Αρχική » , » Ο παγκόσμιος χάρτης της Εθνικής Άμυνας

Ο παγκόσμιος χάρτης της Εθνικής Άμυνας


Πώς αποτυπώνει μελέτη της PwC τις προκλήσεις των κρατών.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία δαπανούν περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ τους για την εθνική άμυνα και προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ και τη θέση τους για να επηρεάσουν τα παγκόσμια θέματα.

Καθώς οι φορείς εθνικής άμυνας αντιμετωπίζουν σύνθετους και μεταβαλλόμενους κινδύνους ασφαλείας, από μοντέρνες τρομοκρατικές απει­λές ως δραστικές περικοπές δαπα­νών, οι ειδικοί σε θέματα εθνικής άμυνας του παγκόσμιου δικτύου της PwC, αξιολογώντας τον αντίκτυ­πο των προκλήσεων σε 60 χώρες σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβα­νομένων και των 50 κρατών με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες, προχώρησαν στην κατάρτιση ενός παγκόσμιου χάρτη που αποτυπώνει το παγκόσμιο μέλλον της άμυνας: Κράτη με ισχυρή παγκόσμια πα­ρουσία: ΗΠΑ και Ρωσία. Δαπα­νούν περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ τους για την εθνική άμυνα και προσπαθούν να χρησιμοποιή­σουν τη στρατιωτική τους ισχύ και τη θέση τους για να επηρεάσουν τα παγκόσμια θέματα. Οι αμυντι­κές τους δομές είναι πολύ ισχυρές και ώριμες και μπορούν να διεξαγάγουν (τουλάχιστον για τις ΗΠΑ) επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας σε όλον τον κόσμο.

Κράτη με επιλεκτική παγκό­σμια παρουσία: Αυστραλία, Κί­να, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τέσσερα αυτά κράτη δαπανούν μεταξύ 1,5% και 3% του ΑΕΠ τους για την εθνική άμυνα και δραστηρι­οποιούνται σημαντικά σε όλον τον κόσμο. Μπορούν επιλεκτικά να επι­χειρήσουν σε κρίσιμες περιοχές σε όλον τον κόσμο, να κατασκευάσουν και να ενσωματώσουν σύνθετα οπλι­κά συστήματα, όμως, με εξαίρεση την Κίνα, αναζητούν ενεργά τρό­πους να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα, δεδομένης της μεγάλης δημοσιονο­μικής συμπίεσης.

Κράτη-σύμμαχοι: Καναδάς, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Ισπανία και Σουηδία. Τα έξι αυτά κράτη δαπανούν λιγότερο από το 1,5% του ΑΕΠ τους για την εθνική άμυνα, όμως έχουν έντονη παρου­σία σε όλον τον κόσμο. Παρά τους μετριοπαθείς προϋπολογισμούς, συμβάλλουν ενεργά στις ειρηνευ­τικές επιχειρήσεις, ενώ, με εξαίρεση τη Σουηδία, είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Τα τελευταία χρόνια πασχίζουν να διατηρήσουν την ετοιμότητά τους καθώς οι αμυντικοί προϋπολογισμοί τους έχουν συρρικνωθεί.

Κράτη με ισχυρή εθνική άμυνα: Ανγκόλα, Αλγερία, Μπαχρέιν, Κολομβία, Ιράκ, Ισραήλ, Κουβέιτ, Μαρόκο, Ομάν, Πακιστάν, Σαου­δική Αραβία, Σιγκαπούρη, Συρία, Ουκρανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτά τα 15 κράτη δαπα­νούν πάνω από το 3% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, όμως δραστηριοποιού­νται κυρίως στη γεωγραφική περι­οχή που τα αφορά άμεσα.

Κράτη που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες απειλές: Χιλή, Κροατία, Αίγυπτος, Εσθονία, Ελλά­δα, Ινδία, Ιράν, Μαλαισία, Πορτογα­λία, Πολωνία, Κατάρ, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία και Βι­ετνάμ. Αυτά τα 16 κράτη δαπανούν μεταξύ 1,5% και 3% του ΑΕΠ τους στην άμυνα και δραστηριοποιούνται κυρίως στη γεωγραφική περιοχή που τα αφορά άμεσα. Συμμετέχουν σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις ή σε από κοινού επιχειρήσεις με άλλες χώρες για να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με συμμάχους και εταίρους, εστιάζουν όμως τις δαπάνες τους στην αντιμετώπιση συγκεκριμένης απειλής που προέρχεται από ένα συγκεκριμένο έθνος.

Κράτη που υπερασπίζονται την ασφάλεια της γεωγραφικής περι­οχής στην οποία ανήκουν: Αργεντι­νή, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Δα­νία, Φινλανδία. Ινδονησία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Φιλιππίνες, Νότια Αφρική, Ελβετία και Βενε­ζουέλα. Αυτά τα 17 κράτη δαπανούν λιγότερο από το 1,5% του ΑΕΠ τους στην άμυνα και δραστηριοποιούνται κυρίως στη γεωγραφική περιοχή που τα αφορά άμεσα.

(ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ-26/03/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger