Αρχική » » «Ξεπαγώνει» τα σχέδια για τον South Stream η Ρωσία!

«Ξεπαγώνει» τα σχέδια για τον South Stream η Ρωσία!


• Φωτογραφία από μεταφορά των σωλήνων που είχαν παραγγελθεί για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, πριν «παγώσει» η υλοποίησή του. Στην ένθετη αριστερά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. 
• Ελπίδες για τον αγωγό Μπουγκάς - Αλεξανδρούπολη και τον τερματικό σταθμό ελληνικού ενδιαφέροντος! 

Φώτης Κόλλιας 
fkoliias@dimokratianews.gr

Την «ανάσταση» του αγωγού φυσι­κού αερίου South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει φυσι­κό αέριο στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγα­ρίας (ή μέσω Βουλγαρίας, Ελ­λάδας, Ιταλίας, αν επιλεγεί ο νότιος διάδρομος), φαίνεται ότι εξετάζει η Μόσχα ως αποτέλε­σμα της επιδείνωσης των σχέ­σεων Ρωσίας - Τουρκίας. 

Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα του ρωσικού Τύπου, η προ­σπάθεια επανεκκίνησης του South Stream, που ...πάγωσε το καλοκαίρι του 2014 ενώ, μά­λιστα, είχε παραγγελθεί και σημαντικό τμήμα των σωλή­νων, συνδέεται και με μία άλ­λη εξέλιξη: Τα σημάδια κόπω­σης που εμφανίζει η κινεζική οικονομία, η οποία θα αποτε­λούσε κύριο πελάτη της ρωσι­κής Gazprom στην προμήθεια φυσικού αερίου. 

Επιπλέον, και η Ευρωπα­ϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, εμφανίζε­ται θετική στην «ανάσταση» του South Stream, καθώς μό­νο με το ρωσικό φυσικό αέριο μπορεί να υλοποιηθεί το σχέ­διο για κόμβο στη Βαλκανική. 

Με τον συγκεκριμένο κόμ­βο φυσικού αερίου «κουμπώ­νουν» και τα σχέδια της ελλη­νικής πλευράς για την επένδυ­ση σε τερματικό σταθμό υγρο­ποιημένου αερίου (LNG) στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπο­λης και η υπόθεση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού (IGB) που συμφωνήθηκε να προ­χωρήσει πρόσφατα στη Σό­φια. Εσχάτως πυκνώνουν οι πληροφορίες για επαναφορά και του σχεδίου του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Τόσο ο αγωγός (πετρε­λαίου) Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη όσο και η συμμε­τοχή της Ελλάδας στον South Stream είχαν προωθηθεί επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμαν­λή, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της αμερικανικής πλευράς. 

Τελικά οι πιέσεις των ΗΠΑ και των Βρυξελλών κυρίως προς τη Βουλγαρία οδήγη­σαν στη ματαίωση των εργα­σιών κατασκευής του South Stream. Έπειτα από πολλούς μήνες αναμονής, η ιταλική Saipem (μέλος του ιταλικού ομίλου ΕΝΙ, συνεταίρου της Gazprom στο εγχείρημα του South Stream) είχε ειδοποιη­θεί επισήμως για παύση εργα­σιών τον Δεκέμβριο του 2014. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι μέσω του αγωγού, μια επένδυση 15,5 δισ. ευρώ, θα μεταφέρονταν στη δυτική Ευ­ρώπη 67 δισ. κυβικά μέτρα φυ­σικού αερίου ετησίως. 

Η αλλαγή στάσης των Βρυξελλών συνδέεται και με τις πιέσεις από τις κυβερνή­σεις Ιταλίας και Γαλλίας, κα­θώς εταιρίες από τις δύο χώ­ρες είναι συνέταιροι των Ρώ­σων ή συμμετέχουν σε άλλα σχέδια αγωγών, όπως ο ελληνοϊταλικός (ITGI). 


(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-12/1/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger