Η εθνική άσκηση «Παρμενίων»


Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ
Υπ/γου ΕΑ-Αμυντικού αναλυτή-DEA Πανεπιστημίου Paris I στα θέματα Άμυνας

Το Έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικόν Ό,τι είναι αληθινό ... Διον. Σολωμός

Διεξήχθη την τελευταία εβδομάδα. Το ίδιο μενού που σερβίρεται τα τελευταία χρό­νια. 0 εχθρός συντρίβεται, τελικά, και υπο­χωρεί στην τελευταία φάση, κάπου στη Θρά­κη, υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και των τοπικών παραγόντων.

Ακολουθούν θριαμβολογίες και συγκινη­τικές δηλώσεις υπουργών και λοιπών αρμο­δίων. Γεγονός είναι ότι και οι τρεις κλάδοι των ΕΔ γδέρνουν τον πάτο του ποτηριού, δίνουν τα ρέστα τους για να παρουσιά­σουν μια ενθαρρυντική εικόνα. Γεγονός επίσης είναι ότι οι ΕΔ, και οι τρεις κλάδοι, κάνουν ασκήσεις.

Πασχίζουν οι αρχηγοί, τα στελέχη, οι στρα­τιωτικοί. Φέτος πραγματοποίησαν δύο μεγά­λες ασκήσεις. Σημαντικό. Με όσα ισχνά μέ­σα διαθέτουν.

Φέτος δεν γλίτωσε ούτε ο πρωθυπουρ­γός κ. Αλ. Τσίπρας, που τον «προσκόμισε» ο κ. Καμμένος στο υπουργείο, τρεις ημέ­ρες πριν από τη λήξη της άσκησης, του εδόθηκαν μερικές σκηνές του έργου, επί χάρ­του, και προέβη, κι αυτός κατασυγκινημένος, σε υπεραισιόδοξα κηρύγματα: «Η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα. Η άμυνα είναι χα­λύβδινη».

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη σαρωτική επίθεση των Γερμανών κατά των ισχνών γαλ­λικών δυνάμεων {Μάιος 1941), ένας γάλλος στρατηγός - διοικητής μεραρχίας, βλέποντας τη μεραρχία του να ισοπεδώνεται από μια γερ­μανική, είπε, στραφείς προς τον επιτελάρχη του, το ιστορικό: «Μα, πέρυσι, ακριβώς στον ίδιο χώρο, νικήσαμε στις ασκήσεις...».

0 πρωθυπουργός, ο ΥΕΘΑ, ο ΑΝΥΕΘΑ και η στρατιωτική ηγεσία, πέραν των αυτο­νοήτων και απαραιτήτων μηνυμάτων αισιοδοξίας, καλείται να εξετάσει το μέγα πρόβλημα των ελλείψεων και της εξα­σθένησης της αποτροπής και να δώσουν λύσεις. Η διαφορά έμψυχου και άψυχου υλικού μεταξύ ημών και των γειτόνων εί­ναι χαώδης!

Θα ήταν καλύτερο, έχασαν την ευκαιρία, όταν ενημέρωναν τον πρωθυπουργό για την άσκηση, αν παρουσίαζαν, χωρίς αναστολές, την άσχημη, για να μην πω ανησυχητική, ει­κόνα του δυναμικού των ΕΔ σε σχέση με τον υποτιθέμενο αντίπαλο, που οργιάζει τελευταίως.

Να τον ενημερώσουν ότι δεν διατίθενται ούτε 1.000 ευρώ για ανταλλακτικά μαχητι­κών! Πέραν από τις Λωζάννες, η «Καθημερινή» (09-10-16) αποκαλύπτει ότι η ελληνι­κή κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στη Στρα­τιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ για την αμφι­σβήτηση του status quo στο Αιγαίο από την Τουρκία. «Ανεξέλεγκτη η δράση των τουρ­κικών υποβρυχίων στο Αιγαίο», ήταν ο τίτ­λος της εφημερίδας. Της Επιτροπής ΝΑΤΟ ίδρωσε το ous...

Ακόμη και οι φιλικές προς τον κ. Καμμέ­νο πένες κτυπούν το καμπανάκι και ομιλούν περί ταμείων (όλων) του υπουργείου στο «κόκκινο» και της αποτυχημένης πολιτικής των δραστικών περικοπών στο Στράτευ­μα, όπου πλην των υλικών υπάρχουν και τα στελέχη, που το φρόνημά τους δεν είναι και το επιθυμητό. Ας περάσουμε όμως στα νούμερα, που τα λένε όλα, εκτός δαπα­νών μισθοδοσίας.

Ο λειτουργικός προϋπολογισμός του ΓΕΣ για το 2016 προσεγγίζει μετά βίας τα 202 εκατ. ευρώ από 800 εκατ. το 2010. Το 2017 προβλέπονται 195 εκατ. ευρώ! Στο ΓΕΝ τα ίδια και χειρότερα, 100 εκατ. ευρώ από 250 εκατ. το 2010.

Στη χειρότερη κατάσταση από τους τρεις κλάδους ευρίσκεται η ΠΑ. Από 382 εκατ. το 2010 φέτος προσέγγισε τα 185 εκατ. ευρώ (!), με αυξημένες αποστολές που της φόρ­τωσε το ΕΚΑΒ. Στο υπουργείο Υγείας έχουν τρία ειδικά νοσοκομεία, ελικόπτερα Α-109 που δεν τ’ αξιοποιούν. (Τα καμαρώνουν... να λιάζονται).

Το ότι η κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια οικτρή κατάσταση από τους Αντωνομπένηδες δεν αποτελεί δικαιολογία. Τα περιθώρια στενεύουν απελπιστικά και φοβάμαι ότι θα βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Θα αναφερθώ σε μερικά νούμερα και ας κατηγορηθώ ότι αποκαλύπτω μυστικό στον εχθρό. Από τα οκτώ αεροσκάφη C-27J ίπτανται μόνο δύο, από τα 14 ε/π ΝΗ-90 μόνο τέσσερα. τα κρίσιμα μέσα (μαχητικά MIRAGE, ελικόπτερα APACHE, ραντάρ ARTHUR κ.ά.) συντηρούνται ελλιπώς λόγω μη ύπαρξης FOS (υποστήριξη μετά την πώληση). Υπάρχουν υπεύθυνοι...

(ΤΟ ΠΑΡΟΝ-16/10/2016) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger