Αρχική » » Οι Αλβανοί θεωρούν την Ορθοδοξία μεγαλύτερη απειλή από τον ISIS!

Οι Αλβανοί θεωρούν την Ορθοδοξία μεγαλύτερη απειλή από τον ISIS!


• Έκθεση-σοκ των Αμερικανών για το τι πιστεύουν οι Αλβανοί.
• Την ανάγκη να επιστρέφει το αλβανικό κράτος τη δημευθείσα από το κομμουνιστικό καθεστώς περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας διαπιστώνει για άλλη μία φορά στην έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κόλαφος για τις θρησκευτικές ελευθερίες, αλ­λά και για τη λεκτική επίθεση που δέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στην Αλβανία, ήταν η ετήσια έκθεση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ο επικεφαλής της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας έγινε στόχος επιθέσεων εξαιτίας της ελληνικής του καταγωγής», τονίζεται στην έκθεση, η οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στο δυσμενές κλίμα που επιδιώ­κουν να δημιουργήσουν ορισμένα κέντρα μέσω των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της αλβανικής κοινής γνώμης....

Συγκεκριμένα, ο Φαιός Κλόσι, πρώην διευθυντής της Κρα­τικής Μυστικής Υπηρεσίας της Αλβανίας, θεωρεί τον Αρχιεπί­σκοπο Αναστάσιο μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα και από τους ακραίους ισλαμιστές! «Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική με την ελληνική Εκκλησία παρά με τους ισλαμιστές», είχε πει προκλητικά σε συνέντευξή του ο ανώτατος αξιωματούχος στην αλβανικών συμφερόντων εφημερίδα «Illyria» των ΗΠΑ. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί επισημαίνουν στην έκθεσή τους τις επιθέσεις που υφίσταται ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. Στην αντίστοιχη έκθεση του 2013 αναφερόταν πως «τον Φεβρουάριο, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστά­σιος απάντησε στις δηλώσεις που διατυπώθηκαν εναντίον του από τον ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος, Κρέσνικ Σπαχίου, και από τον π. Νικόλαο Μάρκου, ιερέα της πΓΔΜ στην Αλβα­νία, ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου από την κεφαλή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξαιτίας της ελληνικής εθνικότητάς του. Αυτές οι κατηγορίες εναν­τίον του και κατά της Εκκλησίας απειλούν να υπονομεύσουν το κεκτημένο της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα».

Το θέμα της περιουσίας

Παράλληλα, την ανάγκη να επιστρέφει το αλβανικό κράτος τη δημευθείσα από το κομμουνιστικό καθεστώς περιουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας διαπιστώνει για άλλη μία φορά στην έκ­θεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι Αμερικανοί διπλω­μάτες επισημαίνουν καθυστερήσεις και αθέτηση -από πλευράς του κράτους- δεσμεύσεων που απορρέουν και από τις συμφω­νίες που έχουν συνάψει με τις θρησκευτικές κοινότητες στη χώ­ρα και ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την Ορθόδοξη Εκ­κλησία. Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται ότι περισσότερα από 890 χτίσματα λατρείας δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στη δι­καιούχο Ορθόδοξη Εκκλησία και συμπεριλαμβάνει 50 εκκλησιαστικές ή μοναστηριακές ιδιοκτησίες που παρακρατούνται ακόμη ως στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Παρόλο που το αλβανικό κράτος επέστρεψε τέσσερις εκ­κλησιαστικές ιδιοκτησίες, γίνεται φανερό ότι η Ορθόδοξη Εκ­κλησία, που διέθετε πολλά μοναστήρια, ειδικά στην παράκτια περιοχή της Αλβανίας, υπήρξε η πλέον ζημιωμένη και αδικημέ­νη από όλες τις θρησκευτικές κοινότητες στη γειτονική χώρα. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η αλβανική κυβέρνηση, με μια σειρά από ενέργειες, όπως η κατεδάφιση ορθόδοξων να­ών, δείχνει ότι ακολουθεί μια πολιτική αποχριστιανοποίησης της Βόρειας Ηπείρου, στρεφόμενη και εναντίον της ελληνικής μειονότητας.

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-02/1/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger