Αρχική » » Το «καταδρομικό» σχέδιο για τις ροές μεταναστών

Το «καταδρομικό» σχέδιο για τις ροές μεταναστών


• Η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια από τις Εν. Δυνάμεις για την κατασκευή των hot spots μέσα σε 10 ημέρες! 0 Καμμένος στήνει ομάδα συντονισμού με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κ. Φλώρο. 
Το Ναυτικό θα διαθέσει και πλοία για τη μεταφορά από τα νησιά. 

Από τον Ανδρέα Κούτρα 
akoutras@diniokratianews.gr

Η κυβέρνηση, αφού άφησε επί μήνες τους μετανάστες-πρόσφυγες να... λιάζονται στις πλατείες, με απο­τέλεσμα το πρόβλημα των ροών να οξυνθεί και να φτάσει η Ελλά­δα να απειλείται με έξοδο από τη Συνθήκη Σένγκεν, αποφάσισε να ζητήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις να βγάλουν το φίδι από την τρύπα: να αναλάβουν, δηλαδή τον συντο­νισμό των εμπλεκόμενων φορέ­ων, έτσι ώστε με «καταδρομικές» ενέργειες να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν τα hot spots μέσα σε 10 ημέρες (έως τις 15 Φε­βρουάριου), προκειμένου να στα­ματήσουν οι πιέ­σει προς τη χώ­ρα μας, τη στιγμή που είναι σε εξέ­λιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το Ασφαλι­στικό και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης....
 
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα εμπλακούν περαιτέρω στις θαλάσσιες περιπολίες, καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, σύμ­φωνα με επιτελείς του Πολεμι­κού Ναυτικού, όταν πλησιάζει κά­ποιο πολεμικό πλοίο οι διακινητές να σκίζουν τις βάρκες και να ρίχνουν στα παγωμένα νερά του Αιγαίου τους μετανάστες-πρόσφυγες. Η παρουσία των πλοίων του Στόλου σαφώς θα συνεχίσει να υπάρχει, για λόγους εθνικούς, αλλά διακριτικά, στα περάσμα­τα των διακινητών. Εκείνο, ωστό­σο, που προστίθεται ως δράση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι, με τις θερμικές κάμερες που διαθέτουν τόσο τα σκάφη όσο και οι μονάδες του Στρατού, η προειδοποίηση του Λιμενικού Σώματος και της Frontex, που δραστηριοποι­ούνται στο Αιγαίο, για επικείμενες αναχωρήσεις από τα τουρκικά παράλια δουλεμπορικών πλοίων με κατεύθυνση τα ελληνικά νη­σιά. Πέραν του επιχειρησιακού τμήματος, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, υπό τις Ένοπλες Δυνάμεις δημιουργήθηκε ένα συ­ντονιστικό όργανο, το οποίο έχει δομή «στρατηγείου». 

Επικεφαλής ανέλαβε ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος είναι καταδρομέας (και ΟΥΚάς), με θητεία σε νευραλγικούς τομείς του Στρα­τού Ξηράς (πρώην διοικητής της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων) και με μεγάλη γνώση και εμπειρία σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο. Όταν μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμ­μένος ρωτήθηκε για­τί επελέγη ένας «καταδρομέας» για τη θέση αυτήν, απάντη­σε: «Λόγω της άμεσης δράσης και της αποτελεσματικότητας που χαρακτηρίζουν τις Ειδικές Δυνάμεις». 

Στόχος είναι να κατασκευ­αστούν άμεσα τα hot spots, κα­θώς για το θέμα αυτό η Ελλάδα βρέθηκε στον «τοίχο». Στο... πα­ρά πέντε, μόνο με στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να αρθεί το αδιέξοδο, αν και υπήρξαν δεύτερες σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί υπήρχε ο κίνδυνος έγερσης θέματος «στρατιωτικοποίησης» της αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Φρόνησε όμως ο Πάνος Καμ­μένος να το ξεκαθαρίσει, λέγοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βοηθήσουν στο στήσιμο των hot spots και μετά θα αποσυρθούν, παραδίδοντας τη λειτουργία τους στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην Ελληνι­κή Αστυνομία. Έως τότε έχουν διατεθεί μέσα (όπως μηχανήμα­τα του Μηχανικού, ηλεκτρογεννήτριες) και υλικά (όπως κοντέινερ και σκηνές) για την κατασκευή των κέ­ντρων υποδοχής, αλ­λά και προσωπικό για τη λειτουργία τους και τη σίτι­ση των μεταναστών-προσφύγων. «Οι μετανάστες θα πρέπει να μένουν στα νησιά για 24 ώρες και στα κέντρα μετεγκατάστασης 72 ώρες μέχρι να προω­θηθούν» έχει δηλώ­σει ο υπουργός Εθνι­κής Άμυνας, συμπυκνώνοντας το μήνυμα ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκλωβι­στούν στην Ελλάδα. 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να δια­θέσει πλοία για τη μεταφορά μεταναστών-προοφύγων από τα νησιά στην Αθήνα, σε πε­ρίπτωση που αυτό απαιτηθεί, όπως επίσης και ότι τα στρατό­πεδα στο Σχιστό και στη Σίνδο θα είναι φυλασσόμενα από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να είναι ελεγ­χόμενη η προώθησή τους. Ο κ. Καμμένος επιμένει, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να κά­νει την καταγραφή όχι μόνο με δακτυλικά αποτυπώμα­τα, αλλά και με βιομετρικά στοιχεία (εξέταση της ίριδας των ματιών), για να είναι πιο πλήρης ο φάκελος όσων διέρχονται από την Τουρκία. 

Τα «όπλα» και τα «αγκάθια» του Τσίπρα στη μάχη της Συνόδου Κορυφής 

ΜΕ ΤΗ δημιουργία των hot spots ως όπλο στη φαρέτρα του, για να αποκρούσει τις όποιες επιθέσεις σε βάρος της Ελλάδας και να περάσει στην αντεπίθεση ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει και αυτή με τη σειρά της τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, αναμένεται να με­ταβεί στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας για την καθοριστική, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Φεβρουάριου. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένε­ται επίσης να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέσει ακόμη περισσότερο την Τουρκία να λάβει μέτρα για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών επί των εδαφών της, ιδίως όταν και η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης προσφέρει 25.000.000 ευ­ρώ στο ταμείο στήριξης της γειτονικής χώρας. Η αποστολή του Αλέξη Τσίπρα οε κα­μία περίπτωση βεβαίως δεν θα είναι εύκο­λη, αφού θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους «σκληρούς» της Ευρώπης που επιμένουν να θέτουν θέμα Σένγκεν. 

Κι αυτό γιατί θέλουν να ικανοποιήσουν το εσωτερικό ακροατήριό τους, που αντιτί­θεται στις μεγάλες εισροές μεταναστών. Πρώτη η Άνγκελα Μέρκελ δέχεται σφοδρές επικρίσεις εντός της Γερμανίας για το Μεταναστευτικό και βλέπει τη δημοτικότητά της να καταποντίζεται, αλλά και πολ­λοί ακόμη ηγέτες επιχειρούν να καλύψουν την ανεπαρκή στάση τους τα τελευταία χρό­νια απέναντι στο σοβαρό αυτό θέμα, εκτοξεύοντας βέλη κατά της Ελλάδας. 

(ΚΥΡ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-07/02/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger