Αρχική » , , , » Πότε μπορούν να εργάζονται οι απόστρατοι

Πότε μπορούν να εργάζονται οι απόστρατοι


Ποιες είναι οι προϋποθέσεις σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό.

Οι απόστρατοι, τα στελέχη των Ενόπλων Δυ­νάμεων που συνταξιοδοτήθηκαν, πολλοί πρόωρα και χωρίς τη θέλησή τους, αντιμετω­πίζουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού οι συντά­ξεις τους έχουν περικοπεί ακόμη και μέχρι 45% σε κάποιες περιπτώσεις! Είναι λογικό, οι απόστρατοι να αναζητούν εργασία, για να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους, αφού πολλοί έχουν πιεστικές υποχρεώ­σεις, όπως στεγαστικά δάνεια, σπουδές παιδιών κ.ά.

Υπό ποιες προϋπόθεσες όμως μπορούν να εργαστούν οι απόστρατοι, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο; Παραθέ­τουμε βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου, με την επισή­μανση ότι ο Ιωάννης Αντωνιάδης (apofoitoissas.gr) έχει κάνει μια αναλυτική μελέτη.

Α. Απασχόληση συνταξιούχων (πριν την ισχύ του Ν. 4387/2016)

Η απασχόληση των συνταξιούχων ρυθμίζεται κατ’ αρχάς από το άρθρο 63 του Ν. 2676/1999, όπως αυτό τρο­ποποιήθηκε με το άρθρο 16 του Ν. 3863/2010, το άρθρο 10 του Ν. 3865/2010 και το άρθρο 4 του Ν. 4151/2013. Αναφο­ρικά με την απασχόληση των συνταξιούχων, ισχύουν τα εξής:

1. Συνταξιούχοι γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία:

α) Συνταξιούχοι έως 55 ετών (47 ετών για τους στρατιωτι­κούς): Για τους συνταξιούχους γήρατος φορέων κύριας ασφάλι­σης οι οποίοι απασχολούνται ως μισθωτοί (με σύμβαση εξαρ­τημένης εργασίας), αναστέλλεται η καταβολή της κύριας και της επικουρικής σύνταξής τους, μέχρις ότου συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους.

β) Συνταξιούχοι άνω των 55 ετών (47 ετών για τους στρατιω­τικούς): Μετά τη συμπλήρωση του ανωτέρω ηλικιακού ορίου, οι συνταξιούχοι (άνω των 55 ετών) ως προς την κύρια σύνταξή τους: λαμβάνουν μόνο το μεικτό ποσό της σύνταξης αυτής, το οποίο αντιστοιχεί σε 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Το υπόλοιπο της κύριας σύνταξης τούς καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Η επικουρική σύνταξη καταβάλλεται χωρίς περικοπή.

Β. Απασχόληση συνταξιούχων (μετά την ισχύ του Ν. 4387/2016)

1. Συνταξιούχοι γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία και συνταξιούχοι γήρατος φο­ρέων κύριας ασφάλισης που αυτοαπασχολούνται:

Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δρα­στηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστι­κές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.

2. Συνταξιούχοι γήρατος φορέων Δημοσίου και γενικής κυ­βέρνησης Ειδικά στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι ανα­λαμβάνουν εργασία ή αποκτούν δραστηριότητα σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, η καταβολή της σύνταξής ή των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών, αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους. Για την προσαύξηση της επικουρικής σύν­ταξης και του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης των ανωτέρω συνταξιούχων εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του Ν. 4387/2016. Ο συντα­ξιούχος που αναλαμβάνει εργασία ή αυταπασχολείται μπορεί να αξιοποιήσει τον χρόνο της ασφάλισής του κατά το χρονικό διάστημα της κατά τα ανωτέρω απασχόλησής του ή της περικο­πής ή αναστολής καταβολής της σύνταξής του για την προσαύ­ξηση της επικουρικής και του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης κατά 60% του ποσού που υπολογίζεται με αναλογική εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 30.

3. Τροποποίηση ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη

Το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με τρο­πολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ορίστηκε στα 26,18 για το 2016. Έτσι, πλέον, τα 60 ημερομίσθια του ανειδί­κευτου εργάτη θα ανέλθουν στο ύψος των 1570,8 ευρώ, ενώ τα 30 στο ποσό των 785,4 ευρώ (από 1007,10).

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-02/07/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger