Απάντηση με ασκήσεις


Ο υπ. Άμυνας. Π. Καμμένος, μετέβη αυτοπροσώπως στις Οινούσσες.
Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ε.Δ. απέναντι στην αναβαθμισμένη τουρκική προκλητικότητα.
Το τρίπτυχο της Αθήνας, ο «εκνευρισμός» της Άγκυρας και οι διπλωματικές κινή­σεις σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com

Το τρίπτυχο «εντατικοποί­ηση της εκπαιδεύσεως του προσωπικού - επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότατος των Κλάδων - διεύρυνση των υφιστά­μενων στρατιωτικών συνεργασι­ών με άλλες χώρες της περιοχής» αποτελεί την απάντηση των Αθη­νών, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην καταφανώς αυ­ξημένη προκλητικότητα της Άγκυρας τις τελευταίες εβδομάδες. Θυμίζουμε ότι η Τουρκία από τη Δευτέρα 11 μέχρι και την Πέμπτη 14 Απριλίου έστειλε τα μαχητικά της αεροσκάφη σε όλους τους δυ­νατούς συνδυασμούς -μέχρι και αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού-τάνκερ KC-135 μαζί με τον σχηματισμό μαχητικών που ανεφοδίαζε στον αέρα-, περισσότε­ρες από 30 φορές, για να πραγματοποιήσουν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχοντας βάλει στο στόχαστρό τους τις Οινούσσες, πάνω από τις οποίες έφτασαν στο σημείο να πραγματοποιήσουν έξι διαδοχικές υπερ- πτήσεις μέσα σε μία ώρα!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Πώς αντέ­δρασε όμως η Αθήνα σε όλα αυτά; Με έμμεση, πλην όμως σαφή και ενεργή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη συμμετοχή τους σε διεθνείς και ελληνικές εκπαι­δευτικές δραστηριότητες.

Το διάστημα 30 Μαρτίου 2016 έως 14 Απριλίου 2016, οι Ε.Δ. διοργάνωσαν και συμμετείχαν σε πολλές πολυεθνικές/διακλαδικές ασκήσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακος, που είναι οι εξής:

Άσκηση «Ηνίοχος 2016» (4-14 Απριλίου) με τη συμμετοχή της Ελλάδος, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και των τριών Κλάδων των Ε.Δ. Η άσκηση διοργανώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία, με ευθύ­νη του Αρχηγείου Τακτικής Αερο­πορίας και επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην Αε­ροπορική Βάση της Ανδραβίδος.

Άσκηση «Noble Dina 2016» (30 Μαρτίου - 14 Απριλίου), με τη συμμετοχή της Ελλάδος, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Άσκηση «Αιγιαλός 2/16» (4-8 Απριλίου) του Πολεμικού Ναυ­τικού, που οργανώθηκε και σχε­διάστηκε από το Αρ­χηγείο Στόλου, με τη συμμετοχή δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμι­κής Αεροπορίας.

Άσκηση «Αστραπή 4/16» (11-14 Απρι­λίου), που διοργανώθηκε επίσης από το Πολεμικό Ναυτικό, με τη συμμετοχή και της Πολεμικής Αεροπορίας, σε παράλληλη διεξαγωγή και συνεκπαίδευση του προσωπικού με την προαναφερθείσα άσκηση «Ηνίοχος 2016».

Ασκήσεις, με εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά, από το Πυροβολικό των πανίσχυρων XII (Αλεξανδρούπολη) και XVI (Διδυμότειχο) Μηχανοκινήτων Μεραρ­χιών Πεζικού στον Έβρο, το πρώ­το δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Ασκήσεις «εξαλείψεως προγε­φυρώματος» από τους μείζονες σχηματισμούς της 80 ΑΔΤΕ και της 95 ΑΔΤΕ, στην Κω και τη Ρόδο αντιστοίχως.

Αιφνιδιαστική ενεργοποίηση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τα ξημερώ­ματα της 14ης Απριλίου, της Διακλαδικής Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως «Δέλτα» των Ενό­πλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο σεναρίου της ασκήσεως «Πυρπο­λητής 1/16» για αντιμετώπιση «εισβολής ατάκτων» από μη κατο­νομαζόμενη χώρα στα βόρεια σύ­νορά μας και εν συνεχεία επίδειξη ισχύος επί του πεδίου από αυτήν στο χωριό Χαμηλό, σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων από την Ειδομένη.

Ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολη­τής», διατάχθηκαν η αιφνιδια­στική ενεργοποίηση του συστή­ματος αεράμυνας στη Χίο και η μεταφορά μονάδας αντιαεροπορικού πυ­ροβολικού στις Οινούσσες, στις οποίες εν συνεχεία μετέβησαν ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Σε διπλωματικό επίπεδο ενημερώθηκαν τόσο το ΝΑΤΟ, που έτσι κι αλλιώς έχει άμεση ει­κόνα των προκλήσεων σε «πραγ­ματικό χρόνο» (real time), όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στις 18-19 Απρι­λίου. Επίσης, στο Λουξεμβούρ­γο, ο κ. Καμμένος είχε κοινή συνάντηση με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας, Nikolay Nankov Nenchev, και Ρουμανίας, Mihnea loan Motoc, για την προώθηση της τριμερούς αμυντικής συνεργα­σίας των χωρών αυτών, στο πλαί­σιο της προς βορρά επεκτάσεως της αμυντικής συνεργασίας Ελ­λάδος, Κύπρου, Ισραήλ κάτι που ασφαλώς ενοχλεί σφόδρα την Άγκυρα, η οποία νιώθει να «αποκόπτεται» από την Ευρώπη.

Τα δύο «γιατί» του μπαράζ

Η έκνομη τουρκική δραστηριότητα πάνω από το Αιγαίο προβλημάτισε την Αθήνα, καθώς συνέβη «ξαφνικά» και σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα συγκυρία, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στο άλλο μεγάλο «μέτωπο», το Μεταναστευτικό. Ξεκινώντας από τα γιατί αυτού του μπαράζ της τουρκικής παραβατικότητος, υψηλόβαθμοι πα­ράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την απέδιδαν σε δυο γεγονότα, ένα στρατιωτικό και ένα διπλωματικό, που φαίνεται ότι ενόχλησαν σφόδρα την Άγκυρα. Το γεγονός ότι στη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος 2016», Έλληνες, Αμερικανοί και Ισραηλινοί «έπαιξαν» κανονικώς στο, κατά τους Τούρκους, «αποστρατικοποιημένο» Καστελλόριζο, ακόμα και με πτήσεις «touch and go» στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λήμνου. Αυτό «επιβεβαιώθηκε» πλήρως και με ανεπίσημη ενημέρωση του ΓΕΑ (στις 18 Απριλίου), όπου μεταξύ άλλων σημειώνονταν τα εξής: «θέατρο των επιχειρήσεων για την άσκηση αποτέλεσε όλο το εύρος του ΑΤΗΙΝΑ FIR, ενώ εικονικές προσβολές επίγειων στόχων, αλλά και στόχων επιφανείας, εκτελέστηκαν στην περιο­χή της Χρυσούπολης, καθώς και στο Καστελλόριζο». Το δεύτερο γεγονός αφορά την ανεπίσημη επίσκεψη-αστραπή της Ολλανδής υπουργού Αμύνης στην Ελλάδα, προκειμένου να μεταβεί με ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην ολλανδική φρεγάτα «Van Amstel», που συμμετέχει στη ΝΑΤΟΐκή ναυτική δύναμη SNMC-2, η οποία επιχειρεί στο Αιγαίο, κάτι που επίσης δυσαρέστησε σφόδρα την Άγκυρα.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-24/04/2016) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger