Αρχική » , , , , , » Μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ BMP - 2 προσφέρουν οι Ρώσοι

Μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ BMP - 2 προσφέρουν οι Ρώσοι


Ποιοι χαρακτηρίζουν εν δυνάμει «παγίδες θανάτου» τα ΤΟΜΠ Μ113.
Μεγαλύτερη παρουσία στο ελληνικό οπλοστάσιο επιδιώκει η Μόσχα, κάτι που όμως αποτελεί και πολιτική απόφαση.

Η επιτυχημένη άσκηση «Παρμενίων 2016» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μπο­ρεί να σκόρπισε χαμόγελα, ανέδειξε όμως και κάποια σοβαρά επιχειρησιακά προ­βλήματα.

Τα βασικά εξ αυτών εντοπίζονται στη χρήση των ελικο­πτέρων εφόδου UH-1Η Huey, αντί σύγχρονων ελικοπτέρων της κατηγορίας (σ.σ. τα ΝΗ90, είτε παραληφθούν είτε όχι, αποκλείεται να διαδεχθούν τα UH-1Η Huey για πολλούς και διάφορους λόγους, με πρώτο και κύριο το τεράστιο κόστος χρήσης ανά ώρα πτήσης και την επιχειρησιακή ακαταλληλότητά τους). Στις αεροκίνητες ενέργειες και των δύο Τελικών Φάσεων, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η αδυναμία αε­ρομεταφοράς μιας πλήρως εξοπλισμένης ομάδας ανά Ε/Π. Η αδυναμία αυτή δεν φαίνεται δυνατόν να μπορεί να καλυ­φθεί με δεδομένη την οικονομική καταστροφή, παρά μόνο με την παραλαβή, άνευ κόστους, 30-50 ελικοπτέρων UH- 60L από τα αμερικανικά αποθέματα, όποτε και αν υπάρξει διαθεσιμότητα.

Επίσης, τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με τα ΤΟΜΠ Μ113, τα οποία σε όλα τα σενάρια μάχης θεωρούνται ως εν δυνάμει «παγίδες θανάτου» για το προσωπικό που τα χρησιμοποιεί.

Ταυτόχρονα, η παρατεταμένη απουσία των Πλοίων Ταχείας Μεταφοράς τύπου Zubr, λόγω μη ύπαρξης οικονομικής δυνα­τότητας για αγορά ανταλλακτικών, έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις δυνατότητες του ΠΝ στον τομέα των αποβάσεων. Η ύπαρξη δύο Zubr ως βασικών προαπαιτούμενων στη δράση της Δύναμης «Δ», δηλαδή της ειδικής δύναμης ταχείας επέμβα­σης του ΓΈΕΘΑ, είναι εκ των ων ουκ άνευ! Και δεν υπάρχουν! Πάντως και τα δύο τελευταία ζητήματα, το ζήτημα των ΤΟΜΑ και των αερόστρωμνων, θα μπορούσαν ίσως να λυθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Αρκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να ζητήσει από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναλάβει την επίλυσή τους.

Τόσο η προσφορά εκατοντάδων μεταχειρισμένων ΒΜΡ-2 όσο και η υπογραφή FOS για τα Zubr, επί τη βάσει ενός μακρο­χρόνιου δανεισμού, έχουν πέσει στο τραπέζι από ρωσικής πλευράς. Οι Ρώσοι δέχθηκαν να «παγώσουν» τη διακρατική συμφωνία για τα BMP-3HEL, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αλλά προ­τείνουν να εκμεταλλευθούμε τη νυν γραμμή υποστήριξης και την ελληνική τεχνογνωσία στα BMP-1, για να εντάξουμε εύκο­λα και ανέξοδα ένα σοβαρό και επιβιώσιμο όπλο στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Π.Σ.
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-15/10/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger