Αρχική » , , , » Η πρώτη απάντηση ήρθε μέσω του «Παρμενίωνα»

Η πρώτη απάντηση ήρθε μέσω του «Παρμενίωνα»


■ Η άσκηση «Παρμενίων» επιβεβαίωσε την ετοιμότητα των Ε.Δ.
■ Πόσο αφορά τη χώρα μας το «σκηνικό Ιμίων» που επιχει­ρεί τις τελευταίες ημέρες να στήσει η Τουρκία.

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblav@gnail.com

ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και κατ’ επέκταση η Άγκυρα, θέτει τις τελευταίες ημέρες όλο και πιο έντονα το θέμα της αναθεωρήσεως της Συνθήκης της Λωζάννης απλώς για να το «θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσε­ων» για το Κυπριακό, το Συριακό και τις συνακόλουθες εξελίξεις στο Κουρδικό, καθώς και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της γείτονος, όπου επιχειρείται μια μεταστροφή του κλίματος, και τελευ­ταία προς την Ελλάδα ως προς το θέμα «διεκδικήσεων» νησιών του Αιγαίου, εκφράζουν -σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους- κορυ­φαίοι παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενό­πλων Δυνάμεων.

Αυτό το «σκηνικό Ιμίων» που επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να στήσει ο Ερντογάν εκτιμάται ότι την τελευταία που αφορά -αν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο- είναι η Ελλάδα. Απλώς, όπως υποστηρίζει κορυφαία πηγή του ΥΠΕΘΑ, στήνεται τώρα γιατί το Κυπριακό βρίσκεται στο κρισιμό­τερο σημείο των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη-Ακιντζί, όπου πλέον η όποια λύση που θα αφο­ρά μια χώρα-μέλος της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιλαμβάνει το ανα­χρονιστικό καθεστώς των «εγγυ­ήσεων» από τρίτες χώρες επίσης μέλη της Ε.Ε. και βεβαίως στρατεύματα κατοχής από μια υποψή­φια προς ένταξη χώρα στην Ένωση. «Παράλληλα, δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας -και δεν διαφεύγει- ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν έχει μόνο θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και θέματα που ενδιαφέρουν την Άγκυρα, όπως τα πετρέλαια της Μοσούλης, περιοχές στα σημερινά σύνορά της με τη Συρία και ουσιαστικώς το Κουρδικό», καταλήγει η ίδια πηγή. Έτσι και αλλιώς, είναι γνωστή η πάγια ελληνική θέση ότι με τους Τούρκους δεν συζητείται απολύτως τίποτα, πλην του θέματος της υφαλοκρηπίδας. Η κατάσταση αυτή βρίσκει, πάντως, τις ελληνι­κές Ένοπλες Δυνάμεις σε πλήρη ετοιμότητα, τον στόλο στο Αιγαίο, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας στον ουρανό του Αιγαίου και τις μονάδες στις προκεχωρημένες θέσεις μάχης. Αιτία; Η με­γάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2016», που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα και ολοκληρώθηκε χθες. Την ίδια ώρα, ένα νέο «μέτωπο» που φαίνεται πως ανοίγει ο Ερντογάν είναι αυτό με το ΝΑΤΟ. Είναι γνωστό ότι, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η Τουρκία έχει ζητήσει δύο φορές να σταματήσει η αποστολή της Συμμαχίας για την αποτροπή των παρανόμως ει­σερχόμενων ατόμων, μεταναστών και προσφύγων, από τις τουρ­κικές ακτές προς τις έναντι αυτών ελληνικές νήσους, για να λάβει ισάριθμες έως τώρα ηχηρές αρνήσεις από το ΝΑΤΟ.

Όμως, και την εβδομάδα αυτή δημοσιεύτηκε η είδηση ότι η Άγκυρα ζήτησε τον επαναπατρισμό στην Τουρκία 300 στρατιωτικών της από τους περίπου 500 που υπηρετούν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στο επιχειρησιακό στρατηγείο στη Μονς του Βελγίου, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό γίνεται για να ασκηθεί πίεση στη Συμμαχία και αυτή να υποχωρήσει στα τουρκικά αι­τήματα ή γίνεται στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων του Ερντογάν στις Ε.Δ. της γείτονος. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ο Ερντογάν, στο πλαίσιο της νέας του στρατηγικής, ανοίγει «μέτωπο» και με το ΝΑΤΟ.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-08/10/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger