Αρχική » , , , , » Μειώσεις πάνω από 30% στις νέες συντάξεις. Οι Στρατιωτικοί σε καθεστώς «τύπου ΙΚΑ» (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Μειώσεις πάνω από 30% στις νέες συντάξεις. Οι Στρατιωτικοί σε καθεστώς «τύπου ΙΚΑ» (ΠΙΝΑΚΕΣ)


ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ

Μειώσεις πάνω από 30% θα έχουν στις κύριες συντάξεις όσοι αποχωρήσουν μετά την ψήφιση των μέτρων. Στον πίνακα που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος φαίνεται ότι η πλειονότητα των ασφαλισμένων βγαίνει με συντάξεις που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούν τα 750 ευρώ μέχρι τα 35 έτη, ενώ για να φτάσει ένας εργαζόμενος με σύνταξη λίγο πάνω από τα 1.000 ευρώ θα πρέπει να δουλεύει κοντά 40 χρόνια και ο μέσος όρος αποδοχών κατά το μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού τους βίου να είναι πάνω από 1.600 ευρώ!


Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου, ακόμη και οι χαμηλόμισθοι, άνεργοι και υποαπασχολούμενοι που δεν έχουν 20 χρόνια εισφορών καταλήγουν να παίρνουν λιγότερα σε σύγκριση με τους ήδη συνταξιούχους που έχουν τα ίδια έτη ασφάλισης.

Παράδειγμα

 Ασφαλισμένος με μισθός 600 € και 15 έτη παίρνει 486,84 ευρώ σήμερα, ενώ με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου θα παίρνει 414,90 ευρώ και μετά την εισφορά ασθένειας 390 ευρώ!

 Ασφαλισμένος με μισθό 800 ευρώ και 18 έτη παίρνει σήμερα 486,84 ευρώ από το ΙΚΑ. ενώ με το νέο νόμο θα πάρει 452 ευρώ. Για να φτάσει κάπως το 486, θα πρέπει να έχει 20 έτη, οπότε θα πάρει 480 ευρώ σύνταξη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επανυπολογισμό των σημερινών κύριων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Ως βάση επανυπολογισμού θα ληφθούν όμως για τις σημερινές συντάξεις οι αποδοχές που είχαν οι συνταξιούχοι όταν αποχώρησαν από την εργασία, δηλαδή οι εκάστοτε συντάξιμες αποδοχές είτε της τελευταίας πενταετίας είτε και του τελευταίου μισθού.

Οι διαφορές που θα προκύψουν μεταξύ παλιάς και νέας -μετά τον επανυπολογισμό σύνταξης- θα αποτελούν ξεχωριστή παροχή, η οποία διατηρείται ως το τέλος του 2017 και αρχίζει να μειώνεται από το 2018. Η λεγόμενη προσωπική διαφορά για τις παλιές συντάξεις βρίσκει αντίθετη την τρόικα, καθώς ζητά ο επανυπολογισμός να γίνει άμεσα ώστε η προσωπική διαφορά να καταργηθεί έστω και σταδιακά, αλλά αρχής γενομένης από φέτος.

Το γεγονός όμως και μόνο ότι ένα τμήμα από τις σημερινές συντάξεις «αποκόβεται» από το συνολικό ποσό δημιουργεί τις συνθήκες μείωσης έως και πλήρους κατάργησης, είτε άμεσης είτε σταδιακής ανάλογα με τις αντοχές των Ταμείων. Άλλωστε, στο νόμο υπάρχει ρητή αναφορά για αυτόματη μείωση όλων των συντάξεων και των σημερινών, με ειδικό νόμο, αν από το 2017 φανεί ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις ως το 2060 αυξάνονται πέραν του 2,5% του ΑΕΠ (σ.σ: όπως έγραψε χθες ο Ελεύθερος Τύπος βάσει του προσχεδίου που διέρρευσε).

Τα Ταμεία κύριας σύνταξης ενοποιούνται (όλα) στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με διακριτή ωστόσο αυτοτέλεια για μικρό μεταβατικό διάστημα, ως το τέλος του 2016 και μόνο για το Δημόσιο. Γι’ αυτό και όσοι προλαβαίνουν να φύγουν ως το τέλος του 2016 θα πάρουν μεν σύνταξη με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά θα έχουν όλα τα ειδικά επιδόματα και τις προσαυξήσεις που ισχύουν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου. Από 1ης/1/2017 το Δημόσιο γίνεται... ΙΚΑ σε όλα και στις συντάξεις.

Ακόμη και οι στρατιωτικοί (από τους υπαξιωματικούς μέχρι τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας και τους αξιωματικούς των ειδικών δυνάμεων) θα έχουν καθεστώς «τύπου ΙΚΑ», δηλαδή σύνταξη βάσει μισθού όλου του εργάσιμου βίου, χωρίς ειδικά επιδόματα! Το ίδιο και οι λειτουργοί (δικαστικοί, καθηγητές, γιατροί ΕΣΥ, διπλωμάτες κ.ά.). Ειδικά δε για τους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, η ένταξη του Δημοσίου σε καθεστώς ΙΚΑ σημαίνει και κατάργηση του υπολογισμού σύνταξης με τον επόμενο ή τους επόμενους δύο βαθμούς από αυτούς που αποστρατεύονται!

Κούρεμα έως 35% στα εφάπαξ και έως 47% στα μερίσματα

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣ ΚΑΙ ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 80%

ΜΕΙΩΣΕΙΣ στις προσωρινές συντάξεις. Στα 384 ευρώ το ελάχιστο ποσό, από 436 ευρώ σήμερα, ενώ η ανώτατη προσωρινή σύνταξη δεν θα ξεπερνά το διπλάσιο της εθνικής, δηλαδή τα 768 ευρώ.

Αυξήσεις εισφορών για δημοσίους υπαλλήλους από 1ης/1/2017 που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και πλέον θα πληρώνουν εισφορά κύριας σύνταξης 6,67% (όπως και τώρα), αλλά επί του συνόλου των αποδοχών τους και μέχρι του ύψους των 5.860 ευρώ.

Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Ιούνιο του 2016 ως τον Δεκέμβριο του 2019. Η αρχή θα γίνει από περίπου 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Κούρεμα στο εφάπαξ ως 35% ανάλογα με το ύψος των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι. Όσοι πληρώνουν εισφορά 4% θα παίρνουν το 60% του μισθού της τελευταίας πενταετίας επί τα έτη ασφάλισης.

Μειώσεις στα μερίσματα 265.000 συνταξιούχων του Δημοσίου ως και 47% και κατά μέσο όρο 34% ανάλογα με το έτος αποχώρησης (2005, 2008, 2011). Κατάργηση των νέων συντάξεων χηρείας για όσους/ες είναι κάτω των 52 ή των 55 ετών. Στο εξής η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται στα 52 αν ο επιζών σύζυγος έχει ανήλικο παιδί, διαφορετικά στα 55. Ψαλίδι σε όλες τις νέες συντάξεις αναπηρίας με ποσοστό κάτω του 80%. Στους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής. Από 1ης/7/2016 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών μέσω τραπεζικού λογαριασμού.


Εξαιρούνται οι βουλευτές

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ εξαιρούνται παντελώς από το νέο νόμο!!! Το Δημόσιο τους εξαίρεσε από την ένταξή τους στο Ενιαίο Ταμείο όπου θα ανήκουν όλοι οι ασφαλισμένοι. Ούτε την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα πάρουν ούτε τη σύνταξη με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης όσοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.

(Ε.Τ. 20/04/2016 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

staratalogia.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger