Αρχική » » «Οι εθνικές νίκες» της Ελλάδος

«Οι εθνικές νίκες» της Ελλάδος


600.000 μόνιμοι μετανάστες, το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η αγορά στις 496 μον. και μιαρή αξιολόγηση. 

Η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το καταστροφικό 2015, μετά τα capital controls, μετά το σοκ στις μετοχές των τραπεζών βρίσκεται ξανά σε δοκιμασία. Αν αναζητήσει κανείς τις εθνικές νί­κες της Ελλάδος επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ θα διαπιστώσει ότι το τελι­κό αποτέλεσμα είναι μια αποτυχία. Προφανώς και οι προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν να βλάψει την οικονομία αλλά οι πολιτικές επιλογές που ελήφθησαν ήταν παταγώδης αποτυχία. Τα αποτελέσματα πλή­θους πρωτοβουλιών έχουν φέρει ξανά αδιέξοδα ενώ υπάρχει μια απερίγραπτη πλάνη για τις μελλο­ντικές εξελίξεις. Πολλοί εσφαλμένα πιστεύουν ότι ως δια μαγείας θα επιλυθούν τα προβλήματα της οι­κονομίας άπαξ και π Ελλάδα πάρει την μιαρή αξιολόγηση. 

Ας δούμε τα δεδομένα.... 

Το έσχατο διάστημα έχουν υπάρ­ξει γεγονότα που μόνο ανησυχία προκαλούν για την πορεία της Ελλάδος. Η αξιολόγηση που θα έρ­θει - μετ' εμποδίων - και εν μέσω διαφωνιών ΔΝΤ με την ΕΕ είναι τουλάχιστον μιαρή. 

Η ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το καταστροφικό 2015, μετά τα capital controls, μετά το καταστροφικό σοκ στις μετοχές των τραπεζών βρίσκεται ξανά σε δοκιμασία. 

Για να πάρει την αξιολόγηση η Ελ­λάδα - θα δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγη­σης και τι θα περιλαμβάνει - είναι προϊόν εθνικών ατοπημάτων 

1. Η Ελλάδα γέμισε 600 χιλιάδες λαθρομετανάστες όπου θα τους φορτωθεί για πολύ καιρό. Η Ευρώπη αντί να απορροφήσει μεγάλο μέρος των λαθρομετανα­στών, απλά τους φόρτωσε στην Ελλάδα και η Ελλάδα δέχθηκε να σηκώσει το φορτίο. 

2. Το ΝΑΤΟ έχει βρεθεί στο Αιγαίο κατά τρόπο απαράδεκτο. Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά εγείρεται ένα θέμα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να διαφυλάξει τα υδάτινα σύνορα της και χρειάζεται το ΝΑΤΟ; 

Το ΝΑΤΟ τι σκοπιμότητα έχει στο Αιγαίο, να αποκρούσει τους μετα­νάστες; 

Αν αυτό είναι ο στόχος τότε αυτο­μάτως οι μετανάστες μετατρέπονται σε λαθρομετανάστες. 

Αν το ΝΑΤΟ επιβλήθηκε από την Τουρκία και την Γερμανία και η Ελ­λάδα συναίνεσε μην μπορώντας να κάνει κάτι άλλο τότε το πρόβλημα της εθνικής κυριαρχίας είναι μείζονος σημασίας θέμα. 

Αν στόχος του ΝΑΤΟ είναι να μπλοκάρει την κάθοδο της Ρωσίας λόγω Συρίας πάλι η Ελλάδα έχει διαδραματίσει ένα ύποπτο ρόλο. 

Το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός της Ελ­λάδος αλλά σίγουρα η παρουσία στο Αιγαίο εξυπηρετεί δόλιες τουρ­κικές σκοπιμότητες. 

3. Η Ελλάδα είπε ΝΑΙ σε όλα, εγκατέλειψε τα όχι του παρελ­θόντος και πλέον λέει ΝΑΙ σε όλα με στόχο αντάλλαγμα μια μιαρή αξιολόγηση. 

Η ΕΕ θέλει να προχωρήσει την αξιολόγηση γιατί η Μέρκελ η Γερ­μανίδα Καγκελάριος χρησιμοποιώ­ντας τον έλληνα πρωθυπουργό ως πειθήνιο όργανο της θα επιχειρήσει να φανεί συνεπής στις υποσχέσεις της δηλαδή να δοθεί η αξιολόγηση έστω και με αστερίσκους. 

Το ΔΝΤ που βλέπει τις εξελίξεις από διαφορετική οπτική γωνία επιμένει στην τεχνοκρατική γραμμή η Ελλάδα έχει ένα ασφαλιστικό σύστημα που οδηγείται με μαθη­ματική ακρίβεια στην χρεοκοπία με τεράστιες δαπάνες (16% του ΑΕΠ) και με μεγάλη κρατική συμμετοχή 10% σε σύνολο 16%. 

Ακόμη και η Ελλάδα πάρει την αξιολόγηση θα πρόκειται για μια αξιολόγηση φιάσκο, θα είναι προ­ϊόν πολιτικής διαπραγμάτευσης και κάποια στιγμή το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί. 

4. Με όρους αγοράς τι έχουμε κερδίσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο στις 495 μονάδες κοντά στα ιστορικά χαμηλά, τιμές χρεοκοπίας ενώ στις τράπεζες ακόμη χειρότερα. 

Ενώ οι τράπεζες θα τα πάνε καλύ­τερα το 2016 με λιγότερες προβλέ­ψεις, είναι ανακεφαλαιοποιημένες διαπραγματεύονται έως 60% χα­μηλότερα από τις ιστορικά χαμηλές τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου. Που είναι η επιτυχία λοιπόν. 

5. Βέβαια η βασική επιχειρηματο­λογία που προβάλλεται είναι ότι η ελληνική οικονομία μετά την αξιολόγηση θα ανακάμψει, το χρηματιστήριο θα ανακάμψει, τα ομό­λογα - οι τιμές - θα ανακάμψουν και οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν και γενικώς όλα θα είναι πολύ καλύτερα λόγω της ΕΚΤ, του προ­γράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και πολλών άλλων. 

Όλα αυτά όμως έχουν πάρει ως παραδοχή ότι όλα θα είναι πολύ καλύτερα μετά την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός ακόμη και αν είναι μιαρή αξιολόγηση αλλά τα προσδοκώμενα οφέλη θα είναι κατώτε­ρα των περιστάσεων. Η άνοδος της αγοράς από τις 420 στις 650 ή 750 μονάδες π.χ. δεν αλλάζει το σκηνικό. 

Θυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2015 το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στις 934 μονάδες - με κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ - και σήμερα με τρίτο μνημόνιο, με τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, με ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες είμαστε στις 496 μονάδες. 

Αυτό ονομάζεται αποτυχία. 

bankingnews.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger