Αρχική » » Σε τουρκικό «κλοιό» τα ελληνικά νησιά

Σε τουρκικό «κλοιό» τα ελληνικά νησιά


Η Άγκυρα ζητά τη δέσμευση σχεδόν όλου του Αιγαίου για αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά-Ποιες είναι οι περιοχές. 
Η κυβέρνηση απέρριψε τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ για την εκτέλεση των τουρκικών ασκήσεων. 

του Χρήστου Καπούτση
xkapout@otenet. gr 

Ανεβαίνει ανησυχητικά το «θερμόμετρο» των ελληνο­τουρκικών σχέσεων στο Αιγαίο. Η Τουρκία, εκμεταλ­λευόμενη την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, επέλεξε την ευθεία αντιπαράθεση με τη χώρα μας, αφού με τις ΝΟΤΑΜ και ΝΑVΤΕΧ που εκδίδει αμφισβητεί την ελλη­νική κυριαρχία τουλάχιστον στο μισό Αιγαίο! 

Η Τουρκία δεσμεύει περιοχές του Αιγαίου για ολόκληρο το 2016 (με εξαίρεση τα σαββατοκύριακα), για τη...
διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων και για την πραγματοποίηση βο­λών με πραγματικά πυρά, καθώς ιδρύει στις περιοχές αυτές μόνιμα πεδία βολής, δηλαδή σε περιοχές που περιλαμβά­νουν και ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. 

Συγκεκριμένα, η Τουρκία δεσμεύει τρεις μεγάλες περιο­χές στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Η πρώτη εκτείνε­ται από τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου βορείως της Λήμνου και νότια της Σαμοθράκης, περνά από το κοίτασμα του Μπάμπουρα, νότια της Θάσου, και φτάνει μέχρι τη χερσόνησο του Άθω. 

Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από το μέσο της απόστασης Aη Στράτη και Σκύρου μέχρι και ανατολικά της Κύμης, εγ­κλωβίζοντας τελικά όλη τη Σκύρο. Η Σκύρος αποτελεί την «καρδιά» της ελληνικής αεράμυνας, αφού εκεί είναι εγκαταστημένοι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Patriot. 

Η τρίτη περιοχή εκτείνεται μεταξύ Πάτμου, Αμοργού, Δο­νούσας και της νήσου Κίναρου. Επίσης, η Τουρκία, με μια σειρά νέων ΝΟΤΑΜ, δέσμευσε μονομερώς ολόκληρη την περιοχή μεταξύ της Ρόδου και της Μεγίστης (Καστελόριζο), για ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού και της Αεροπορίας. 

Η Τουρκία, ταυτόχρονα, αμφισβητεί την ελληνικότητα -άρα και την κυριαρχία- σε 19 νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, δηλαδή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, αρχίζοντας από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο μέχρι τη Μεγίστη (συμπεριλαμβά­νει ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου), καθώς επίσης και σε δεκάδες νησίδες και βραχονησίδες. 

Τι επιδιώκει η Άγκυρα 

Οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας είναι οι εξής: 

Όχι μόνο να διχοτομήσουν το Αιγαίο (ανατολικά του 25ου μεσημβρινού), αλλά να απομονώσουν το βόρειο Αι­γαίο από το υπόλοιπο, να εντάξουν το νοτιανατολικό Αιγαίο (συμπεριλαμβάνουν και τη Μεγίστη) στην ανατολική Μεσό­γειο (ειδικό καθεστώς στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και των θα­λασσίων ζωνών) και να δημιουργήσουν ένα μόνιμο πεδίο βολής στο κέντρο του Αιγαίου. 

Στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, να «ξεκα­θαρίσει» η αμφισβητούμενη από την Τουρκία ελληνική κυ­ριαρχία σε δεκάδες ελληνικά νησιά. 

Η περιοχή του Καστελόριζου (σύμπλεγμα 13 νησίδων) αποτελεί μόνιμο στόχο της τουρκικής διπλωματίας. Το Κα­στελόριζο εξασφαλίζει κοινά θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο, επομένως, αποτελεί τη βάση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. 

Αν όμως επικρατήσει η τουρκική άποψη, τότε η Τουρκία, και όχι η Ελλάδα, θα έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και την Αί­γυπτο. Σε αυτό το πλαίσιο της τουρκικής διπλωμα­τίας, η Άγκυρα δέσμευσε μονομερώς ολόκληρη την περιοχή μεταξύ της Ρό­δου και της Μεγίστης (Κα­στελόριζο) για ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού και της Αεροπορίας, για το διάστημα από 4 Ιανουαρίου μέχρι και 29 Φεβρουάριου 2016, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την έκδοση σχετικής ΝΟΤΑΜ. 

Τι σημαίνει αυτό; Αν τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη ή πολεμικά πλοία επιχειρήσουν να πλησιάσουν τη δεσμευμέ­νη περιοχή του Καστελόριζου, θα πρέπει υποχρεωτικά να πάρουν την άδεια των τουρκικών αρχών, αν δεν θέλουν να δεχθούν τα τουρκικά πυρά! 

Φυσικά, η κυβέρνηση απέρριψε τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ για την εκτέλεση των τουρκικών ασκήσεων, με το επιχείρημα ότι οι περιοχές που ζητάει η Άγκυρα να δεσμευτούν στο Αιγαίο καταλαμβάνουν ελληνική εθνική κυριαρχία. 

Η αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου 

Το σημαντικότερο είναι ότι η Τουρκία, ξεπερνώντας κά­θε όριο θρασύτητας, ψεύδους και αλαζονείας, με δύο ξεχω­ριστές αγγελίες δήλωσε διεθνώς ότι, βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947), όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα και απαγορεύεται στην Ελλάδα να τα χρησιμοποιεί για οποιαδή­ποτε στρατιωτική δραστηριότητα, δηλαδή είναι «ουδέτερες ζώνες», όπου η χώρα μας δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει πλήρη κυριαρχία. Ουδέν ψευδέστερον τούτου του ισχυρι­σμού, διότι το καθεστώς των ελληνικών νησιών του ανατολι­κού Αιγαίου διέπεται από τις εξής διεθνείς συνθήκες: 

1. Το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936. Η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών Λή­μνου και Σαμοθράκης, μαζί με την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελλίων, της θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, καθώς επίσης και των τουρκικών νησιών Ίμβρου (Gokceada), Τε­νέδου (Bozcaada) και Λαγουσών (Tavcan), αρχικά προβλεπόταν από τη Σύμβαση της Λω­ζάννης για τα Στενά, καταργήθηκε όμως από τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 και η Ελλά­δα δικαιούται να διατηρεί στρατιωτικές δυνά­μεις. Μάλιστα, το δικαίωμα της χώρας μας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη ανα­γνωρίστηκε και από την Τουρκία το 1936. 

2. Το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χί­ου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Όμως, πουθενά στη Συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης. Η ελλη­νική κυβέρνηση ανέλαβε μόνο την υποχρέωση, σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάννης, να μην εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικά έργα. 

3. Το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συν­θήκη των Παρισίων του 1947. Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα «κατά πλήρη κυριαρχία» από τη Σύμβα­ση των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Όμως, διατάξεις της Συνθήκης προβλέπουν πράγματι την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: «Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωπκοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι». Ωστόσο, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, δεν μπορεί να παραι­τηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα, σε περίπτωση απειλής από την Τουρκία. Και είναι συνεχής και συστηματική η απειλή από την Άγκυρα, αφού παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και τα στρατιωτικά της αεροσκάφη υπερίπτανται κατοικημένων ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Επίσης, η Τουρκία διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές μονάδες με αποβατικά σκάφη οε περιοχές της Μικράς Ασίας, γεγονός που συνιστά σοβαρή απειλή κατά της Ελλάδας. 

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-09/01/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger