Αρχική » , , , , , » Με το όπλο παρά πόδα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Με το όπλο παρά πόδα οι Ένοπλες Δυνάμεις


■ Προβληματισμός στο ΥΠΕΘΑ για τις προκλητικές κινήσεις των Τούρκων.

Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις της η Τουρκία στο Αιγαίο. Οι υπερπτήσεις οπλι­σμένων αεροσκαφών της τουρκικής Πολε­μικής Αεροπορίας πάνω από ελληνικά εδά­φη και συγκεκριμένα πάνω από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αποτελεί έμπρακτη αμφισβήτηση ελ­ληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που προβληματίζει και ανησυχεί την κυβέρνηση.

Ήδη, από την αρχή του χρόνου, 48 φορές τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από ελληνικά εδάφη. Το σύμπλεγμα Οινουσσών (βραχονησίδα Παναγιά) καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με 27 υπερπτήσεις! Ειδικότερα, η υπερπτήση τουρκικού αεροσκάφους συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών CN - 235 πάνω από τη νησί­δα Παναγιά ενδεχομένως να έχει και επιχειρησιακό χαρακτήρα και να αποσκοπεί στη χαρτογράφηση της ελληνικής αεράμυνας και, συ­νεπώς, στον εντοπισμό «κενών» που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στρατιωτικά σε περίπτωση κάποιου «θερμού» επεισοδίου. Επίσης, οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από τη βρα­χονησίδα Ζουράφα είναι ιδιαίτερα προκλητικές και βλαπτικές για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς συνιστούν αμφισβήτηση μεγάλης εκτάσεως εθνικών χωρικών υδάτων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, εγγύτατα των Στενών (Ελλήσποντος).

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αξιολογούν πολύ προσεκτικά την πρόσφατη δημόσια δήλωση του προέδρου της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, ότι «τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, η Δυτική Θράκη μέχρι τον Νέστο ποταμό, ολόκληρη η Κύπρος, αλλά και η Αν­τιόχεια, το Χαλέπι και η Μοσούλη, είναι οι γεωγραφικές περιοχές που ανήκουν στα σύνορα της καρδιάς μας». Δήλωση με σαφές αναθε­ωρητικό και επεκτατικό περιεχόμενο.

Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Οι αντιδράσεις της Άγκυρας, πιθανότατα, σχετίζονται με τα όσα διαδραματίζονται κατά μήκος των νότιων και νοτιοανατολικών συνό­ρων της, στην περιοχή της Μοσούλης και στις κουρδικές περιοχές της Συρίας. Η Άγκυρα έχει την αίσθηση ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προ­ωθούν επιλογές που αντιστρατεύονται τα στενά και ευρύτερα γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας, γι’ αυτό και αντιδρά. Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει η Ελληνική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων (στην οποία μετέχουν υψηλόβαθμοι στρατιωτι­κοί και διπλωμάτες) είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρ­κία στο μέτωπο με τη Συρία και ειδικά με τους Κούρδους, αλλά και η «ασταθής» ισορροπία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, να ωθούν τον πρόεδρο Ερντογάν σε επιλογές που περιέχουν και ένα σαφές μήνυμα, ότι η περιοχή του Αιγαίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο πι­θανής «ελεγχόμενης» αποτυχίας της Τουρκίας στις εξελίξεις στην πε­ριοχή της Μοσούλης και στις κουρδικές περιοχές της Συρίας.

Είναι βέβαιο ότι οι Τούρκοι μέσω της κλιμάκωσης των προκλή­σεων στοχεύουν να ακυρώσουν την ελληνική κυριαρχία σε δεκάδες νησιά του Αιγαίου. Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και οι αναθεωρητικές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν συνιστούν «προβληματι­κές» καταστάσεις και έχουν θέσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε διαρκή επαγρύπνηση στο Αιγαίο και στον Έβρο.

Χρήστος Α. Καπούτσης
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-28/10/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger