Αρχική » » Οι Τούρκοι βάζουν νάρκες στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι βάζουν νάρκες στο Αιγαίο


Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει προβλήματα στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από τα παράλιά της. 
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών του Αιγαίου και πρέπει να εξαιρεθεί από τις περιπολίες. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
p.karvounopoulos@realnews.gr

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνά­μεις καθώς η κατάσταση σε Αιγαίο, Τουρ­κία, αλλά και εντός της χώρας προκαλεί ανησυχία σε τρία μέτωπα. Το ένα έχει να κάνει με την «παραβατική» συμπεριφορά της Τουρ­κίας που διαρκώς κλιμακώνεται και το δεύτερο με τις πληροφορίες που θέλουν την Άγκυρα να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το τρίτο μέτωπο βρίσκεται εντός της χώρας και έχει να κάνει με το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να κατασκευά­σουν σε χρόνο-ρεκόρ όλο και περισσότερους προσφυγικούς καταυλισμούς για να φιλοξενη­θούν πρόσφυγες και μετανάστες...
 

Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να προκαλέσει προβλήματα στις επιχειρήσεις της νατοϊκής αποστολής στο Αιγαίο. Μπορεί να ανακοινώθηκε η συμφωνία τα ξημερώματα της Πέμπτης από τη Συμμαχία, ωστόσο είναι αμφίβολο κα­τά πόσο αυτή μπορεί να λειτουργήσει, καθώς το ΝΑΤΟ «κάνει τα χατίρια» στην Τουρκία. Ένα απ' αυτά είναι η εξαίρεση του Καστελόριζου από τις περιοχές περιπολιών του ΝΑΤΟ, παρά το γεγο­νός ότι οι νατοϊκοί έχουν συμπεριλάβει το νησί στις περιοχές αποβίβασης μεταναστών και προ­σφύγων. Η Τουρκία υποστήριξε ότι το Καστελό­ριζο «δεν ανήκει στο σύμπλεγμα νησιών του Αι­γαίου». Σύμφωνα με την τουρκική άποψη, την οποία μάλιστα ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε εκφράσει και παλαιότερα, το Καστελόριζο ανήκει γενικώς... στη Μεσόγειο. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμ­μένος, ενημερώνοντας για τη συμφωνία, υπο­στήριξε ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει όλα τα νη­σιά της και φυσικά αυτά των Δωδεκανήσων, στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ανεφοδιάζονται τα πλοία του και επέμεινε ότι το Καστελόριζο συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο περιπολιών της Συμμαχίας. 

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα δού­με να περιπολεί σε αυτή την περιοχή πλοίο του ΝΑΤΟ. Γενικώς υπάρχει μεγάλος προβληματι­σμός για το πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία που ανακοινώθηκε. Κυρίως λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας. Για παράδειγμα: 

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα μπορούν να κάνουν διασώσεις με­ταναστών και προσφύγων που θα εντοπίζονται στη θάλασσα. Οι διασωθέντες θα μεταφέρονται στα τουρκικά παράλια, σημειώνει η Ελλάδα. 

Για να γίνει αυτό, όμως θα πρέπει να μετα­φερθούν στα τουρκικά παράλια με σκάφη της Frontex. Ωστόσο, η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με τον ευρωπαϊκό οργανισμό γιατί μέλος του είναι η Κύπρος! Συνεπώς υφίσταται πρα­κτικό πρόβλημα το οποίο προκαλεί η Τουρκία. 

Τι προβλέπει η συμφωνία 

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τις τεχνικές λεπτο­μέρειες και τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθή­σει την Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έπειτα από μακρά συνεδρίαση του NAC (North Atlantic Council). Σύμφωνα με το σχέδιο, τα πλοία του ΝΑΤΟ θα πα­ράσχουν πληροφορίες στις Ακτοφυλακές και τις άλλες διεθνείς Αρχές σε Ελλάδα και Τουρκία, ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα δίκτυα διακινητών. Το ΝΑΤΟ δεσμεύε­ται επιπλέον να συνεργαστεί και με τη Frontex. Οι διοικητές θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν πού ακριβώς θα επιχειρούν, σε συνεργασία με τις ελληνικές και τις τουρκικές Αρχές. Οι δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο η μία της άλλης. Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επιστρέφει πλοία στις ακτές. Θα ενημερώνει την ελληνική και την τουρκική Ακτο­φυλακή, όπως και τη Frontex, για να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά. Στην πράξη, θα αναλάβει τον ρόλο της διευκόλυνσης της ανταλλαγής πληροφο­ριών μεταξύ των δύο πλευρών. 

Το ΝΑΤΟ διευκρινίζει ότι -στη βάση του διεθνούς δικαίου- ισχύει και για τα πλοία του η υποχρέωση να βοηθήσουν πλοιάρια που κινδυνεύουν και ξεκαθαρίζει ότι, αν τα πρόσωπα που διασώζονται προέρχονται από την Τουρκία, θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Όλα αυτά, όμως είναι στον αέρα όσο η Τουρκία συνεχίζει να επι­δεικνύει αρνητική στάση. Ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους υπουργούς Άμυνας της Συμμαχίας και ειδικά με τη Γερμανίδα ομόλογό του, η οποία και έχει δείξει κατανόηση σε όσα η ελληνική πλευρά υποστηρίζει. 

Επιφυλακή και για τη Συρία 

Οι πληροφορίες που έφθασαν τις τελευταίες ημέρες στο ΥΕΘΑ για την κατάστα­ση που επικρατεί στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας ήταν ανησυχητικές και γι' αυτό δόθηκε εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση των Ε.Δ. Υπήρξαν εκτιμήσεις για τουρκική στρατιω­τική επέμβαση στη Συρία ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο! 

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας, οι Ε.Δ. καλούνται να διαχειριστούν το τεράστιο πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών. Το βάρος της... αστραπιαίας κατασκευής πέντε νέ­ων προσφυγικών καταυλισμών για την υποδοχή προσφύγων και των μεταναστών έπεσε στους ώμους των Ε.Δ. Τέσσερα relocation camps θα δημιουργηθούν στο Κιλκίς και ένα ακόμη στα Γιαν­νιτσά και θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολι­κά 20.000 άτομα! Η επιλογή αυτών των περιο­χών δεν έγινε τυχαία, αφού, όπως είπε ο Π. Καμ­μένος «βλέπουμε ότι οι περισσότεροι μετανά­στες και πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στα relocation centers ούτε τις ημέρες που προβλέπονται και υπάρχει μια προσπάθεια, λόγω και του πανικού που έχει δημιουργηθεί από την από­φαση των κρατών να κλείσουν τα σύνορα, να πάνε το συντομότερο δυνατό στην Ειδομένη». 

Δυο αναγνώσεις 

η άποψη 
της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ (ch.korai@realnews.gr) 

ΟΙ ΔΥΟ «ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ», η ελληνική και η νατοϊκή, που συμπίπτει με την τουρκική, στο τι ακριβώς θα μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών δεν αποτελούν καλό οιωνό. Η κυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να βλέπει το ποτήρι όχι απλώς μισογεμάτο, αλλά να υπερχειλίζει. Διαμηνύει ότι το ΝΑ­ΤΟ θα μπορεί να κάνει διασώσεις μεταναστών και οι διασωθέντες να μεταφέρονται πίσω στα τουρκικά παρά­λια με σκάφη της δύναμης Frontex, με την οποία, όμως, η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί γιατί μέλος της είναι η Κύπρος. Αντίθετα με την Αθήνα, το ΝΑΤΟ κατεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών πολύ χαμηλά. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, Μίχαελ Χένγες (η Γερμανία έχει τη νατοϊκή διοίκηση αυτό το διάστημα), δήλω­σε ότι «το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται όλες τις νομικές λεπτομέ­ρειες, αλλά είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι πρόκει­ται για αποστολή παρακολούθησης και προώθησης πλη­ροφοριών στους αρμόδιους οργανισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας», δηλαδή απλώς για προώθηση πληρο­φοριών. «Εάν υπάρξει η οποιαδήποτε υποδοχή προσφύ­γων, τότε αυτό θα μπορούσε να συμβεί -και αυτό είναι μόνο υποθετικό- μόνο στο πλαίσιο μιας θαλάσσιας διά­σωσης έκτακτης ανάγκης». Δηλαδή έβαλε πολλά εάν και εφόσον. Το ΝΑΤΟ, αν δεν πετύχει μια ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, το μόνο που θα έχει προκαλέσει θα είναι η αύξηση της ταρίφας των παρανόμων κυκλωμάτων προς τους απελπισμένους πρόσφυγες. Ήδη βγάζουν 3-6 δισ. ευρώ και απασχολούν γύρω στα 40.000 άτομα, σύμ­φωνα με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία. Και βεβαίως θα έχει υποστεί δεινή ήττα η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, κα­θώς η Τουρκία πέτυχε να ξανανοίξει θέματα γκρίζων ζω­νών, αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών κ.λπ. 

(REAL NEWS-28/02/2016) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger