Ε.Δ. : Σε θέσεις μάχης για το νέο μισθολόγιο


Ανησυχία στα στελέχη εξαιτίας των συνεχών αρνητικών δημοσιευμάτων, που παραμένουν επιφυλακτικά απέναντι στη δέσμευση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Από τον Ανδρέα Κούτρα
akoutras@dimokratianews.gr

Με τα όπλα ανά χείρας βρίσκονται τα χιλιάδες στελέ­χη των Ενόπλων Δυνάμεων, έτοιμα να... πυρο­βολήσουν εναντίον της κυβέρνησης, σε περί­πτωση που αθετήσει ακόμη μία φορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι τους και προχωρήσει σε νέες μειώσεις απο­δοχών, με αφορμή τη σύ­νταξη νέου ειδικού μισθολογίου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες που προκαλούνται από σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων, τα οποία προέρχονται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που βλέπει μό­νο αριθμούς και κάνει σχέ­δια σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές, επαναλαμ­βάνει τη θέση του ότι έχουν βρεθεί ισοδύναμα και δεν πρόκειται να πληγούν περαιτέρω οι μισθοί. Για να ενισχύσει μάλιστα τα επιχειρήματα του, σημειώνει τη δέσμευση που ανέλα­βε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ίδιο θέμα, λέγοντας ότι η διάταξη για μειώσεις δεν θα ισχύσει από τις αρχές του 2017, όπως προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο, και η εξοικονόμηση κονδυλίων θα γίνει από ισοδύναμα μέτρα των οικείων υπουργείων.

Ωστόσο, οι στρατιωτι­κοί κρατούν... μικρό καλά­θι και έχουν έντονες επιφυλάξεις, γιατί ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει και για πλήρη αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων στα προ του Αυγούστου του 2012 επίπεδα, αλλά κάτι τέ­τοιο δεν έχει συμβεί, παρά και τη νέα απόφαση-δικαίωση των ένστολων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όχι, λοιπόν, οι μισθοί δεν αποκαθίστανται, αλλά οι στρατιωτικοί, όπως άλλω­στε και τα στελέχη των Σω­μάτων Ασφαλείας (αστυνο­μικοί, πυροσβέστες και λι­μενικοί), κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη περισσότε­ρα με τα νέα ειδικά μισθο­λόγια (μόνο ειδικά δεν θα είναι, αφού επιχειρείται η πλήρης εξομοίωση με τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες, όπως αυτές στις Ένοπλες Δυνάμεις).

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λοιπόν, εκφράζεται αισιοδοξία ότι τελικά δεν θα γίνουν περικοπές στους μισθούς των αξιωματικών και των υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Για τα 300.000.000 ευρώ που απαιτείται να εξοικονομηθούν από τον Προϋπολογισμό (και όχι απαραιτήτως από τις μισθολογικές δαπάνες), όπως αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου, έχουν βρεθεί ισοδύναμα από άλλους τομείς, όπως τα εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να μην πειραχτούν οι αποδοχές του προσωπικού που ήδη έχει πληρώσει πολύ ακριβά το μάρμαρο του Μνημονίου. Ο Πάνος Καμμένος αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας διέψευσαν πρόσφατα ότι έχει καταρτιστεί σχέδιο νόμου με μισθολόγιο «λαιμητόμο» για τους μισθούς των στρατιωτικών. Το ίδιο έκανε και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας όσον αφορά τους λιμενικούς.

Λάδι στη φωτιά

Τα στελέχη, πάντως, δηλώνουν πως «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Και σχετικά δημο­σιεύματα (που παρουσιά­ζουν προσχέδιο ειδικού μισθολογίου του υπουργείου Οικονομικών, με τις περικοπές να αγγίζουν ακόμη και τα 300 ευρώ τον μήνα σε χαμηλόβαθμα στελέχη και μικρές αυξήσεις στους ανωτάτους) ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Κάποια άλλα δε, επιτείνοντας την ανησυχία, φέρουν τον βασικό μισθό του ανθυπολοχαγού να αυξάνεται στα 1.100 ευ­ρώ, αντί των 887 σήμερα, αλλά κανείς δεν ξέρει ποια από τα σημερινά επιδόματα μπορεί να ενσωματώνονται στον βασικό μισθό.

Πέραν του χρονοεπιδόματος, οι στρατιωτικοί λαμβάνουν επίδομα ειδικών συνθηκών, που κυμαίνεται από 50 έως 70 ευρώ για τους υπαξιωματικούς και φθάνει τα 240-400 ευ­ρώ για τους ανώτατους αξιωματικούς, από βαθμό συνταγματάρχη και άνω χο­ρηγείται το επίδομα ευθύνης διοίκησης, που ξεκινάει από τα 200 ευρώ τον μήνα, ενώ υπάρχει και το επίδομα παραμεθορίου, που είναι 100 ευρώ.

Κανείς, επίσης, δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις μισθολογικές προαγωγές. Και εδώ πρόκειται για ένα «σκοτεινό» σημείο, αφού κυκλοφορούν σενάρια εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς. Πρόκει­ται για ένα τέχνασμα με το οποίο οι μισθοί «παγώ­νουν», παρά τη βαθμολο­γική εξέλιξη, και οι φόροι αυξάνονται, με συνέπεια τις μειώσεις.

Ετοιμάζονται παραιτήσεις

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που εδώ και μή­νες βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, αναμένουν τις εξελίξεις, οι οποίες θα πρέπει έως τον Σεπτέμβριο να έχουν δρομολογηθεί όσον αφορά τα οικονομικά τους. Πάντως, πολλοί είναι αποφασισμένοι να υποβάλουν και τις παραιτήσεις του σε περίπτωση νέων μειώσεων, δη­μιουργώντας επιπρόσθετο πρόβλημα στο «γηρασμένο» και διαρκώς μειούμενο (αριθμητικά) στράτευμα. Θα πρόκειται, δε, για ένα σοβαρό πλήγμα στο ηθικό και το φρόνημα του προσωπικού, που -παρά τις αντιξοότητες- δίνει τον καλύτερο εαυτό του για την προάσπιση των κυ­ριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-07/08/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger