Αρχική » , , , » Ελληνικά τα πυρομαχικά των «ιπτάμενων πολυβολείων»

Ελληνικά τα πυρομαχικά των «ιπτάμενων πολυβολείων»


Σημαντικότατη εξέλιξη για τα ΕΑΣ - Συμφωνία με την αμερικανική Αεροπορία

Απόλυτα επιτυχής ήταν η βλητική δοκιμή παράδοσης των ελληνικής παραγωγής πυρομαχικών 40L60 στις ΗΠΑ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την παράδοση της 1ης σύμβασης που έχουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συ­στήματα (ΕΑΣ-ΠΥΡΚΑΛ/ΕΒΟ) με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, αυτό σημαίνει και τη δρομολόγηση της ανάθεσης και της 2ης σύμβασης. Τα πυρομαχικά 40L60 παράγονται από τα ΕΑΣ στα εργοστάσια του Υμηττού και του Λαυρίου.

Τα πυρομαχικά αυτά -που πλέον τα ΕΑΣ παράγουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα- προορίζονται για το οπλοστάσιο της αμερικανικής Αερο­πορίας. Τα συγκεκριμένα πυρομαχι­κά χρησιμοποιούνται για τα «ιπτάμε­να πυροβολεία» (gunships) που φέ­ρονται επί εκδόσεων του μεταγωγι­κού αεροσκάφους C-130 (όπως το AC-130H Spectre) της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η παραγωγή των ΕΑΣ γί­νεται σε συνεργασία με την αμερικα­νική ΑΤΚ, η οποία κατασκευάζει τον πυροσωλήνα. Το ελληνικό μερίδιο συμμετοχής είναι περίπου 70%, ίσως και παραπάνω. 

Αν και η σημασία της ανάθεσης της εν λόγω παραγγελίας (και της αναμενόμενης συνέχειας της) είναι αυτονόητη, θα πρέπει να επισημανθούν τα τεράστια οφέλη της συγκεκριμένης εξέλιξης, λόγω του σημαντικού όγκου και οικονομικού μεγέθους του βιομηχανικού έργου, που θα μπει στις γραμμές παραγωγής των ΕΑΣ. Πολύ περισσότερο που, αν­τίθετα με τις εγχώριες παραγγελίες από τα Γενικά Επιτελεία, αυτή δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογι­σμό, αφού η σύμβαση έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για λο­γαριασμό της αμερικανικής Αεροπορίας. Στελέχη της κρατικής εταιρείας υποστηρίζουν βασίμως ότι για τα επόμενα πέντε ως επτά χρόνια τα ΕΑΣ θα έχουν σημαντικές οικονομι­κές εισροές σε ετήσια βάση (συνολι­κού ύψους 182,3 εκατ. ευρώ) και, φυσικά, αποκτούν τη μοναδική ευ­καιρία να παγιώσουν τη θέση τους ως υπεργολάβου μίας αμερικανικής εταιρείας που αποτελεί έναν από τους κυριότερους παραγωγούς στην παγ­κόσμια αγορά πυρομαχικών.

Η συνεργασία των ΕΑΣ με την αμερικανική ΑΤΚ για την παροχή βλημάτων δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μία δυνα­μική και θεαματική είσοδο της ελλη­νικής εταιρείας σε μία ουσιαστικά αστείρευτη αγορά, όπως αυτή των ΗΠΑ, και όχι μόνο.

Συνεπώς, η ποιότητα παραγωγής, η συνέχεια, η ακριβής τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και υποχρεώσεων δεν είναι απλώς επιθυμητές, αλλά υπο­χρεωτικές, σε μια τόσο δύσκολη αγο­ρά. Και το προσωπικό των ΕΑΣ το έχει αποδείξει πολλές φορές.

Π.Σ.
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-02/07/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger