Αρχική » , , , » Δικαστική έρευνα για τα «τυφλά» F-16

Δικαστική έρευνα για τα «τυφλά» F-16


Το ΓΕΑ σχολιάζει δημοσίευμα του «ΜΑΡΣ» για το σύστημα αυτοπροστασίας των F-16

Το δημοσίευμα του «ΜΑΡΣ» σχετικά με το σύ­στημα αυτοπροστασίας των μαχητικών αερο­σκαφών F-16 («Π», Σάββατο 20 Αυγούστου) προκάλεσε πολλές συζητήσεις στα αρμόδια επιτελεία του ΓΕΑ. Μάλιστα, ανώτατη πηγή του ΓΕΑ, με αφορμή το δημοσίευμα του «ΜΑΡΣ», έκανε το εξής σχόλιο: «Σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στη σύμβαση για την προμήθεια του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS-II, το τρέχον έτος προγραμματίσθηκαν και εκτελέσθηκαν από αέρος έλεγχοι του υπό παραλαβή συστήματος.

Στη διάρκεια των υπόψη ελέγχων διαφάνηκε ότι το σύστημα ASPIS-II λειτουργεί σύμφωνα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις που είχαν τεθεί από την Πολεμική Αεροπορία. Μετά από αυτό το γεγονός και σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, προχωρούν οι διαδικασίες για παράδοση των συστημάτων από την εταιρεία, προκειμένου αυτά να τοποθετηθούν στα Α/Φ F-16. Παράλληλα, συνεχίζεται η παραλαβή υλικών και υπηρεσιών που υποστηρί­ζουν το σύστημα (δοκιμαστικές συσκευές, ανταλλακτικά, εκπαί­δευση προσωπικού κ.α.)».

Επισημαίνουμε ότι, πέρα από το επιχειρησιακό σκέλος της υπόθεσης, διεξάγεται έρευνα από την ελληνική Δικαιοσύνη, προκειμένου να διακριβωθεί γιατί για διάστημα 14 και πλέον ετών τα πανάκριβα μαχητικά αεροσκάφη F-16 δεν διαθέτουν το αναγκαίο σύστημα αυτοπροστασίας, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα και επιχειρησιακά προβληματικά («τυφλά»). Υπενθυ­μίζουμε ότι λίγο πριν από τις εκλογές του 2000, η τότε ελληνική κυβέρνηση (Κ. Σημίτη) προέβη στην αγορά των 60 μαχητικών F-16, χωρίς κινητήρα και χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας! Το σύστημα του κινητήρα λύθηκε σχετικά σύντομα, όχι όμως και το σύστημα αυτοπροστασίας. Ανάδοχος εταιρεία για το σύστημα αυτοπροστασίας των F-16 είναι η αμερικανική Raytheon, η οποία είχε αντιπρόσωπο στην Ελλάδα την εταιρεία ΑΧΟΝ. Στην υπόθεση εμπλέκονται οι πρώην υπουργοί Εθνικής Άμυνας Γ. Παπαντωνίου και Σπ. Σπηλιωτόπουλος, αφού η δικαστική έρευ­να αφορά και τα Α/Ω, καθώς έχουν δοθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε «απίθανους» επιχειρηματίες για τις παραγγελίες των αε­ροσκαφών F-16.

Χρήστος Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-27/08/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger