές του καθενός την προσεχή Δευ­τέρα 23 Ιανουάριου, δηλαδή έπειτα από μία ολό­κληρη εβδομάδα, αφού μετά το ΚΥΣΕΑ ο μεν Α/ ΓΕΕΘΑ μετέβη στις Βρυξέλλες, ο δε ΥΕΘΑ για την Ουάσινγκτον. Επομένως, γιατί όλη αυτή η... βια­σύνη, που έδωσε λαβή σε φημολογία ακόμα και περί πρόωρων εκλογών, έχοντας κατά νου αντί­στοιχα παραδείγματα το 2009 και το 2011;

Γιατί θα έπρεπε να αποστρατευτούν 9 αντιστράτηγοι με τον αρχηγό για να επιλεγεί ο νεότερος στην επετηρίδα αντιστράτηγος; Όταν, το 2011, είχε κάνει κάτι παρόμοιο ο τότε ΥΕΘΑ Π. Μπεγλίτης, ο νυν ΥΕΘΑ, ως βουλευτής της ΝΔ τότε, ωρύετο στη Βουλή και δικαιολογημένως.

Γιατί θα έπρεπε ο αρχηγός ΓΕΑ να αποστρατευτεί, ενώ πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό για σοβαρές διμερείς συνομιλίες; Δεν θα μπορούσε είτε να έχει ενημερωθεί εγκαίρως να αναβάλει την επίσκεψη είτε να γινόταν το ΚΥΣΕΑ την επόμενη εβδομάδα; Ο (κάθε) αρχηγός εκπρο­σωπεί την Ελλάδα, τον Κλάδο του και τελευταία τον εαυτό του ως στέλεχος με σχεδόν 40ετή συνεχή προσφορά. Ασφαλώς απαιτείται μεγαλύτερος σεβασμός στους θεσμούς.

Γιατί θα πρέπει να έχουν αλλάξει έξι αρχηγοί στο ΓΈΣ από το 2011 και εντεύθεν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται «από κάτω» στην ωρίμανση της επετηρίδος ανά βαθμό;

Γιατί θα πρέπει να αντικατασταθεί, για παρά­δειγμα, ο αρχηγός ΓΈΝ, προτού καν συμπληρώσει ένα έτος στο συγκεκριμένο αξίωμά του;

Υποψηφιότητα για επόμενος Α/ΓΕΕΦ

Πάντως, από τους αντι­στράτηγους που απο­στρατεύτηκαν ένας θα αποτελεί την πρόταση της κυβερνήσεως και, κατ' επέκταση, της Ελ­λάδας προς την αντί­στοιχη κυπριακή ως ε­πιλογή για τη θέση του νέου Αρχηγού ΓΕΕΦ στην Κύπρο, καθώς η θητεία του νυν Αρχη­γού (και η ετήσια παράταση που έχει λάβει) Αντιστράτηγου Γεωργί­ου Μπασιακούλη εκπνέει τον Μάρτιο του 2017. Η πιο ισχυρή πρόταση είναι του μέ­χρι πρότινος διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντι­στράτηγου Ηλία Λεοντάρη, ενός εξαιρετικού από κάθε άποψη αξιωματικού. Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι τόσο στο πρόσωπο όσο στο... μέλλον του ΓΕ­ΕΦ, που εξαρτάται ευ­θέως από τη γενικότε­ρη πορεία των συνομι­λιών στην Ελβετία για το Κυπριακό.

Κεραυνόπληκτος...

ΣΤΗΝ 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο πληροφορήθηκε ο αποστρατευθείς Γενικός Επιθεωρητής Στρατού Αντιστράτηγος (καταδρομέας και βατραχάνθρωπος) Γιάννης Ηλιόπουλος την αποστρατεία του και ενώ ο διοικητής του σχηματι­σμού τον ενημέρωνε επισήμως για θέματα της αρμοδιότητος του. Αμέ­σως, φυσικά, η ενημέρωση διακό­πηκε και, μέσα σε εμφανές κλίμα αμηχανίας, ο στρατηγός μπήκε στο αυτοκίνητό του για επιστροφή στην Αθήνα. Κανένας δεν του είχε τηλεφωνήσει, έστω και τυπικά, ότι θα αποστρατευθεί, για να αποφευχθεί όλη αυτή η -καθόλου σοβαρή- κατάσταση. Και δεν ήταν ο μόνος.

Πήγε Αρχηγός, επέστρεψε πολίτης

ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ και την αμηχανία που ένιωσε ο πρώην Α/ ΓΈΑ Πτέραρχος (I) Χρήστος Βαΐτσης ασφαλώς ούτε στον εχθρό του δεν θα την ευχόταν. Μόλις είχε πάει στα Ηνωμένα Αρα­βικά Εμιράτα για επίσημη επίσκεψη, είχε επιθεωρήσει το τι­μητικό άγημα και ήταν έτοιμος να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τον συμμαθητή του και φίλο του από τη Βρετανική Σχολή Πολέμου Αρχηγό της Αεροπορίας των ΗΑΕ, όταν ενημερώ­θηκε από κάποιον επιτελή του ότι είχε συνέλθει ΚΥΣΕΑ και αποστρατεύτηκε. Ο ίδιος, κύριος όπως πάντα, ερωτηθείς σχετικώς από δημοσιογράφους, αρκέστηκε στη λιτή απάντη­ση: «Πολύ άκομψο». Μάλιστα, επειδή είχαν φτάσει κάποιες πληροφορίες στα αυτιά του για σύγκληση ΚΥΣΕΑ, είχε τηλε­φωνήσει «αρμοδίως» πριν να φύγει αν θα ήταν σκόπιμο να αναβάλει το ταξίδι, για να λάβει τη διαβεβαίωση να ταξιδέψει και ότι δεν θα γίνει... τίποτα. Όπερ και... εγένετο.

Αθλητικές προτιμήσεις...

Η ΕΠΙΛΟΓΗ των νέων αρχηγών άλλαξε το πάζλ των φίλαθλων αισθημάτων της στρατιωτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με «α­σφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες», οι νέοι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ Αντιστράτη­γος Αλκιβιάδης Στεφανής και Αντιναύαρ­χος (και Πειραιώτης) Νικόλαος Τσούνης, είναι δεδηλωμένων ερυθρόλευκων αισθη­μάτων. Ο νέος Αρχηγός ΓΈΑ (ο Δραμινός) Χρήστος Χριστοδούλου είναι ΠΑΟΚ, ενώ ο παραμείνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος (και «Βάτραχος») Βαγγέλης Αποστολάκης είναι δεδηλωμένος «πράσινος». Όπως και ο νέος Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος (και επίσης «βάτρα­χος») Ιωάννης Παυλόπουλος. Μια άλλη «πλευρά» των πρόσφα­των κρίσεων, εξίσου ενδιαφέρουσα.

(ΕΠΕΝΔΥΣΗ-21/01/2017)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger