Αρχική » , , , » Τα δημοσιεύματα του Τύπου (14/05/2016) σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις περικοπές των αποδοχών των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

Τα δημοσιεύματα του Τύπου (14/05/2016) σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις περικοπές των αποδοχών των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας


ΣΤΕ: Νέα δικαίωση για τους ένστολους σχετικά με τις περικοπές

Νέα δικαίωση για τους ένστολους από την ολομέλεια του ΣτΕ η οποία έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση των μισθών των στρατιωτικών η οποία αποφασίστηκε το 2014 και με υπουργική απόφαση διαμόρφωσε τις αποδοχές τους και κατά συνέπεια τα επιδόματα και τις συντάξεις τους σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα στο νέο μισθολόγιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε δικαιώσει και πάλι τους ένστολους κρίνοντας ότι η ανα­δρομική περικοπή των μισθών τους από την 1η Αυγούστου του 2012 είναι αντισυνταγ­ματική και πως πρέπει να επανέλθουν στα προ του Αυγούστου του 2012 μισθολογικά επίπεδα (δηλαδή στα μισθολογικά επίπεδα του Ιουλίου του 2012).

Στη συνέχεια με νόμο του 2014 προσδιορίστηκαν οι νέοι συντελεστές των βασικών μι­σθών οι οποίοι ωστόσο είχαν υποστεί μειώσεις γύρω στο 50%.

Σήμερα, η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι τόσο ο νόμος 4307/2014, όσο και η επίμαχη υπουργική απόφαση με την οποία αναπροσαρμόστηκαν οι μισθοί είναι αντισυνταγματι­κοί.

Η απόφαση της ολομέλεια της επικράτειας αφορά μόνο τους ένστολους που προσέφυγαν στο ανώτερο δικαστήριο.

(Ο ΛΟΓΟΣ-14/05/2016)

Νέα δικαίωση για ένστολους

[Ολομέλεια ΣτΕ] Αναδρομικά από το 2012

Αναιρετικές αποφάσεις για το νέο μισθολόγιο των ένστολων του 2014 εξέδωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ, καθώς έκρινε αντισυνταγματι­κή τη μερική επαναφορά των σχε­τικών αποδοχών που είχαν μειωθεί με το δεύτερο μνημόνιό και ειδικό­τερα τον νόμο Σταϊκούρα του 2014, με τον οποίο επανήλθαν μόνο κατά το 50% οι εν λόγω αποδοχές. Έτσι. σύμφωνα με τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστών, πρέπει πλέον οι αποδοχές των ένστολων να επανέλθουν στα προ της 1ης Αύγουστου 2012 επίπεδα και να καταβληθούν οι σχετικές αναδρομικές αποδοχές, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία έως σήμερα (που ανέρχονται σε πολ­λά εκατομμύρια ευρώ). Υπενθυμί­ζεται ότι το 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε δικαιώσει πάλι τους ένστολους, κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η Αυγούστου 2012 μείωση των απο­δοχών τους είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο -προ των μειώσεων- καθεστώς, ενώ εί­χε κρίνει (αποφάσεις 2192-2196 2014) ότι το κράτος πρέπει να απέ­χει από οποιαδήποτε πράξη που θα επιφέρει νέες μειώσεις στο ύψος των αποδοχών του Ιουλίου 2012. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι χθεσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ αφορούν μόνον όσους ένστολους προσέφυγαν σε αυτό. 

(ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ-14/05/2016)

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: «Βόμβα» του ΣτΕ με απόφαση για το μισθολόγιο των Ένστολων

Αντισυνταγματικές έκρινε το Συμβούλιο της Επι­κράτειας τις διατάξεις του νόμου 4307/2014 που είχε επαναφέρει μόνο κατά 50% τις αποδοχές των Ένστολων που κόπηκαν από το δεύτερο μνημόνιο. Έτσι, μπαίνει μπουρλότο στον προϋπολογισμό, καθώς στη συνέντευ­ξή τους οι εκπρόσωποι των αστυνομικών, των πυρο­σβεστών και των λιμενικών κατέστησαν σαφές ότι θέ­λουν την άμεση εκτέλεση της απόφασης. Κάτι που πρα­κτικά σημαίνει την καταβολή περίπου 300 εκατ. ευρώ ως αναδρομικά, αλλά και την επιστροφή του μισθολογί­ου τους στο 2012. «Αυτή η απόφαση προσδιορίζει τον ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας και καθορίζει το ειδικό μισθολόγιο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος. «Δεν πρέ­πει καμία κυβέρνηση να ξεχνάει το Σύνταγμα. Η από­φαση έρχεται να δικαιώσει τους αγώνες μας ενάντια στις μνημονιακές περικοπές των μισθών μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωμα­τικών Αστυνομίας. Γιάννης Κάτσιακας.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, το συντονιστικό συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προ­σωπικού Λιμενικού Σώματος, η Πανελλήνια Ομοσπον­δία Ενώσεων Στρατιωτικών, των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, μεμο­νωμένοι στρατιωτικοί, κ.λπ. Τους καταγράφουμε, διότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο όσους προσέφυγαν κατά του νόμου 4307/2014.

(SPORTDAY-14/05/2016)

Δημοσιονομική βόμβα η δικαίωση των ενστόλων 

ΣτΕ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ 50% ΣΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2014 και ζητά να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012. 

Δεύτερη δικαίωση για τους ένστολους από το Συμβού­λιο της Επικράτειας που συνιστά νέο... Βατερλώ για τον κυβερνητικό οικονομικό σχεδιασμό: Με σειρά αποφάσεων της, η Ολο­μέλεια του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας έκρινε αντισυνταγματικό και το νέο ειδικό μισθολόγιο του κλάδου, με το οποίο αναιρέθηκε μόνον κατά 50% ο μνημονιακός «κόφτης» που τέθηκε στις αποδο­χές, τα επιδόματα και τις συντάξεις στρατιωτικών. 

Οι ανώτατοι δικαστές τάχθηκαν και πάλι υπέρ της... ολικής επανα­φοράς των αποδοχών των ενστόλων στα επίπεδα που ήταν πριν από την 1η Αυγούστου 2012, οπότε και έγιναν οι μνημονιακές περικοπές, τις οποίες στη συνέχεια τίναξε στον αέρα το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές το 2014. Η πρώτη δικαίωση των ενστόλων όμως έμεινε... λειψή, αφού η Διοίκηση συμμορφώθηκε μόνον εν μέρει με τις επίμαχες δικα­στικές αποφάσεις (υπ αριθμ. 2192- 2196/2014) που τη διέτασσαν να αποκαταστήσει πλήρως το μισθο­λόγιο του κλάδου και «να απέχει από οποιαδήποτε πράξη που θα επέφερε νέες μειώσεις στο ύψος των αποδοχών του Ιουλίου 2012». Συγκεκριμένα, προχώρησε στην ψήφιση του νόμου 4307/2014 με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών των στρατιωτικών και καθορίστη­καν εκ νέου τα επιδόματά τους, με αποτέλεσμα οι αποδοχές τους τελικά να υποστούν μείωση κατά 50% σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις του 2012 

Απόφαση 

Ο νέος γύρος δικαστικής μάχης που άνοιξαν οι ένστολοι οδήγησε και πάλι στη δικαίωσή τους από το ΣτΕ και την κήρυξη και του νόμου αυτού ως αντισυνταγματικού. Ει­δικότερα, η Ολομέλεια του ανώτα­του δικαστηρίου -με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικράτειας Παναγιώτα Καρλή- αποφάνθηκε ότι ο επίμαχος νόμος αλλά και η Υπουργική Από­φαση της 17ης Νοεμβρίου 2014, που επανέφεραν κατά το ήμισυ τις αποδοχές των στρατιωτικών σε σχέση με εκείνες του προ Αυ­γούστου 2012, προσκρούουν στα άρθρα 95, 45. 29 και 23 του Συ­ντάγματος. Κι αυτό καθώς, όπως τονίζουν οι σύμβουλοι Επικράτειας, με αυτές η Πολιτεία προσαρμόστηκε πλημμελώς στις προηγούμενες αποφάσεις της Ολομέλειας και δεν εφάρμοσε τη συνταγματικά προστατευόμενη αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των στρατιω­τικών. Τόνισαν μάλιστα ότι όπως επιβεβαιώνεται από την αιτιολογική έκθεση, ο νόμος 4307/2014 «δεν αποτελεί μια αφηρημένη, αδέσμευ­τη ρύθμιση μισθολογίου, αλλά την αντίδραση του νομοθέτη στις απο­φάσεις του ΣτΕ. 

Οι χθεσινές απο­φάσεις του ανώτατου δικαστηρίου πάντως καταλαμβάνουν τους έν­στολους που προσέφυγαν ενώπιον του. Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επι­κράτειας απέρριψαν τις πρόσθετες παρεμβάσεις που άσκησαν 2.915 ένστολοι υπέρ των Ενώσεών τους. Υπενθυμίζεται ότι οι Ενώσεις που επέλεξαν τη δικαστική οδό είναι η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορί­ας, το Συντονιστικό Συμβούλιο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματι­κών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Πα­νελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας, η Πανελλήνια Ομο­σπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτι­κών, των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής και Ανατο­λικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, μεμονω­μένοι στρατιωτικοί κ.ά. 

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλι­στικών ενώσεων των ένστολων, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σε κεντρικό ξενο­δοχείο της Αθήνας, υπογράμμισαν την εξαιρετική σημασία των νέων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ για τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι νομικοί σύμ­βουλοι των Ενώσεων εξήγησαν τις παραμέτρους της νέας δικαίωσης, ενώ οι ένστολοι συνδικαλιστές επισήμαναν ότι εάν το κράτος επιλέξει -ξανά- να μη συμμορφωθεί πλή­ρως με τις επιταγές της Ολομέλει­ας του ΣτΕ θα κινηθούν με όλα τα ένδικα μέσα. «Θα φθάσουμε μέχρι και σε κατασχετήρια», έλεγαν χα­ρακτηριστικά. 

ΧΡ. ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-14/05/2016) 

Δικαίωση ένστολων από το ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΩΝ 

Την πλήρη αποκατάσταση των πε­ρικοπών που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων και την επιστροφή τους στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012 διατάσσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας με σειρά αποφάσεων. Η Ολομέ­λεια του ανωτάτου δικαστηρίου δι­καιώνει και πάλι τους ένστολους κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματι­κή η μερική αποκατάσταση του μισθολογικού των στρατιωτικών που έγινε το 2014 με υπουργική από­φαση και διαμορφώθηκαν οι απο­δοχές, τα επιδόματα και οι συντά­ξεις τους σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα από το νέο μισθολόγιο. Το 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε και πάλι δι­καιώσει τους ένστολους κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1η Αυγού­στου 2012 μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν πλήρως οι αποδοχές τους στο προηγούμενο προ των μειώσεων καθεστώς. 

Ωστόσο το 2014 με νόμο και υπουργική απόφαση οι αποδοχές τους αποκαταστάθηκαν μόνο κατά 50% με αποτέλεσμα οι ενώσεις των ένστολων να προσφύγουν εκ νέου στο ΣτΕ και να δικαιωθούν από την Ολομέλεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ περιλαμβά­νουν μόνο όσους ένστολους προσέφυγαν σε αυτό. Ήδη το ΣτΕ απέρριψε τις παρεμβάσεις 2.915 ένστολων υπέρ των ενώσεών τους. 

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-14/05/2016) 

ΣτΕ: Νέα δικαίωση των στρατιωτικών για τους μισθούς τους 

ΜΕΓΑΛΗ νίκη πέτυχαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυ­νάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστικά, Λιμενικό) ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους από την Πολιτεία στα επίπεδα προ του Αυγούστου του 2012, μετά την πρώτη δικαίωσή τους από τη Δικαιοσύνη! 

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεών της (υπ΄ αριθμ. 1126-1128/2016) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση του μισθολογικού των στρατιωτικών, που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία διαμορφώθηκαν οι αποδο­χές, τα επιδόματα και οι συντάξεις τους σε χαμηλό­τερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα (νέο μισθολόγιο). Παράλληλα, κρίθηκε ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στο προ της 1ης Αύγου­στου 2012 καθεστώς. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 2014, είχε και πάλι δικαιώσει τα προσφεύγοντα Σώματα Ασφαλείας, κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1ης Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών τους είναι αντισυνταγματική και πως πρέ­πει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγού­μενο -προ των μειώσεων- καθεστώς. 

Με τις νέες αποφάσεις κρίθηκε ότι τόσο ο νό­μος 4307/2014 (άρθρο 66) όσο και η επίμαχη από 17/11/2014 υπουργική απόφαση, που επανέφερε κατά 50% τις αποδοχές τους στο προ του Αυγούστου 2012 καθεστώς, είναι αντισυνταγματικά, καθώς προ­σκρούουν στα άρθρα 95,45,29 και 23 του Συντάγμα­τος. Οι νέες αποφάσεις αφορούν μόνο όσους προσέφυγαν στο ΣτΕ. 

Βάσω Παλαιού 
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-14/05/216) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger