Σουλτάνος και απρόβλεπτος


Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ οικονομική κρίση, που έχει καθηλώσει τη χώρα και έχει δημιουργήσει στρατιές ανέργων, δεν επιτρέπει καν σκέψεις για άλλα θέματα, εξίσου σοβαρά, όπως είναι τα εθνικά. Και είναι ευτύχημα ότι αν εξαιρέσουμε το Κυπριακό, όπου κακώς συνεχίζεται ο «διάλογος κωφών», οι συζητήσεις για τα ελληνοτουρκικά έχουν παγώσει. Εσχάτως, στην Ουάσιγκτον κυριαρχεί η ανησυχία στους απασχολούμενους με την Τουρκία, καθώς οι ηγέτες της επιδεικνύουν μια σχιζοφρενική συμπεριφορά. Οι γραφειοκράτες του Λευκού Οίκου και των βασικών αμερικανικών υπουργεί­ων δεν μένουν ασυγκίνητοι από τις κακές ειδήσεις που φτάνουν στα γραφεία τους από την Άγκυρα, ειδήσεις που προκαλούν μερικές φορές τρόμο. Και μία από αυτές αφορά τον «φιλοαμερικανό» πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έχασε τη θέση του επειδή -όπως διαρρέουν οι άνθρωποί του- δεν δέχθηκε να γίνει υποχείριο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Μία άλλη (είδηση) αφορά τους σχεδιασμούς για εισβολή στη Συρία με το πρόσχημα να εκκαθαρίσει θυλάκους του Ισλαμικού κράτους. Στην πραγματικότητα στοχεύει τους μόνους πραγματικούς συμμάχους των Αμερικανών, τους Κούρδους της Συρίας. Αναφορικά με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του κ. Νταβούτογλου, και πέρα από συμπάθειες και αντιπάθειες, είναι τραγικό και συνάμα άκρως δικτατορικό και αυταρχικό να εκδιώκει έναν πρωθυπουργό που πριν από πέντε \\nves έλαβε τις ψήφους εμπιστοσύνης του μισού πληθυσμού. Και έχει ιδιαί­τερη σημασία το γεγονός ότι ο κ. Νταβούτογλου ήταν ο άνθρωπος που «ωραιοποίησε» στο εξωτε­ρικό την ακραία ισλαμική ατζέντα του προέδρου της Τουρκίας. Χωρίς τον «αδελφό Αχμέτ» είναι αμφίβολο εάν θα άντεχε μέχρι σήμερα η ισχύς του κ. Ερντογάν. Δεν κομίζω γλαύκας εις Αθήνας εάν υποστηρίξω ότι οι σχέσεις της Τουρκίας και της Αμερικής βρίσκονται σε περίοδο παρατεταμένης έντασης, διότι ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να δείξει στους υπηκόους του ότι δεν υποκύπτει σε καμία δύναμη, και πολύ περισσότερό στην υπερδύναμη Αμερική.

Οι απειλές του κ. Ερντογάν εναντίον της Συρίας αποτελούν άλλη μια πηγή ανησυχίας και εάν την υλοποιήσει θα προκαλέσει σύρραξη όχι μόνο με τον Άσαντ, που με την υποστήριξή της Μόσχας παραμένει δυνατός, αλλά και με τους Κούρδους της χώρας, οι οποίοι εθνικά και ιδεολογικά είναι ταυτισμένοι με τους αντάρτες του ΡΚΚ. Οι Κούρδοι είναι αποφασισμένοι να μη χάσουν όσα κέρδισαν με αίμα στο πεδίο των μαχών, άρα θα αντιδράσουν.

ΕΡΏΤΗΜΑ: 0 Ερντογάν θα διακινδυνεύσει το άνοιγμά ενός μετώπου στον ταραγμένο νότο; Η απάντηση είναι αβίαστα θετική, διότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως ομολογεί το ψυχογράφημα του, είναι μία ψυχασθενική περίπτωση που έχει άγνοια κινδύνου, και ο οποίος όταν αντιμετωπίζει την απειλή, αντί να εισέλθει σε διάλογο και να συζητήσει, δείχνει εξτρεμιστικές επιθετικές τάσεις. Ο Ερντογάν δεν είναι ηγέτης που εμπνέει εμπιστοσύνη στους γείτονες της Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας, αλλά να τερματίσει κάθε συζήτηση που θα μπορούσε να θέσει σε αμφισβήτηση την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία...

(ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ του Μιχάλη Ιγνατίου)-15/05/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger