Αρχική » » Οι στοχευμένες επενδύσεις των Τούρκων στην Ελλάδα

Οι στοχευμένες επενδύσεις των Τούρκων στην Ελλάδα


Πώς οραματίζεται το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου την επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Γράφει ο INSIDER 

Μεγάλος θόρυβος προκλήθηκε, τελευταία, από τις δηλώσεις και προθέσεις του Τούρκου επιχειρη­ματία Ατζούν Ιλίτζαλι να εξασφα­λίσει τηλεοπτική άδεια στην Ελλά­δα. Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύ­ματα του Τύπου της γείτονος, ο γνωστός επιχειρηματίας και ιδιο­κτήτης τουρκικού καναλιού έχει πραγματοποιήσει σχετικές επαφές, ακόμα και με τον Αλέξη Τσίπρα, για την αγορά τηλεοπτικού σταθ­μού ή συχνότητας στη χώρα μας, ισχυρισμοί που μάλλον επιβεβαι­ώθηκαν και από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.... 

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές προθέσεις ή τα απο­τελέσματα των σχετικών ενεργειών του Τούρκου επι­χειρηματία, διαφαίνεται ένας μεθοδευμένος και μα­κροπρόθεσμος σχεδιασμός των Τούρκων να διεισδύσουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας, αφού κάπως έτσι οραματίζεται το δίδυμο Ερντογάν - Νταβούτογλου την επανασύσταση της Οθωμανι­κής Αυτοκρατορίας. 

Παρότι οι αριθμοί εμφανίζουν μια ελληνική υπεροχή και κυριαρχία, αφού περίπου 500 ελληνικές επιχειρή­σεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία έχοντας επεν­δύσει περίπου 6 δισ. ευρώ, έναντι αντιστοιχώς ελάχι­στων τουρκικών και με 70 εκατ. ευρώ συνολικά στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια οι Τούρκοι επιχειρούν επί στοχευμένων επενδύσεων και σε τομείς καίριας σημασίας και ευαισθησίας. 

Η αρχή έγινε με τα δύο υποκαταστήματα του τουρκικού τραπεζικού κολοσσού Ziraat, σε Αθήνα και Κομοτηνή, που μέσα από προκλητικά χαμηλά ενυπόθηκα δάνεια επιχειρείται η απόκτηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας από μουσουλμάνους ή από τη συγκεκριμένη τουρκική τράπεζα, ιδιαίτερα στην τόσο ευαίσθητη και ιδιαίτερης σημασίας περιοχή της Θράκης. 

Δεδομένης της τουρκικής επιδίωξης για συνεκμετάλ­λευση του Αιγαίου, οι Τούρκοι φέρονται να ασχολούν­ται ειδικότερα με τον θαλάσσιο τουρισμό και τις επεν­δύσεις στην αγορά και την εκμετάλλευση των σκαφών αναψυχής, στοχεύοντας ν’ αναδειχθούν σύντομα ως οι βασικοί «παίκτες» σε αυτούς τους τομείς και σε ολόκλη­ρη την ανατολική Μεσόγειο. 

Τα συγκεκριμένα σχέδιά τους διευκολύνονται, αφού είναι οι μόνοι που επενδύουν σε αυτόν τον τομέα, αγοράζοντες ελληνικές μαρίνες έναντι μικρού τιμήματος, επειδή δεν εκδηλώνεται σχετικό ενδιαφέρον όχι μόνο από Έλληνες, αλλά ούτε και από επενδυτές ισχυρών οικονομικά χωρών, όπως οι αραβικές, η Κίνα και οι ΗΠΑ. 

Με αυτόν τον τρόπο ο μεγάλος και πολλαπλώς δραστη­ριοποιούμενος τουρκικός όμιλος Dogus, συνεργαζόμενος κατά 50% με τη συμφερόντων Σπύρου Λάτση Lamda Development, ουσιαστικά εξασφάλισε τη μα­ρίνα Φλοίσβου, μέσω της συμμετοχής των Τούρκων με μετρητά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της δημιουργηθείσας κοινής εταιρείας. Ο ίδιος τουρκικός όμιλος έχει εξασφαλίσει το 51 % της εταιρείας του Σταύρου Κυριακούλη, η οποία διαχειρίζεται τις τουρι­στικές μαρίνες Γουβιών, Λευκάδας, Καλαμάτας και Ζέας, ενώ μαζί με ισχυρά αραβικά funds συμμετείχε στην αγορά του «Αστέρα» Βουλιαγμένης και συγχρό­νως ετοιμάζεται να συνεκμεταλλευτεί το Ελληνικό μαζί με τον όμιλο Λάτση. 

Το ενδιαφέρον των Τούρκων για τις ελληνικές μαρίνες οφείλεται στη διαπί­στωσή τους ότι οι τεράστιοι στόλοι σκα­φών των Ευρωπαίων θα αποτελούσαν τους καλύτερους πελάτες για τα πιο ήσυχα και ενδιαφέροντα νερά της Με­σογείου, εάν υπήρχαν αρκετές και ανάλογα οργανωμένες μαρίνες στην Ελλάδα με τα 3.045 νησιά, την ακτο­γραμμή των 16.000 χιλιομέτρων, αλλά με τις μόλις 19 μεγάλες οργανωμένες μαρίνες, τη στιγμή που η Κροα­τία διαθέτει 230 και η Τουρκία πάνω από 200! 

Μέσα από αυτές τις σημαντικές ελλείψεις, η χώρα μας στερείται κρίσιμων μονάδων του ΑΕΠ της, κυρίως λό­γω των διαχρονικά λανθασμένων κυβερνητικών επι­λογών να κατασκευάζουν έργα και να εγκρίνουν επενδύσεις με γνώμονα όχι την ανάπτυξη, αλλά την εξυπη­ρέτηση του πελατειακού κράτους, δηλαδή τις αντισταθ­μιστικές ψήφους, που σίγουρα είναι πολύ περισσότε­ρες σε άλλες περιφέρειες και όχι στα μικρά νησιά και στις μονοεδρικές έδρες τους. 

Συγχρόνως, Τούρκοι επιχειρηματίες συνεχίζουν ν’ αγοράζουν σκάφη αναψυχής από Έλληνες, οι οποίοι τα παραχωρούν σε εξευτελιστικές τιμές λόγω του φο­ρολογικού περιβάλλοντος και της δυσοίωνης οικονο­μικής κατάστασης, με αποτέλεσμα να ενισχύουν τον στόλο τους και να εκμεταλλεύονται τον τομέα του yach­ting, προσφέροντας ενοικιάσεις σκαφών σε ξένους τουρίστες έναντι σχετικά χαμηλού τιμήματος. Παράλληλα, τουρκικό ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και προς άλλες αγορές και επενδύσεις σε διάφορες ελληνικές περιοχές και νήσους, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. 

Εκτός από τις επιχειρηματικές δράσεις στον ελλαδικό χώρο, η στρατηγική της Τουρκίας επεκτείνεται σε όλα τα Βαλκάνια και κυρίως σε χώρες όχι απόλυτα φιλικές προς την Ελλάδα, επιχειρώντας έτσι να δημιουργήσει μια κυκλωτική και ασφυκτική κίνηση και πίεση πέριξ της χώρας μας. Ειδικότερα, επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της σε Κόσοβο και Αλβανία, την οποία μάλλον έχει καταστήσει δορυφόρο της, στοιχείο που αποδίδει σε τουρκικό δάκτυλο την αντίδραση των Αλβανών στις πιθανές έρευνες για πετρέλαιο στην ελληνική ΑΟΖ. 

Γενική ένδειξη του τουρκικού σχεδιασμού με στόχο την Ελλάδα αποτελεί η εξαγορά από την πολυεθνική Kurum International του εκσυγχρονισμένου υδροηλε­κτρικού σταθμού της Μπίστριτσα στην Αλβανία, που έχει τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία για τη χώρα μας, αφού καλύπτει μεγάλο τμήμα των πρό­σθετων ενεργειακών αναγκών της. 

Γενικά, επιχειρείται μια πρωτοφανής και καλοσχεδιασμένη οικονομική επίθεση εναντίον της χώρας μας εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία εκμεταλλεύεται σε μέγι­στο βαθμό την ελληνική οικονομική κρίση. Δυστυχώς, όμως, οι κυβερνήσεις μας και σε αυτό το θέμα αποδείχ­θηκαν ανίκανες να διαβλέψουν, να αντιληφθούν και να αντιμετωπίσουν ανάλογες κινήσεις της Άγκυρας, που σχεδόν πάντοτε επιβουλεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. 

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-11/06/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger