Αρχική » , , , , , » Εθνική Άμυνα: ΟΠΛΑ-ΔΩΡΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ

Εθνική Άμυνα: ΟΠΛΑ-ΔΩΡΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ


0 φόβος της αλλαγής ισορροπιών στο Αιγαίο, οι περικοπές και τα ανταλλάγματα.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗ

Η έλευση του Μπαράκ Ομπάμα την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα αναμένεται με μεγάλες προσδοκίες, και όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση του δημόσιου χρέους της χώρας μας. Κατά την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στην ελληνική πρω­τεύουσα θα διευκρινιστεί αν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προσφέρουν δωρεάν στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, του­λάχιστον σε σχέση με το αντίτιμο, αφού η Ουάσιγκτον ποτέ δεν δίνει χωρίς να πάρει κάτι πίσω ως γεωστρατηγικό αντάλλαγμα...

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι γνώμη έχουν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για το status quo στο Αιγαίο. Αν κρίνουν ότι με την Τουρκία μπορούν να τα βρουν καλύ­τερα, τότε η σημερινή ανησυχητική κατάσταση που δημιουργεί ο ανεξέλεγκτος πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πολύ εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη. Αν, πάλι, εκτιμούν ότι η Ελ­λάδα τους είναι χρήσιμη, θεωρείται βέβαιο ότι η όποια βοήθεια θα συνδεθεί με υπο­χωρήσεις που θα απαιτηθούν από την ελ­ληνική διπλωματία στο Κυπριακό, το οποίο έχει αποκτήσει έντονη επικαιρότητα, αλλά και στο Σκοπιανό.

Επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα μέχρι το 2020 αλλιώς...

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, θα καταβάλει, όπως πληροφορούνται τα «Επίκαιρα», κάθε δυνατή προσπάθεια για χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ της αγοράς μίας μοίρας F-35 (24 αεροσκάφη), για αναβάθμιση των F-16, παραχώρηση δύο αντιτορπιλικών (αντιαε­ροπορική άμυνα περιοχής Arleigh Burke), μεταχειρισμένα ελικόπτερα UH-60L Kiowa και όχι μόνο. Αν, μάλιστα, η χώρα μας δεν θέλει να χάσει το παιχνίδι στο Αιγαίο, όλα τα παραπάνω πρέπει να έχουν ενταχθεί στον Ελληνικό Στρατό και να είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα μέχρι το 2020. Τότε, άλλωστε, εκτιμάται ότι θα βρίσκεται σε πλήρη ωρίμανση το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμ­μα της Άγκυρας, το οποίο απειλεί να ανα­τρέψει κάθε ισορροπία στην περιοχή.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) επι­μένει να προκρίνει τις γαλλικές φρεγάτες FREMM, συγκεκριμένα την αγορά μίας από τη Γαλλία και την κατασκευή πέντε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, εξέλιξη που, αν μη τι άλλο, θα «ζωντανέψει» τα τελευταία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θέτει το ζήτημα στο τραπέζι των συζητή­σεων κάθε φορά που συναντά τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Όπως και να 'χει, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, αφού ανώτατη στρατιωτική πηγή κάνει λόγο στο περιοδικό μας για ραγδαία αλλαγή των ισορροπιών στο Αιγαίο σε βά­ρος της χώρας μας. Κι αυτό όταν, βάσει του προϋπολογισμού του 2017, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλείται να θυσιάσει 400 εκατ. ευρώ από αυτά που ούτως ή άλλως του λείπουν προκειμένου να συμπλεύσει με τις μνημονιακές υποχρεώσεις την ίδια ώρα που οι απαιτήσεις της Τουρκίας ενα­ντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο φουντώνουν. Γι΄ αυτό και στο ΥΠΕΘΑ εμ­μένουν για μάξιμουμ περικοπή δαπανών 40-50 εκατ. ευρώ, μια και σε διαφορετική περίπτωση σε λίγο δεν θα υπάρχουν χρή­ματα ούτε για καύσιμα, ενώ και το προ­σωπικό (στρατιωτικό και διοικητικό) ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επι­βίωσης...

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-11/11-24/11/16)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger