Αρχική » , , , , , » Η στρατιωτική θητεία δεν θα μειωθεί

Η στρατιωτική θητεία δεν θα μειωθεί


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας λέει «ναι» στη μοριοδότηση των μεταθέσεων των στρατιωτών, αλλά...

Σε δύο σημαντικές αποφάσεις έχει καταλήξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένος και ΑΝΥΠΕΘΑ Δ. Βίτσας). Η πρώτη αφορά τη χρονική διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. Δεν θα μειωθεί η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας από την κυ­βέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στους έξι μήνες, πάρα τις έντονες πιέσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων νεολαιίστικων οργανώσεων. 

Όμως, απορρίπτεται οριστικά και η πρόταση της προηγού­μενης στρατιωτικής ηγεσίας, που παρέμεινε ενεργή, για αύξη­ση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες. Σοβαροί και, κυ­ρίως, ακομμάτιστοι στρατιωτικοί εκτιμούν, και μάλιστα με βά­σιμα επιχειρήματα, ότι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας είναι αναγκαία, επειδή οι μονάδες εκστρατείας στα σύνορα και στα νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της έλλειψης στρατιωτικού προσωπικού θητείας. Ασφαλώς, θα μπορούσε η στρατιωτική θητεία να περιοριστεί στους έξι μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσλαμβανόταν ικανός αριθμός Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) από τη μεγάλη «δεξαμενή» των άνεργων νέων. Όμως, στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, δεν υπάρ­χει πρόβλεψη για προσλήψεις ΕΠΟΠ.

Η άλλη σημαντική καινοτομία, που αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, είναι να καταργήσει το «ρουσφέτι» στις με­ταθέσεις των στρατιωτών. Οι παρεμβάσεις πολιτικών, βουλευ­τών, προέδρων ποδοσφαιρικών σωματείων, δημάρχων, δημο­σιογράφων και άλλων είχαν δημιουργήσει ένα απαράδεκτο κα­θεστώς ευνοιοκρατίας για τους εκλεκτούς στρατιώτες, που υπη­ρετούσαν όπου τους βόλευε και, μάλιστα, δεν τους γνώριζε ούτε καν ο διοικητής της μονάδας τους! Αυτό το απαράδεκτο γεγονός τελειώνει, υποστηρίζει η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. 

Θεσπίζεται η μοριοδότηση και το αποτέλεσμά της θα καθορίσει πού θα μετατε­θεί ο στρατιώτης. Αξιολογούνται και βαθμολογούνται οικονο­μικά, κοινωνικά, επιστημονικά και άλλα αντικειμενικά κριτήρια. Το σύνολο της βαθμολογίας είναι εκείνο που θα δώσει την απάντηση στην ερώτηση: «πού θα μετατεθώ κατά τη διάρκεια της θητείας μου;». Στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) περνάει πλέον, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, η αρμοδιότητα για τις μεταθέσεις των οπλιτών. «Βέβαια», εξήγησε ο ΑΝΥΠΕΘΑ Δ. Βίτσας, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, «δεν θα πάψει η προ­σπάθεια από πολλούς γονείς να αναζητούν και άλλους τρόπους για ευνοϊκές μεταθέσεις, αλλά μέσω του συστήματος ηλεκτρονι­κής μοριοδότησης που καθιερώνουμε, οργανώνουμε ένα είδος προστατευτικού τείχους».

Απομένει να διαπιστώσουμε αν αυτό το τοίχος είναι αδια­πέραστο για όλους ανεξαιρέτως τους στρατεύσιμους.

Χρήστος Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-17/06/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger