Αρχική » , , , , » Διπλή πρόκληση από τους Τούρκους

Διπλή πρόκληση από τους Τούρκους


ΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ παρενόχλησαν χθες ελληνικό αλιευτικό εντός των χωρικών μας υδάτων στις Οινούσσες. Στη συνέχεια προχώρησαν σε υπερπτήση με δύο F-16 πάνω από το νησί.
Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης στο μισό Αιγαίο, που χαρακτηρίζει «τουρκική περιοχή», ανακοίνωσε η Άγκυρα.

Του ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΥΚΙΟΥ

Με την κορύφωση του Θειου Δράματος κορυφώνονται και οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο τινάζοντας στον «αέρα» το μνημόνιο Γιλμάζ Παπούλια, που προβλέπει παύση των στρατιωτικών δρα­στηριοτήτων κατά τη διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών των δύο χωρών.

Χθες, Μεγάλη Πέμπτη, οι Τούρκοι επεφύλαξαν διπλή πρόκληση από αέρος και θαλάσσης στις Οινούσσες, ενώ είχε προηγηθεί προχθές υπερπτήση στη Ρω.

Στις 12.30 χθες το μεσημέρι σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησαν ελληνικό αλιευτικό που έπλεε εντός των χωρικών υδάτων των Οινουσσών. Οι Τούρ­κοι απαιτούσαν από το ελληνικό αλιευτικό να απομακρυνθεί, διότι τάχα έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι Τούρκοι κυβερνήτες των πολεμικών σκαφών χαρακτηρίζουν «τουρκική επικράτεια» τη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών και της Πανα­γιάς!

Επιτόπου έπλευσε σκάφος του Λιμενικού, όπου και παρείχε προστασία στο αλιευτικό! Στο μεταξύ κατέφθασε και η κανονιοφόρος «ΑΗΤΤΗΤΟΣ», η οποία μετά από οδηγίες που είχε λάβει από το Αρχηγείο Στόλου αξίωσε από τους Τούρκους να απομακρυνθούν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα!

Ωστόσο η απομάκρυνσή τους έγινε μετά από έντονη λογομαχία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κυβερνητών των πολεμικών σκαφών. Εν συνεχεία, πέραν της θαλάσσιας πρόκλησης, οι Τούρκοι προχώρησαν και σε υπερπτήση δύο τουρκικών F 16 πάνω από τις Οινούσσες.

Η χθεσινή, διπλή τουρκική πρόκληση είναι συνέχεια των προηγούμενων τουρκι­κών προκλήσεων πάνω και πέριξ των Οινουσσών, και όλες μαζί εντάσσονται στο γενικότερο στρατηγικό σχέδιο των Τούρκων στρατοκρατών για αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος στο Αιγαίο.

Απαράδεκτες αξιώσεις

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθε­σινή ανακοίνωση του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου για νέα άσκηση Έρευνας και Δι­άσωσης στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντας το μισό «τουρκική περιοχή». Η τουρκική άσκη­ση Έρευνας και Διάσωσης με την επωνυμία «Θαλάσσιος Λέων» θα γίνει στα διεθνή ύδα­τα του Αιγαίου μεταξύ 3ης και 6ης Μαΐου.

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται σε συ­νέχεια της έκδοσης από τις τουρκικές Αρχές της NAVTEX 321/16 (εκδόθηκε στις 26/4), με την οποία ανακοινώνεται η διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (SAR) σε δύο περιοχές του Αιγαίου (νοτίως Λέσβου βορείως Ψαρών) το διήμερο 4-6 Μαΐου 2016.

Οι περιοχές είναι ίδιες με τις περιοχές που είχαν δεσμευτεί για το διήμερο 27-28 Απριλίου 2016 (σχετική NAVTEX 311/16), προφανώς για την εκπαίδευση προάσκησης και δοκιμών.

Στην πρώτη παράγραφο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι η άσκηση θα διεξαχθεί στον διεθνή εναέριο χώρο και στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και εντός της τουρκικής περιοχής. Με αυτήν την παράγραφο και για ακόμη μία φορά η Τουρκία προβάλλει απαράδεκτες αξιώσεις στο Αιγαίο καθόσον:

Κάνει λόγο για τουρκική περιοχή Έρευνας και Διάσωσης εντός του Βορειανατολικού - Κεντρικού Αιγαίου, υποστηρίζοντας και πάλι τη θέση της ότι της ανήκει το μισό Αι­γαίο όσον αφορά τους τομείς Έρευνας και Διάσωσης, παρά το γεγονός ότι με βάση τους διεθνείς κανονισμούς έχει καθοριστεί ότι τα όρια του ελληνικού τομέα Ε-Δ συμπίπτουν με τα όρια του FIR Αθηνών. Στον παρακάτω χάρτη, ο οποίος είναι αναρτημένος στην επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής Δι­οίκησης Ασφαλείας Ακτών (ΔΑΑ), φαίνεται ο τομέας Ε-Δ που διεκδικεί η Τουρκία.

Κάνει λόγο για διεθνή εναέριο χώρο, ενώ τα όρια των περιοχών της άσκησης σε πολ­λά σημεία απέχουν λιγότερο από 10 ν.μ„ άρα αμφισβητεί και πάλι τα όρια του ελλη­νικού εναέριου χώρου προβάλλοντας το αίτημα για ελληνικό εναέριο χώρο ίσο με τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 ν.μ.

Η Τουρκία όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη της ότι η συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ Λέ­σβου και Χίου είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού πλοίων (NATO SNMG-2, Frontex), αλλά αντιθέτως επιλέγει τις εν λόγω περιοχές για να δείξει στο ΝΑΤΟ, στη Frontex, στους ΑΚΑΜ των ξένων χωρών και στα ΜΜΕ ότι ελέγχει το μισό Αιγαίο.

(ΕΘΝΟΣ-29/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger