Αρχική » » Η Τουρκία, το Καστελόριζο και η Ελληνική ΑΟΖ

Η Τουρκία, το Καστελόριζο και η Ελληνική ΑΟΖ


O πραγματικός λόγος έκδοσης των ΝΟΤΑΜ δεν είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις αλλά η προβολή και η καλλιέργεια αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ του Καστελόριζου, το οποίο συνεχώς στοχοποιείται από τους Τούρκους. 

Γράφει ο INSIDER 

Έχουν παρέλθει ήδη κάποιες ημέρες από την έκδοση σειράς τουρκικών ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες δεσμεύονται μονομερώς και παράνομα περιοχές μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, για δήθεν ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, χωρίς να υπάρξει ουδεμία αντίδραση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Είναι προφανές, ότι η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, δημιουργεί κλίμα και αποβλέπει να εθίσει και να πείσει τη διεθνή κοινή γνώμη ότι στο Αιγαίο και ειδικότερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση είναι ρευστή και θολή. 

Οι συντεταγμένες που αναφέρονται στις τουρκικές ΝΟΤΑΜ και σχετίζονται με το Καστελόριζο είναι ...περιοχές που, κατά την Άγκυρα, πρέπει να αρχίζει η τουρκική ΑΟΖ, στοιχείο που αποδεικνύει και αποκαλύπτει ότι ο πραγματικός λόγος έκδοσης των συγκεκριμένων ΝΟΤΑΜ δεν είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις, αλλά η προβολή και η καλλιέργεια αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ του Καστελόριζου, το οποίο συνεχώς στοχοποιείται από τους Τούρκους. 

Η Τουρκία επιμένει στον ισχυρισμό της ότι το Καστελόριζο, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια, δεν δύναται να διαθέτει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που σημαίνει ότι η τουρκική ΑΟΖ θα έχει σύνορα με την ελληνική, την κυπριακή και την αιγυπτιακή. Αντίθετα, αν το Καστελόριζο θεωρηθεί ως τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ, τότε η Τουρκία δεν έχει ΑΟΖ στη Μεσόγειο και συνεπώς μερίδιο στον υποθαλάσσιο πλούτο της. Η Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας, του 1982, αναφέρει ρητώς ότι όλα τα νησιά που κατοικούνται διαθέτουν ΑΟΖ. Οι Τούρκοι, βεβαίως, δεν έχουν υπογράψει ούτε έχουν επικυρώσει αυτή τη σύμβαση, όμως έχουν οριοθετήσει την ΑΟΖ στη Μαύρη θάλασσα με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία, στοιχείο που τους εκθέτει και αποδυναμώνει τους σχετικούς ισχυρισμούς τους επί του Καστελόριζου. 

Η Ελλάδα δύναται μονομερώς να ανακηρύξει την ΑΟΖ της, στην οποία θα συμπεριελάμβανε και το Καστελόριζο, οπότε η Τουρκία θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να αντιδράσει πολιτικά ή στρατιωτικά. Πολιτική αντίδραση σημαίνει παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο, όπου πιθανότατα θα δικαιωθεί η ελληνική θέση και η Τουρκία θα απολέσει κάθε δυνατότητα συμμετοχής στον υποθαλάσσιο πλούτο της Μεσογείου. Μια στρατιωτικής φύσεως αντίδραση και με καλά προετοιμασμένη την ελληνική άμυνα, θα απέφερε εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα, ως προς τη σχετική τουρκική επιδίωξη. 

Μπροστά στις γενικότερα πολλές και δύσκολες για την Τουρκία καταστάσεις, η Άγκυρα είναι πολύ πιθανό να επιλέξει την προσπάθεια κατάληψης του Καστελόριζου, βασιζόμενη στον αιφνιδιασμό. Σε μια τέτοια εξέλιξη, Ελλάδα και Τουρκία θα βρεθούν κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβασμού και λύσης, με αποτέλεσμα η Τουρκία να έχει εξασφαλισμένα τα ερείσματά της επί της Μεσογείου. 

Η αξία και η σημασία του Καστελόριζου είναι ολοφάνερη και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται ως το ακριβότερο «οικόπεδο» της Ευρώπης. Αποκομμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα και ευρισκόμενο μακριά ακόμα και από την πλησιέστερη σε αυτό Ρόδο, αλλά σε ελάχιστη απόσταση από τις τουρκικές ακτές, αντικειμενικά καθίσταται ευάλωτο αμυντικά και δύσκολα μπορεί να υποστηριχθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, σε μια αιφνιδιαστική και χρονικά επιλεκτική από τους Τούρκους επιχείρηση κατάληψής του. Η υπάρχουσα επί της νήσου στρατιωτική δύναμη δεν θεωρείται ότι μπορεί να προβάλλει σθεναρή αντίσταση, αλλά ικανή να αντιμετωπίσει το πρώτο κύμα εισβολέων και επιθέσεων. Βεβαίως και υπάρχουν σχέδια για άμεση κινητοποίηση συγκεκριμένων δυνάμεων που θα σπεύσουν για την υποστήριξή του, ενώ καθοριστικής σημασίας θεωρείται η αποφασιστικότητα και η επιχειρησιακή αποτελεσματικότατα που θα επιδειχθεί από την Πολεμική μας Αεροπορία. 

Πέρα από τις όποιες άλλες αντιδράσεις της Ελλάδας απέναντι στις συγκεκριμένες και άκρως επιθετικές τουρκικές ενέργειες και με δεδομένες τις βλέψεις της Τουρκίας επί της τόσο σημαντικής αυτής ελληνικής Νήσου, η άμυνα του Καστελόριζου επιβάλλεται να ενισχυθεί αρκετά και με τρόπο που γνωρίζουν καλύτερα οι αρμόδιοι αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Άμυνας. Συγχρόνως, όμως, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί από την Πολιτεία η τουριστική και αγροτική ανάπτυξή του, καθώς και γενικότερα η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του, για να παραμένουν εκεί. 

Γενικά, το Καστελόριζο αποτελεί θέμα μεγάλης εθνικής, στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για τη χώρα μας και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την ανάλογη σοβαρότητα και με κινήσεις και αποφάσεις καθολικά αποδεκτές από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό. 

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-09/01/2016) 

1 σχόλια:

  1. Λιτή, ενημερωτική και αντικειμενική προσέγγιση του θέματος "Καστελόριζο". Τα δίκαια με εμάς, αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί, ότι θα είναι με το μέρος μας η απόφαση, εάν προσφύγουμε εμείς στη διεθνή δικαιοσύνη.
    Σε περίπτωση δε ευνοϊκής απόφασης ποιος διεθνής "παράγοντας" θα συντελέσει για την εφαρμογή της απόφασης...
    Τα θέτω τα ερωτηματικά αυτά, για να ενισχύσω την άποψη , ότι όσο ποτέ άλλοτε, η χώρα μας χρειάζεται ένοπλες δυνάμεις με ακμαίο ηθικό , καλά εκπαιδευμένες και με σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό σε Αέρα , Γη και Θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger