Αρχική » » Αποτελεί στρατηγική επιλογή η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ;

Αποτελεί στρατηγική επιλογή η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ;


Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ * 

Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ. Η σωστή ανάλυση του θέματος της ΑΟΖ αναδεικνύει αντικειμενικά ότι αποτελεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Γεωστρατηγικά και τοποστρατηγικά, η ελληνική ΑΟΖ έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για μας και κατ’ επέκταση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σε συνέντευξη του ο ελληνοαμερικανός ναύαρχος και πρώην ...Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη κ. Δημήτριος (Τζέιμς) Σταυρίδης, ο οποίος απάντησε σε μία φαινομενικά «αδιάφορη» ερώτηση του δημοσιογράφου με έναν εκπληκτικό για την Ελλάδα τρόπο. 

Η ερώτηση ήταν: «Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο της θαλάσσιας ισχύος στον 21ο αιώνα. Ως άνθρωπος που έχει αφιερώσει πολλά χρόνια της ζωής του στη θάλασσα, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι τάσεις και τα διακυβεύματα;». 

Απάντηση: «θα υπάρξει μεγάλη έμφαση σε ναυτικές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο κατά τον 21ο αιώνα. Το 95% των προϊόντων παγκοσμίως διακινείται μέσω θαλάσσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τόσο ευκαιρίες (ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ορυκτός πλούτος) όσο και προκλήσεις (πειρατεία, εμπόριο ναρκωτικών, διακίνηση όπλων μαζικής καταστροφής αλλά και συμβατικών όπλων). Υπολογίζεται, ότι περίπου το 70% του παγκοσμίου πληθυσμού ζει κοντά στη θάλασσα, κυρίως σε μεγάλου πόλεις στα παράλια των ωκεανών. Όλα αυτά σημαίνουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό μας πρέπει να συνεργαστεί με τους εμπορικούς στόλους μας. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας είναι ζωτικής σημασίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να την επικυρώσουν, ενώ κράτη με θαλάσσια παράδοση όπως η Ελλάδα έχουν ειδικές ευθύνες στη διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας». Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής - Αναλυτής κ. Φίλης, εξηγεί: Για όσους δεν κατάλαβαν τι ακριβώς μάς είπε ο Ελληνοαμερικανός παρασημοφορημένος ναύαρχος, να τους το εξηγήσουμε: Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσουν τη Συνθήκη UNCLOS III άρα ΚΑΙ το ζήτημα της Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης (οι ΗΠΑ ΔΕΝ έχουν επικυρώσει ακόμα τη Σύμβαση) προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας, ενώ η Ελλάδα έχει «ειδικές ευθύνες στη διατήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας». 

Όπως μπορεί κάποιος να υποθέσει, ένας «Αμερικανός» επίσημος δεν θα μπορούσε να θέσει πιο διπλωματικά αλλά και πιο ανοιχτά το θέμα, ενώ ως στρατιωτικός και ως επιστήμονας αντιλαμβάνεται τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας αναφορικά με το ζήτημα της θαλάσσιας ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά το πώς και πότε κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει αφορά την πολιτική της Ελλάδας και όχι φυσικά με το ότι μία ημέρα οι Αμερικανοί ή οι Ρώσοι να μας πουν «οκ, παιδιά, κάντε ΑΟΖ και εμείς θα σας υπερασπιστούμε έναντι στον δυνητικό εισβολέα». 

Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα αν αποτελεί στρατηγική επιλογή η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ. Οφείλει επίσης να ενημερώσει σε ποιο σημείο επαφών βρίσκεται η διαδικασία ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ τόσο με την Κύπρο και την Αίγυπτο όσο και με την Αλβανία και την Ιταλία. 

Υπό την πολύ δύσκολη θέση που βρίσκονται αυτήν την περίοδο δυνάμεις διαχρονικά εχθρικές προς την Ελλάδα με πολλά ανοικτά μέτωπα εναντίον τους, είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να προχωρήσει με τη δέουσα φρόνηση και προσοχή η ελληνική κυβέρνηση σε περαιτέρω βήματα προς το ζητούμενο στόχο στο θέμα των ΑΟΖ. 

* Ο Νίκος I. Νικολόπουλος είναι πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδας. 
(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-23/02/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger