Αρχική » , , , , » Νέα αόρατη απειλή από την Τουρκία

Νέα αόρατη απειλή από την Τουρκία


Η ΝΕΑ ΑΠΕΙΛΗ από την Τουρκία, που αποτελεί πονοκέφαλο για την Ελλάδα, είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV.
Επίδειξη δύναμης από την Άγκυρα με νυχτερινές πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που μπορούν να πετούν μέχρι και 20 ώρες και να βομβαρδίζουν.

Άσκηση με μη επανδρωμένα αεροσκά­φη πραγματοποίησαν αυτή την εβδο­μάδα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αποτελούσε απάντηση στην επίδειξη δύναμης που έκανε η Τουρκία, πετώντας νύχτα τα δικά της μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV στο Αι­γαίο, γύρω από τη Χίο. Ένα νέο είδος στρατιω­τικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών ξεκινά και η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετω­πίσει με ό,τι διαθέτει τη νέα απειλή.

Αόρατα, αθόρυβα, οικονομικά και ακούραστα, αφού μπορούν να πετούν μέχρι και 20 ώρες! Μπορούν ήδη να βλέπουν τα πάντα στο Αιγαίο, νύχτα και ημέρα. Σύντομα θα μπορούν και να βομβαρδίζουν! Η νέα απειλή από την Τουρκία, που αποτελεί πονοκέφαλο για την Ελλάδα, είναι τα UAV, τα οποία h αμυντική βιο­μηχανία της γειτονικής χωράς κατασκευάζει εξ ολοκλήρου!

Οι δυνατότητες των τουρκικών UAV επιδείχθηκαν στην άσκηση EFES 2016, που έγινε πριν από μερικές ημέρες. Ο Ταγίπ Ερντογάν ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για το νέο όπλο που έχουν πλέον οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Λεπτομέρεια με οσμή σκανδάλου, βεβαίως εί­ναι το γεγονός ότι το ένα από τα δυο UAV που η Τουρκία έχει εντάξει στο οπλοστάσιό της το πουλάει... ο γαμπρός του Ερντογάν!

Οι νυχτερινές πτήσεις των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών έγιναν κατά τη διάρκεια της άσκησης EFES 2016. Όπως προ­κύπτει, οι πτήσεις έγιναν από τα μικρασιατικά παράλια προς το Αιγαίο και, κατά την εκτίμη­ση Ελλήνων αξιωματικών, είναι θέμα χρόνου οι Τούρκοι να αρχίσουν πτήσεις στο Αιγαίο συ­στηματικά. Γιατί σποραδικά ήδη έχουν γίνει.

Ποιο θα είναι το μεγάλο πρόβλημα;

Πρώτα απ΄ όλα τα UAV είναι εξαιρετικά δύσκο­λο να εντοπιστούν από ραντάρ, λόγω του μι­κρού έως ανύπαρκτου ίχνους τους. Όπως είπε στρατιωτικός που έχει υπηρετήσει σε σημαντι­κό επιχειρησιακό σχηματισμό στο βορειοανα­τολικό Αιγαίο, «μπορείς να το δεις μόνο με το φως της ημέρας και μόνο από... τύχη. Γι΄ αυτό και είχα πει στο προσωπικό ότι όποιος εντοπίσει τουρκικό UAV, θα έχει δυο μήνες άδεια»!

Προς το παρόν αυτό που απασχολεί είναι τι θα μπορούν να βλέπουν οι Τούρ­κοι με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα πετούν πάνω από τα νησιά μας. Βλέποντας τις εικόνες που μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο τα τουρκικά UAV που πέταξαν στην άσκηση EFES 2016, είναι βέβαιο ότι θα παρατηρούν τα πάντα! Η ποιότητα της εικόνας, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες είναι εξαιρετική.

Σε δεύτερο χρόνο, ο οποίος δεν είναι καθόλου μακριά, αυτά τα μη επανδρω­μένα αεροσκάφη θα φέρουν όπλα και θα μπορούν να πλήττουν στόχους στο έδαφος! Το σενάριο είναι εφιαλτικό.

Τι έχει και τι προβλέπεται να αποκτήσει η Τουρκία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι γνωστά από τουρκικές πηγές:

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Άγκυρας διαθέτουν 12 UAV Bayraktar που έχουν παραδοθεί και συμπλήρωσαν επιτυχώς 2.000 ώρες πτήσης.
Αυτά επιχειρούν σε περιοχές της ΝΑ Τουρκίας.
Οι αποστολές τους διαρκούν μέχρι και 20 ώρες.
Το προσεχές διάστημα θα συνεχιστούν δο­κιμές εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων UMTAS από τα UAV (η πρώτη δοκιμή έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 2015).Μόλις αυτό πραγ­ματοποιηθεί, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τρόπο προστασίας των αρμάτων μάχης της. Τα UAV θα εξοπλιστούν με βλήματα από την επίσης τουρκική εταιρεία Roketsan, εντάσσοντας την Τουρκία στην πεντάδα των χωρών που έχουν παγκοσμίως προχωρήσει στον εξοπλισμό UAV.
Η κατασκευάστρια εταιρεία (Baykarmakina) έχει λάβει παραγγελία για κατασκευή 6 επιπλέ­ον UAV Bayraktar για τις ανάγκες των τουρκι­κών δυνάμεων ασφαλείας.

Η Ελλάδα τι κάνει;

Η Ελλάδα δυστυχώς έμεινε πίσω στην εξέλιξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία θα μπορούσαν άνετα και πάρα πολύ φθηνά να έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στην Ελ­λάδα από ελληνικά χέρια! Ίσως... γι' αυτό δεν το προχώρησαν!

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ελάχιστα UAV, αγορασμένα φυσικά από το εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια, με αφορμή και το προσφυγικό, να γίνει «άντλη­ση» ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αγορά αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ενημερωθεί για την άμεση ανά­γκη να προχωρήσει η υπόθεση μέσω Ε.Ε. Πα­ράλληλα, αναζητούνται τρόποι για τον έγκαι­ρο εντοπισμό των αθόρυβων UAV.

(REAL NEWS-Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ(p.karvounopoulos@realnews.gr)-05/06/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger