Αρχική » , , , , » Στον αέρα η προμήθεια των ελικοπτέρων ΝΗ-90

Στον αέρα η προμήθεια των ελικοπτέρων ΝΗ-90


Το ΥΠΕΘΑ «παγώνει» το πρόγραμμα και ερευνά τη σύμβαση.
Ακύρωση της σύμβασής σημαίνει διεθνή διαιτητικά δικαστήρια μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της κατασκευάστριας εταιρείας.

Στις 11 Νοεμβρίου έληξε (επισήμως) η προθεσμία που έχει ορίσει η ΝΗ Industries, κατασκευάστρια εταιρεία των με­ταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90, προς την Ελλάδα, για την παραλαβή των υπο­λοίπων εννέα ελικοπτέρων (σ.σ. η σύμβαση είναι για 20 ελικόπτερα) που είναι έτοιμα, αλλά το υπουρ­γείο Εθνικής Άμυνας αρνήθηκε την παραλαβή τους στις 18 Φεβρουάριου 2015, για λόγους που σηκώ­νουν αρκετή συζήτηση.

Οι «κακές γλώσσες», μάλιστα, τονίζουν ότι κάποιοι στο ΥΠΕΘΑ ήθελαν να σταματήσει η παραλαβή τους και εφηύραν τον λόγο: Αυτός ήταν «έρευνα της σύμβασης προμήθειας από τη νεοσύστατη διακλαδική επιτροπή εσωτερικού ελέγχου του υπουργείου». Το θέμα όμως εί­ναι πως εάν η ελληνική πλευρά δεν προχωρήσει άμεσα στην επανέναρξη των παραλαβών, τότε αυτομάτως οδηγούμαστε σε ρήξη και τελική διακοπή της σύμβασης. Ακύ­ρωση της σύμβασης σημαίνει διεθνή διαιτητικά δικαστή­ρια μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της κατασκευάστριας εταιρείας, η οποία θα κινηθεί νομικά, με σοβαρό κίνδυνο απώλειας της προκαταβολής ύψους 114 εκατ. ευ­ρώ για την Ελλάδα και, φυσικά, ολικής απώλειας εννέα υπερσύγχρονων μεταφορικών ελικοπτέρων. Πρόκειται για την πλέον χαοτική και τραγική σύμβαση που έχει υπο­γράψει ποτέ το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο έχει αποπλη­ρώσει περίπου το 70% του συνολικού τιμήματος και έχει παραλάβει τα 11 ελικόπτερα.

Το χειρότερο είναι πως σε τέτοιες εποχές, δύσκολες οικονομικά αλλά και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην πε­ριοχή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εμφανίζεται ως να νομίζει ότι ζει κάπου σε μια ονειρική περιοχή στην κεν­τρική Ευρώπη μεταξύ Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν και... Ελβετίας. Είναι πραγματικά άξιο απορίας εάν υπάρχει συ­ναίσθηση των κρίσιμων καταστρώσεων για την εθνική άμυνα της χώρας. 

Πάνος Σπαγόπουλος
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-12/11/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger