Προκλήσεις Σκοπιανών


Ελληνικό ελικόπτερο και άνδρες της Δύναμης Δέλτα στην άσκηση «Πυρπολητής» στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Τρεις παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου πραγματοποίησαν πρόσφατα οι βόρειοι γείτονες.
Οι υπερπτήσεις ελικοπτέρων στις 21 και 22 Απριλίου ήρθαν να συμπληρώσουν το επεισόδιο με την πρόσφα­τη καταπάτηση εδάφους μας.

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
lsblaveris@gmail.com

Την 21η Απριλίου 2016 θα τη θυμόμαστε για το γεγο­νός ότι τα Σκόπια πραγ­ματοποίησαν με... ελι­κόπτερά τους την πρώτη παραβίαση του Ελληνι­κού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και την πρώτη υπέρπτηση άνωθεν ελληνικού εδάφους! Ναι. το είδαμε και αυτό. Δεν μας έφταναν οι Τούρκοι με τις καθημερινές τους παρα­βιάσεις στο Αιγαίο, εσχάτως, το τελευταίο δεκαήμερο, είχαμε και τρεις υπερπτήσεις σκοπιανών ελικοπτέρων, από τις οποίες οι δυο, που πραγματοποιήθηκαν ανήμερα της 21ης Απριλίου, έγιναν γνωστές, ενώ η τρίτη, την επομένη, δεν έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό λόγω της... απεργίας των δημοσιογράφων!

Η αντίδραση των Αθηνών ήταν σε ήπιους τόνους, διπλή, σε στρατιωτι­κό, αλλά και διπλωματικό επίπεδο, καθώς θεωρείται ότι όλα αυτά γίνο­νται για να εισπράξει η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων πολιτικά οφέλη για τις εκλογές της 6ης Ιουνί­ου, ενώ εκτιμάται ότι για τους ίδιους ακριβώς λόγους σκλήρυνε και την πολιτική της στο θέμα των προσφυγικών ροών, «κλείνοντας» τα σύνο­ρα με την Ελλάδα και υψώνοντας φράκτες στο συνοριακό πέρασμα της Ειδομένης. Ας δούμε πώς εξε­λίχθηκε η κατάσταση στα βόρεια σύ­νορα της Ελλάδος με τα Σκόπια, για να φτάσουμε στο σημείο των σκο­πιανών... υπερπτήσεων άνωθεν του ελληνικού εδάφους.

Από τότε που δημιουργήθηκε το θέμα του καταυλισμού των προσφύγων/μεταναστών γύρω από την Ειδομένη, οι Σκοπιανοί άρχισαν τις προκλήσεις τους, που έχουν να κά­νουν τόσο με τη χρήση βίας από mv Αστυνομία τους από το έδαφος τους προς τους πρόσφυγες στο ελληνικό έδαφος, με ρίψη κυρίως δακρυγόνων, όσο και με συνεχείς πτήσεις αστυνομικών ελικοπτέρων τους για τον τακτικό έλεγχο της καταστάσεως στην περιοχή και την καθοδήγη­ση των επίγειων αστυνομικών τους δυνάμεων. Σε κάποιες από τις περι­πτώσεις αυτές καταγγέλθηκε ότι το ελικόπτερό τους, στιγμιαίως, παρα­βίασε τον ΕΕΧ για να εξέλθει αμέ­σως μετά από αυτόν και να επιστρέψει στη δική τους πλευρά.

ΑΠΩΘΗΣΗ. Στις 13 Απριλίου ση­μειώθηκε μια μοναδική πρόκλη­ση από πλευράς των Σκοπιανών, που, προσπαθώντας να απωθή­σουν τους μετανάστες οι οποίοι εί­χαν ανοίξει τρύπες στον συνοριακό τους φράκτη, πέρασαν στο ελληνι­κό έδαφος ρίχνοντας ταυτοχρόνως βροχή δακρυγόνων σε αυτούς.

Την επόμενη ημέρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμέ­νος, διέταξε αιφνιδιαστικά την ενεργοποίηση της Δυνάμεως Τα­χείας Αντιδράσεως «Δέλτα» του Βόρειου Τομέα των Ενόπλων Δυ­νάμεων, στο πλαίσιο της ασκήσεως «Πυρπολητής», επί σεναρίου «εισβολής ατάκτων στο ελληνικό έδαφος από μη κατονομαζόμενη βόρεια χώρα». Ο ίδιος έβαλε στο­λή παραλλαγής και μαζί με τον αρ­χηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, μετέβησαν στο χωριό Χαμηλό, σε απόσταση τριών πε­ρίπου χιλιομέτρων από την Ειδομένη, όπου τους υποδέχθηκε ο αρ­χηγός ΓΕΣ, αντιστράτη­γος Βασίλειος Τελλίδης, και όλοι μαζί ανέμεναν την άφι­ξη της Δύναμης Δέλτα στην περιο­χή, από τον αέρα και το έδαφος, με την υποστήριξη μαχητικών αερο­σκαφών F-16 της Πολεμικής Αε­ροπορίας και επιθετικών ελικοπτέ­ρων AH-64A+/D της Αεροπορίας Στρατού. Ο υπογράφων ήταν ο μο­ναδικός δημοσιογράφος που συ­νόδευε ΥΕΘΑ και αρχηγούς στην τελική φάση της ασκήσεως «Πυρ­πολητής 1/16». Τότε οι Σκοπια­νοί κατηγόρησαν -αναληθώς- ότι ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εθνικό τους εναέριο χώρο, κά­νοντας μάλιστα και διάβημα, που έλαβε την ανάλογη απάντηση.

Στις 21 Απριλίου 2016, τα Σκόπια «επανήλθαν», αυτή τη φορά παραβιάζοντας τον ΕΕΧ με δύο μεταφο­ρικά ελικόπτερα Mil Mi-17. Την ημέρα εκείνη, η ελληνική πλευρά δεν προέβη σε καμία ενέργεια, πιστεύοντας ότι μάλλον επρόκειτο για «τυχαίο γεγονός».

Την επομένη, 22 του μηνός, οι Σκοπιανοί επιχείρησαν ξανά αντί­στοιχη ενέργεια, στέλνοντας εκ νέου δύο ελικόπτερά τους να περιπολούν στην ελληνοσκοπιανή με­θόριο. Την ημέρα εκείνη, όμως, η ελληνική αντίδραση ήταν διαφορε­τική. Αν και οι Σκοπιανοί δεν πα­ραβίασαν τον ΕΕΧ, με διαταγή του ΓΕΕΘΑ η Π.Α. απογείωσε αμέσως τα δύο μαχητικά F-16C Readiness, που βρίσκονταν με πεντάλεπτη ετοιμότητα στην 130 Σμηναρχία Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Λήμνου. Σε χρόνο-ρεκόρ τα ελλη­νικά μαχητικά έφτασαν στην περι­οχή και περιπολούσαν εντός ΕΕΧ δίνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα στους Σκοπιανούς ότι, αν τολμούσαν και την ημέρα εκείνη να κά­νουν υπερπτήση πάνω από ελληνικό έδαφος, θα είχαν πρόβλημα. Πράγματι, οι Σκοπιανοί δεν έκα­ναν τίποτα και τα ελληνικά μαχητι­κά επέστρεψαν στη βάση τους.

Η αντίδραση έφερε ηρεμία

Βλέπουμε ότι από ελληνικής πλευράς υπήρξε άμεση κλι­μάκωση της αντιδράσεως επί στρατιωτικού επιπέδου, που μάλλον οι Σκοπιανοί έλαβαν σοβαρώς υπόψη τους, αφού έκτοτε και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμ­μές δεν είχε ξανασυμβεί το παραμικρό.

Ταυτοχρόνως, σε διπλωματικό επίπεδο, την ίδια ημέρα, 22α Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, και στο περιθώριο της τε­τραμερούς συναντήσεως για τη διασυνοριακή ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε εκεί (21 -22 Απριλίου), ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε διμερή συνάντη­ση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικόλα Ποπόσκι. Οι δύο άνδρες μίλησαν για διάφορα θέματα διμερούς ενδιαφέρο­ντος και για αυτό των σκο­πιανών υπερπτήσεων, που, αν και από στρατιωτικής πλευράς δεν είναι πρόβλημα, από πο­λιτικής, διπλωματικής και από πλευράς εντυπώσεων μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα εκ του μη όντος.

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-29/04/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger