Αρχική » » Ο πρωθυπουργός τού «μηδέν»

Ο πρωθυπουργός τού «μηδέν»


Εάν στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο πάρεις «κουλούρι», είτε απορρίπτεσαι είτε μένεις στην ίδια τάξη, ή σε... αποβάλουν. 

Εάν με ρωτούσαν τι πίστευα για τις επιδόσεις που θα σημείωνε η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα πριν από δύο-τρεις μήνες, τότε που 16.000 leaders της επιχειρηματικότητας συμμετείχαν σε παγκόσμια έρευνα ώστε να βγει η λίστα με τις «καλύτερες χώρες του κόσμου» και να παρουσιαστεί τώρα στο Νταβός (σε στιλ πολιτικοοικονομικών Όσκαρ) με τις σφραγίδες του περιοδικού «U.S. News & World Report», της εταιρείας συμβούλων «BAV Consulting» και του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, θα απαντούσα: «Δεν γνωρίζω τι βαθμούς θα πάρει η Ελλάδα, το σώφρον όμως θα ήταν να αποσυρθούμε προκειμένου να αποφύγουμε τον παγκόσμιο διασυρμό». 

Δυστυχώς, για όλους, θα είχα δίκιο. Στις περισσότερες κατηγορίες, η Ελλάδα του Αλέξη ...Τσίπρα βαθμολογήθηκε με «μηδέν» εκτός από την «Πολιτιστική Κληρονομιά» και τον «Τουρισμό». Λογικό, καθώς αυτοί οι τομείς δεν ήταν της αρμοδιότητας του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ! 

Έπρεπε να είχαμε αποσυρθεί. Δεν το κάναμε. Πήραμε «μηδέν», «ζερό», «κουλούρα» και γίναμε ρεζίλι των σκυλιών στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Πάντως, οφείλω να πω -για να μην παρεξηγηθώ- ότι ούτε οι «Έλληνες», ούτε η «Ελλάδα» βαθμολογήθηκαν με «μηδέν», αλλά η «Ελλάδα του Τσίπρα». Με «μηδέν» στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, απορρίπτεσαι. Μένεις στην ίδια τάξη. Σε διώχνουν... 

Συνέβη τώρα, έναν χρόνο μετά την αναρρίχηση της «πρώτης φοράς αριστερά» στην εξουσία, με παρόντα τον «πρωθυπουργό τού μηδέν» δίπλα σε ηγέτες και κορυφαίους επιχειρηματίες στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο, όπου χτυπούσε η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας. 

Η λίστα ανακοινώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης και στην κορυφή της βρέθηκε η Γερμανία, ενώ η Ελλάδα δεν βρέθηκε στην τελευταία θέση των εξήντα χωρών που αξιολογήθηκαν διότι υπήρξαν και χειρότερες. Περάσαμε Αλγερία, Ιράν, Νιγηρία, Πακιστάν, Καζακστάν, Βολιβία, Αζερμπαϊτζάν, Γουατεμάλα, Ιορδανία, Κολομβία, Βουλγαρία, Ουρουγουάη, Άγιο Δομίνικο, Χιλή, Ουγγαρία, Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Αίγυπτο, Τουρκία, Κόστα Ρίκα και Βιετνάμ, ενώ μας πέρασαν Πορτογαλία, Ινδία, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Ιρλανδία, Σιγκαπούρη και, φυσικά, «μεγάλες» χώρες όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Αυστραλία, η Ισπανία και Ιταλία. 

Αλλά αυτό δεν ήταν το ανησυχητικό. Πιο ανησυχητικές είναι οι επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας στους τομείς που εξετάστηκαν, με τη χειρότερη να είναι εκείνη που μας ενδιαφέρει απόλυτα: Στην αξιολόγηση για το πόσο ανοιχτά είναι τα κράτη στις επιχειρήσεις, η Ελλάδα ήταν μόλις 50ή. Στον έλεγχο αυτό η Ελλάδα είχε και κάποια... μηδενικά, όπως, π.χ., στην οικονομική σταθερότητα και στην αγορά εργασίας. 

Η έκθεση συμπεραίνει: «Η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ελλάδα εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ελληνικού λαού, που μπροστά του έχει να αντιμετωπίσει πολλά χρόνια ζωής υπό καθεστώς λιτότητας. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, καθώς και έναν ιδιαίτερα ανησυχητικό κίνδυνο φτώχειας για τους πολίτες της». 

Αυτά πήρε στον έλεγχό του ο Τσίπρας, κάποιοι του είπαν «να γυρίσεις με τον κηδεμόνα σου» και τώρα που επιστρέφει είτε θα τον αναζητήσει, είτε θα πάει πίσω στην πρώτη τάξη του Δημοτικού. Τουλάχιστον, κάνουν πλέον μαθήματα αγγλικής και στην πρώτη... 

(Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ/23/01/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger