Αρχική » » Οι βιομήχανοι της κλωστοϋφαντουργίας ζητούν αλλαγές στους όρους των διαγωνισμών του ΓΕΣ

Οι βιομήχανοι της κλωστοϋφαντουργίας ζητούν αλλαγές στους όρους των διαγωνισμών του ΓΕΣ


Αίτημα για αλλαγή στους όρους των ηλεκτρονικών ανοιχτών διαγωνισμών για τη συμφωνία-πλαίσιο με το Γενικό Επιτελείο Στρατού απευ­θύνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομη­χανιών Κλωστοϋφαντουργιών. Στην επιστολή, ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ, Ελευθέριος Κούρταλης, υπογραμμί­ζει ότι, λόγω των όρων του διαγωνι­σμού, αποκλείονται από τη διαδικα­σία οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου·. 

Στην ελληνική κλωστοϋ­φαντουργία, που αποτελούσε την ατμομηχανή στην ανάπτυξη της ελ­ληνικής ...οικονομίας για πολλές δεκαετίες, σημαντικό ρόλο στην ανά­πτυξη και τη διάθεση της παραγωγής της κατείχαν οι προμήθειες των Ενό­πλων Δυνάμεων σε κλωστοϋφαν­τουργικά προϊόντα. Ενώ, λοιπόν, μια τέτοια προμήθεια θα μπορούσε, κάλλιστα, να αποτελέσει εφαλτήριο για την αναγέννηση της ελληνικής κλω­στοϋφαντουργίας, όπου ελληνικές βιομηχανίες θα μπορούσαν να επανεκκινηθούν (υφαντήρια, βαφεία, ραφεία κ.λπ.) και να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας χιλιάδες άνεργοι, εντούτοις, με βάση τους όρους της διακήρυξης, επιβάλλεται ως προ­ϋπόθεση για τη συμμετοχή στον δια­γωνισμό οι προμηθευτές να έχουν πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών περίπου το 1/3 της αξίας της προϋπολογισθείσης δαπάνης του προσφερομένου είδους, κατά την τελευταία τριετία, ήτοι, π.χ., για τον πρώτο δια­γωνισμό 5.000.000 ευρώ. 

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η 6ετής βαθιά ύφεση που εξακολουθεί να οξύνεται στη χώρα μας και είχε ως παράπλευρη επίπτωση την αναστο­λή της διενέργειας κανονικών δια­γωνισμών μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια, και την κάλυψη μέρους των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεως μέσω πρό­χειρων διαγωνισμών, δεν έχει επιτρέψει στις εξειδικευμένες στα εν λό­γω είδη εγχώριες εταιρείες του κλά­δου να έχουν τόσο υψηλό κύκλο ερ­γασιών, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η συμμετοχή τους στον εν λό­γω διαγωνισμό, με εξαίρεση 1-2 το πολύ ελληνικές βιομηχανίες, σε αντί­θεση με πολλές ξένες επιχειρήσεις (από την Ε.Ε. και τρίτες χώρες) που μπορούν να συμμετάσχουν. 

Από τη στιγμή, όμως, που η εν λόγω προμήθεια δεν είναι ενιαία, αλ­λά διαιρετή μέσω επαναδιαγωνισμών (σελ. 6, παραγρ. 6 της απόφα­σης της προκήρυξης), σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες του αγοραστή (εν προκειμένω το Γενικό Επιτελείο Στρατού), κάτι που γίνεται για πρώτη φορά για τα είδη αυτά, είναι άδικο να αποκλείονται από τη συμμετοχή στον διαγωνισμό εταιρείες που, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, δεν έκαναν τον απαιτούμενο κύκλο εργασιών την τελευταία τριετία. 

Έτσι, εάν ισχύσουν τα παραπά­νω, θα αποκλειστούν δεκάδες επιχει­ρήσεις του κλάδου που συμμετέχουν δραστήρια στους διαγωνισμούς επί πολλές δεκαετίες, γιατί δεν θα ανταποκρίνονται σε αυτό το κριτήριο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. 

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-21/01/2016) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger