Αρχική » , , , » Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων στη Μάχη Λιτοχώρου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων στη Μάχη Λιτοχώρου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)


Την Δευτέρα 10 Απριλίου 2016, τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου και στο Μνημείο Ηρώων, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 12 φονευθέντων Χωροφυλάκων και Στρατιωτών που υπηρετούσαν στον Αστυνομικό Σταθμό Λιτοχώρου το βράδυ της 30ης Μαρτίου 1946, ημέρα διεξαγωγής Εθνικών εκλογών.

Παρών στην εκδήλωση όπως κάθε χρόνο, το παράρτημά μας ΕΑΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

Μαζί με τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Τρικάλων & και πλήθος μελών μας καθώς & συγγενών των φονευθέντων Αστυνομικών - Στρατιωτών, τιμήσαμε και αποδώσαμε φόρο τιμής στους πεσόντες.

Δυναμικό παρών έδωσε & ο μοναδικός επιζών της μάχης μέλος του Παραρτήματος μας, Χωροφύλακας Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε & κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο προς τιμήν των 12 συμπολεμιστών του που έπεσαν κατά την πολύωρη μάχη.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Πιερίας.

Ιστορική αναδρομή

Το Σάββατο το βράδυ στο Λιτόχωρο εκείνη την Παγωμένη νύχτα στο Σταθμό της Χωροφυλακής Υπηρετούν Ένας Ανθυπασπιστής και οκτώ χωροφύλακες!

Την προηγούμενη ημέρα είχαν φτάσει στη περιοχή και 2 Υπαξιωματικοί έφεδροι Λοχίες και δέκα Οπλίτες με αποστολή να φυλάξουν τις κάλπες των Εκλογικών Τμημάτων για τις εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για την 31 Μαρτίου του 46!

Οι Οπλίτες ήταν έφεδροι και υπηρετούσαν την θητεία τους ενώ δεν υπήρχαν άλλα επεισόδια στην περιοχή.

Το ΚΚΕ με διαταγή του Ζαχαριάδη αφού είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να απέχουν από τις εκλογές, ζήτησε σε συνάντηση που είχε γίνει πριν μερικές ημέρες στην Θεσσαλονίκη να γίνει κάτι το δυναμικό που θα ανάγκαζε την Κυβέρνηση να πάρει τα όπλα τορπιλίζοντας τις Εκλογές!

Την εντολή αναλαμβάνει να υλοποιήσει ο Καπετάνιος του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Υψηλάντης (Ρόσιος) και μεταβαίνει στην περιοχή του Ολύμπου όπου και κατάγεται!

Συγκεντρώνει Αντάρτες της Περιοχής ενώ ειδοποιείται να κατέβει και από σπηλιά του Ολύμπου ένοπλο Τμήμα του ΕΛΑΣ από 35 άνδρες οπλισμένους με αυτόματα γερμανικά όπλα και τα Ρώσικης κατασκευής Οπλοπολυβόλα «Τουρτούρα» ...

Οι Συνολικές Δυνάμεις των Ανταρτών ξεπερνούν τους 100 άνδρες σύμφωνα με μαρτυρίες και αφού κάνουν επίδειξη δύναμης ζητούν από τους Οπλίτες και Χωροφύλακες που είναι στα δύο εκλογικά Τμήματα που βρίσκονται σε απέναντι κτίρια να παραδοθούν!

Μετά από διαπραγματεύσεις οι υπερασπιστές κάνουν γνωστό ότι δέχονται να παραδώσουν τις κάλπες και να αποχωρήσουν από την περιοχή προς αποφυγή της αιματοχυσίας ...

Αυτό απορρίπτεται από τον Υψηλάντη που ζητά την παράδοση ανδρών και οπλισμού.

Την επόμενη ώρα πραγματοποιείται έφοδο ταυτοχρόνως στα δύο κτίρια του «Αστυνομικού Σταθμού Λιτοχώρου με όλα τα διαθέσιμα όπλα που η νύχτα τα κάνει να φαίνονται και να ακούγονται πολλαπλάσια!

Τα πυρά πέφτουν ασταμάτητα μέχρι την 04:00 πρωί χωρίς αποτέλεσμα ...Τα επόμενα λεπτά ομάδα Ανταρτών πλησιάζει τα κτίρια και τα πυρπολεί με βόμβες και τα κάνει παρανάλωμα της φωτιάς οι Υπερασπιστές πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν και τραυματίζονται όλοι ...

Ένας φονιάς τους πλησιάζει και τους δίνει την χαριστική βολή ενώ βρίσκονται στο έδαφος και τους σκοτώνει όλους εκτός από τον Νίκο Πακακωσταντίνου που η σφαίρα τον παίρνει ξυστά!

Τους νεκρούς οπλίτες και τους χωροφύλακες τους έγδυσαν και τους πήραν τα πάντα, όπλα, άρβυλα, στολές!

Κάντε κλικ (χρησιμοποιείστε τα βελάκια του πληκτρολογίου για επόμενο ή προηγούμενο) στις παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:



ΒΙΝΤΕΟ (Χωροφύλακας Νικόλαος Παπακωνσταντίνου. Ο μοναδικός επιζών της Μάχης)


(eaastrikalon.blogspot.gr)
Περιοχή συνημμένων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger