Αρχική » » Ρητά του Κολοκοτρώνη

Ρητά του Κολοκοτρώνη


Σήμερα κλείνει 20ετία από την αποφράδα ημέρα της ανάρρησης του Σημίτη στην πρωθυπουργία και τον ξορκίζουμε με σοφά λόγια αληθινού Έλληνα. 

Από τον Παναγιώτη Λιάκο 
pliakos@dimokratianews.gr

«Ρητά του Γέρου Κολοκοτρώνη - η έργα του κατά παράδοσιν». Έτσι τιτλοφορείται ένα... πιπεράτο κεφάλαιο στο τρίτο­μο έργο με τα άπαντα του Γεωργίου Τερτσέτη, του δικαστή του Γέρου του Μοριά που υπερασπίστηκε την αθω­ότητα και αρνήθηκε να υπογράψει την εκτέλεση του Αρχιστράτηγου της Επανάστασης του 1821. Αξίζει να το διαβάσετε ολόκληρο, θα ανακαλύψε­τε αδάμαντες εντός του. Σήμερα θα παίξει τον ρόλο βιβλίου εξορκισμών, διότι θα χρησιμοποιηθεί σαν αντίβα­ρο μνήμης για την πρωθυπουργοποίηση (στις 18/1/1996) της σαύρας των Ιμίων. 

Ξεκινάμε με ένα σχόλιο του Κο­λοκοτρώνη για τις... ειδήσεις: «Ευρισκόμενος εις τας Αθήνας έβγαλε εις τα οπίσθια ένα σπειρί. Διά να μάθη πόσο ήτο μεγάλο έκραξε έναν να το ιδεί κι αυτός του απεκρίθη, είναι σαν ρεβίθι. Κράζει άλλον έπειτα, τον ρωτά και του λέει, είναι σαν καρύδι. Κράζει τρίτο και του λέγει, είναι σαν αυγό. ''Περίεργο, εστράφη τότε και είπε, από το κεφάλι μου ως τον κ@#ο μου, και δεν μπορώ να μάθω την αλή­θεια''». 

Απέθαντος 

«Μου έλεγεν ο Νικηταράς ότι ο Γέρο Κολοκοτρώνης ερωτήθη μια φορά: ποιος ηξεύρει περισσότερα, ο διάβο­λος ή ο άνθρωπος; Και αυτός απεκρίθη: ο άνθρωπος επειδή αν καλολογαριάσεις ζει (και το απέδειχνε) μόνον είκοσι χρόνους και ηξεύρει τόσα, και ο διάβολος είναι απέθαντος (λέξις του Νικηταρά). Η απάντησις του Θ. Κο­λοκοτρώνη έχει τη δύναμη να φανε­ρώνει τον πλούτο των κεφαλαίων, τα οποία επισωρεύει η παράδοσις των αι­ώνων. [...] Το αν, έλεγε, εσπάρθη πολ­λές φορές, αλλά δεν εφύτρωσε. [...] Ο Θεός, έλεγε, έδωσε την υπογραφή του διά την ελευθερίαν της Ελλάδος, δεν την παίρνει οπίσω». 

Και το καλύτερο όλων αφήνεται για το τέλος και αφορά όλους εκεί­νους που συμμετέχουν σε αγώνες διά... τηλεπάθειας, αξιώνοντας απ’ όσους ρισκάρουν την υγεία, την περι­ουσία και τη ζωή τους την ίδια να νικήσουν: «Γέλωτα άσβεστον του επροξενούσεν η ενθύμησις της επιστολής φίλου τινός, όστις του έγραψε από την Ευρώπη "Ή να ελευθερωθούμε ή να χαθήτε"». 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-18/01/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger