Αρχική » » Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ «SOS»

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ «SOS»


Το σχέδιο αλβανοποίησης με έντονη τη μυρωδιά του χρήματος.

του Δημήτρη Περδίκη*

Πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επισκέφθηκε στη Χειμάρρα τον τεράστιο σκαμ­μένο χώρο στα Σπήλια, που είναι το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της πόλης, στην παραλία. Εκεί υλοποιούνται τα σχέδιά του «για τη δημιουρ­γία της νέας ταυτότητας της Χειμάρρας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Μαζί του ήταν και οι στενοί του συνεργάτες ο μεγαλοεπιχειρηματίας και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματός Αλβανίας Κώτσο Κοκδήμα και ο πρόσφατα παντοιοτρόπως επανεκλεγείς δή­μαρχος Χειμάρρας Γκέργκη Γκόρο, Αλβανός όπως ο ίδιος προσδιορίζεται στην Αλβανία, ή Γιώργος Γκόρος του Σωκράτη και της Σεμινέ, Έλληνας όπως δήλωσε όταν έλαβε την ελλη­νική ιθαγένεια από την ελληνική πολιτεία...

Οι ανωτέρω τρεις ονειρεύτηκαν την παρα­λία της Χειμάρρας σαν αμφιθέατρο, όπου η ξηρά θα αγγίζει τη θάλασσα και η θάλασσα θα αγγίζει τον επισκέπτη, ιδιαίτερα στις πε­ριπτώσεις τρικυμίας. Ο παράλιος δρόμος στα Σπήλια είχε όλη την εμπορική, οικονομική και τουριστική δραστηριότητα. Τώρα τα πά­ντα είναι σκαμμένα, τουρίστες δεν πατάνε, οι καταστηματάρχες... κλαίνε τη μοίρα τους και τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν. Οι επιχειρήσεις αυτές όλες Ελλήνων, αναρωτιέ­ται κανείς πόσο μπορούν να αντέξουν με αυτό το έργο που ξεκίνησε. Επίσης πολλά είναι τα ερωτήματα για τους λόγους της υλοποίησής του αλλά και τον χρόνο ολοκλήρωσής του.

Παράλληλα, ο Δήμος Χειμάρρας εξέδωσε απόφαση με την οποία καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της πόλης του οποίου τα όρια ορίζονται πάνω σε δορυ­φορική αποτύπωση, να προσκομίσουν άμεσα τους τίτλους που έχουν στον δήμο. Επιπλέον, προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την εκδή­λωση ενδιαφέροντος αναδόχου μελέτης «για την ανακατασκευή και την αρχιτεκτονική απο­κατάσταση των υπαρχόντων κτιρίων».

Θέλουν την ιδιωτική περιουσία κρατική

Η κλήση για προσκόμιση τίτλων έχει βάλει σε πολλές σκέψεις τους Χειμαρριώτες. Το παραθαλάσσιο κτήμα στη θέση Λάμανα η οικογένεια Κυρίτση το επανέκτησε το 1999 με τον νόμο περί επιστροφής περιουσιών (επί κομμουνισμού όλα είχαν περιέλθει στο κράτος). Όμως οι Αλβανοί το είχαν βάλει στο μάτι, γιατί είναι ένα εξαιρετικό τουρι­στικό «φιλέτο». Ανακριτής στον Αυλώνα κάλεσε τον τότε δήμαρχο Χειμάρρας, Ανέστη Δημογιάννη, να δηλώσει ότι η υπογραφή του στους τίτλους ήταν πλαστή. Ο δήμαρχος αρνήθηκε και δήλωσε ότι τα έγγραφα είναι γνήσια και πως η οικογένεια αυτή είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Παρ' όλα αυτά, ο εισαγ­γελέας κήρυξε τόσο την οικογένεια Κυρίτση όσο και τον πρώην δήμαρχο ενόχους για πλαστογραφία! Σε μια παρόμοια υπόθεση ο εισαγγελέας Αυλώνας άσκησε επίσης δίωξη για πλαστογραφία εναντίον του Τιμόθεου Δημολέα για κτήμα 128 στρεμμάτων που του επεστράφη από την Εθνική Επιτροπή Επιστροφής Περιουσιών. Εντύπωση προκαλεί ότι αυτές και άλλες παρόμοιες διώξεις και αποφάσεις ουσιαστικά τείνουν να μετα­τρέψουν ιδιωτική περιουσία σε κρατική.

Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε για την καλύ­τερη κατανόηση του θέματος ότι νόμος του αλβανικού κράτους επιτρέπει στην κυβέρνη­ση, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, να παραχωρεί σε ιδιώτες κρατικές εκτάσεις για επενδύσεις, με τίμημα 1 ευρώ το τετραγωνι­κό μέτρο. Ακόμα, άξιες να παρατεθούν εδώ είναι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού πριν από έναν περίπου χρόνο στη Βουλή της Αλβανίας πως «συνέχεια έχουμε προβλήματα με τη Χειμάρρα και με το σχέδιο ''Νέα Χειμάρρα'' που καταρτίσαμε θα τελειώσουμε μια για πάντα με το πρόβλημα αυτό».

Το σχέδιο «Νέα Χειμάρρα» θέλει να αλβανοποιήσει τη Χειμάρρα, έχει όμως και την οσμή του χρήματος. Με απόφαση της Εθνικής Επι­τροπής Πολεοδομίας (αρ. 7 της 7ης Μαρτίου 2014) και με την υπογραφή του ίδιου του Εντι Ράμα έχει εγκριθεί άδεια οικοδόμη­σης τουριστικού χωριού σε κτήμα έκτασης 19.100 τ.μ. στην εταιρεία Eurocol Shpk. Η τε­λευταία ανήκει στον Παντελή Τσαραπούλη -πρόκειται για τον εργολάβο που έχτισε την καινούρια βίλα του Ράμα, στην οποία ήδη διαμένει- και είναι η εταιρεία που παίρνει τις μεγαλύτερες αναθέσεις από την κυβέρ­νηση. Η άδεια εγκρίθηκε για την έκταση των 19.100 τ.μ. και περιλαμβάνει και τον αιγιαλό, την παραλία Δραλέος. Η έκταση αυτή ανήκει στις οικογένειες Μπούα και Μάρκου από το κοντινό χωριό Δρυμάδες Χειμάρρας. Όμως παρόλο που οι οικογένειες αυτές δεν πού­λησαν την έκταση, στα συμβόλαια πωλητές εμφανίζονται κάποιοι Αλβανοί από το Φίερι και τη Μαλακάστρα! Παρότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και με απόφασή της έθεσαν την έκταση υπό συ­ντηρητική κατάσχεση, ο Δήμος Χειμάρρας έδωσε και άδεια περίφραξης.

Οι περιπτώσεις είναι πολλές και θα ήταν ίσως κουραστικό να τις μνημονεύσουμε όλες, ωστόσο σίγουρα ξεχωριστό ενδιαφέ­ρον παρουσιάζει η διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στον νυν Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, και τον προκάτοχό του, Σαλί Μπερίσα. Μέσα από την ανταλλαγή δηλώσεων φαίνεται ότι και οι δύο ασχολήθηκαν με το έργο της εθνικής αλλοίωσης του βορειοηπειρωτικού χώρου. Κατά λέξη ο Ράμα είπε: «Έχουν πάρει τα κτήματα των Χειμαρριωτών με πλαστογραφίες και διαφθορά άτομα που δεν έχουν καμία σχέση ή καταγωγή από την περιοχή. Άτομα που έφερε από τις Άλπεις ο Σαλί Μπερίσα και τα έκανε ιδιοκτήτες στο Ιόνιο». Απαντώντας ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε από το βήμα της αλβανικής Βουλής: «Εγώ έχω δουλέψει με πρόγραμμα. Στους Άγιους Σαράντα έχω κατεβάσει Λιάπηδες και μόνο Λιάπηδες». Όλες οι αλβανικές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να αλλοιώσουν πληθυσμιακά τη Βόρεια Ήπειρο. Αυτοί όμως είναι οι πρώτοι που το παραδέχονται δημόσια...

Παγκόσμια Συνέλευση κόντρα στην αποθράσυνση

Φαίνεται ότι η αίσθηση πως δεν μπορούν να έχουν συνέπειες για τις πράξεις τους από πουθενά τους αποθρασύνει. Εξάλλου, γνωρίζουν ότι οι ανθελληνικές δηλώσεις ενθουσιάζουν μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Όμως και τα ΜΜΕ συντηρούν με μεγάλη ευχαρίστηση τον αλβανικό ανθελληνισμό. Πρόσφατο παράδειγμα; Το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πο­λιτισμού του Πανεπιστημίου του Αργυροκάστρου δημιούργησε δύο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν διαδικτυακά από τον ιστότοπό του. Το ένα αναφερόταν στον δια­χρονικό ελληνικό πολιτισμό στην Ήπειρο με αφετηρία το Μαντείο της Δωδώνης. Το δεύ­τερο ήταν επετειακό για τα 75 χρόνια του ελληνοϊταλικού πολέμου, με τίτλο «0ι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Και οι δύο ήταν ερ­γασίες καθαρά ακαδημαϊκές, με αναφορά σε πηγές και χωρίς εθνικιστική ρητορική.

Το Τμήμα, ωστόσο, και ο διευθυντής του, καθηγητής Παναγιώτης Μπάρκας, δέχτηκαν μεγάλη επίθεση από τα αλβανικά ΜΜΕ με επιχειρήματα πως οι εργασίες αυτές είναι... αντιαλβανικές (βλέπετε, ο αλβανικός αλυ­τρωτισμός θέλει όλη την Ήπειρο αλβανική) ή πως αναπτύσσουν τις ελληνικές βλέψεις κατά της Αλβανίας.

Η Αλβανία ήδη από το 1920, για να γίνει μέλος της Κοινωνίας των Εθνών, αναγνώρι­σε εγγράφως την ύπαρξη ελληνικής εθνι­κής μειονότητας και υποσχέθηκε ότι θα τη σεβαστεί. Επιπλέον, για την περιοχή της Χειμάρρας υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί τα αρχαία προνόμιά της. Η Ελλάδα επομένως είναι η χώρα που έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση προστασίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας που διαβιεί ως αυτόχθων πληθυσμός σε αυτά τα εδάφη που βρίσκονται μέσα στην επικράτεια της Αλβανίας. Οι διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Προστασίας των Μει­ονοτήτων, την οποία έχει υπογράψει και αποδεχτεί και η Αλβανία, ορίζουν ότι κα­μία προσπάθεια πληθυσμιακής, εδαφικής, γλωσσικής και πολιτισμικής αλλοίωσης της μειονότητας δεν είναι αποδεκτή. Η Αλβα­νία, βέβαια, δηλώνει ότι στη Χειμάρρα δεν υπάρχουν Έλληνες, αλλά κάποιοι Αλβανοί που ξέρουν ελληνικά, πόσο πιστευτό είναι αυτό όμως;

Οι Χειμαρριώτες, βλέποντας ότι διακυβεύεται η υπόστασή τους στον τόπο όπου διαβιούν από αρχαιοτάτων χρόνων, προ­σπαθούν να συσπειρωθούν για να αντιμε­τωπίσουν την κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ομογενείς Χειμαρριώτες που ζουν στις ΗΠΑ καλούν τους απανταχού συντοπί­τες τους σε έκτακτη Παγκόσμια Συνέλευση Χειμαρριωτών, που θα διεξαχθεί μεταξύ 19 και 22 Φεβρουάριου στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά την οποία θα εξεταστεί η κατάσταση και θα ληφθούν αποφάσεις. Οι Χειμαρριώτες των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερη οργάνω­ση και μεταξύ των μελών τους βρίσκονται ομογενείς που διαπρέπουν -κάποιοι, μά­λιστα, έχουν φτάσει σε υψηλότατες κυβερ­νητικές θέσεις. Το ζητούμενο όμως είναι η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης απευθείας ή και μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει η υποχρέωση αλλά και οι δυνατό­τητες, ζητείται και ουσιαστική πολιτική βούληση για να μην μοιρολογήσουμε μια ακόμα χαμένη πατρίδα.

* Προέδρου της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-22/01-28/01/16)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger