Αρχική » » Κουμπαράς ... από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Κουμπαράς ... από τις Ένοπλες Δυνάμεις


Φιλόδοξο πρόγραμμα. 
Το σχέδιο Καμμένου για επιστροφή χρημάτων από τις μίζες που είχαν δοθεί για εξοπλισμούς, εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Στρατού και πωλήσεις οπλικών συστημάτων που δεν χρησιμοποιούνται.
Η αξιοποίηση των ακινήτων δεν προβλέπει πωλήσεις, αλλά εκμετάλλευση, η οποία έχει καθοριστεί στο 5% της αντικειμενικής αξίας ετησίως. 
Τι κρύβεται πίσω από την πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για υποχρεωτική στράτευση των γυναικών 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ p.karvounopoulos@realnews.gr

Τρεις πηγές χρηματοδότησης επιχειρεί να δημιουργήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επιστροφή χρημάτων στο ταμείο από τις μίζες που είχαν δοθεί για εξοπλισμούς, εκμε­τάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και, τέλος, κέρδη από πωλήσεις οπλικών συστημάτων που η Ελλάδα εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιεί. 

Ο υπουργός Πάνος Καμμένος σε πολλές δη­μόσιες τοποθετήσεις του έχει μιλήσει για την απαίτηση της ...
Ελλάδας να πάρει πίσω ένα μεγά­λο μέρος των χρημάτων που είχαν δοθεί ως μί­ζες για «αμαρτωλά» εξοπλιστικά προγράμμα­τα. Η φιλοδοξία να μπουν στα ταμεία ακόμη και 800 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι υπερβο­λική, αν και οι διαπραγματεύσεις που γίνο­νται με τις εμπλεκόμενες εταιρείες είναι εξαι­ρετικά σκληρές αλλά και νομικά δύσκολες. 

Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ εκτιμά ότι είναι εφικτό να επιστραφούν τα 800 εκατομμύρια. 

Μέχρι στιγμής ο κατάλογος των εξοπλιστικών υποθέσεων από τις οποίες η Ελ­λάδα διεκδικεί χρήματα είναι: 

Υποβρύχια και οπλικό σύστημα Asrad: Η ζημιά υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ. 
TOR ΜΙ: Το ποσό που διεκδικείται ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια. 
Σύστημα «ΕΡΜΗΣ»: Το «καπέ­λο» ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια. 
Ηλεκτρονικός πόλεμος: Πάνω από 48 εκατομμύρια το διεκδικήσιμο ποσό. 
Αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH-2000: 10,5 εκατομμύρια ευρώ το ποσό που μπορεί να διεκδικηθεί. 
Kornet: Ο ίδιος ο Αντώνης Κάντας έχει μι­λήσει για μίζα 3 εκατομμυρίων ευρώ.
Αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης: Μίζα 13 εκατομμυρίων ευρώ υπό διερεύνηση και διεκδίκηση. 

Σύμφωνα με όσα λένε πηγές πέριξ του Π. Καμμένου, αρκετές εταιρείες βρίσκονται σε επαφή με τις υπηρεσίες του ΥΕΘΑ για να «λύ­σουν τα θέματά τους», σε σχέση με τις μίζες που κατηγορούνται ότι έδωσαν για να κερδί­σουν εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Η «απειλή» που έχουν να αντιμετωπίσουν εί­ναι ότι αν δεν επιλύσουν αυτές τις υποθέσεις δεν θα μπορέσουν στο μέλλον να συμμετάσχουν σε οποιονδήποτε διαγωνισμό για προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Ελλάδα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, είναι πάντα μια... ελκυστική αγορά για τα συγκεκρι­μένα προϊόντα και καμία εταιρεία δεν θέλει να τη βγάλει από το «πελατολόγιό» της. 

Ο Π. Καμμένος επανέφερε το θέμα της επι­στροφής χρημάτων στην πρόσφατη συνέντευ­ξή του στην εκπομπή «Στον Ενικό», ανεβάζοντας τις προσδοκίες για τα χρήματα που μπορούν να επιστραφούν στα ταμεία από τις μίζες των εξοπλισμών. Μίλησε για 1,5 δισ. το οποίο μπο­ρεί να συγκεντρωθεί από τις εταιρείες. 

Η αλήθεια είναι ότι η επιχείρηση επιστροφής χρημάτων από εξοπλισμούς είχε ξεκινήσει δει­λά από το 2013. Τότε το υπουργείο Οικονομι­κών και ο Χρηστός Σταϊκούρας είχαν παρου­σιάσει μια λίστα με ποσά που είχαν επιστραφεί από εμπλεκομένους με τη Δικαιοσύνη για υποθέσεις εξοπλισμών. Το συνολικό ποσό ήταν μόλις 17.392.524,53 ευρώ, σταγόνα στον ωκε­ανό... της μίζας. 

Επιχείρηση real estate! 

Η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιου­σίας των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να αποδειχθεί πιο προσοδοφόρα και από την υπόθε­ση με τις μίζες. 

Ο Π. Καμμένος κάνει λόγο για περιουσία αξίας 32 δισ., η οποία αποφέρει ετησίως στα τα­μεία των Ε.Δ. μόλις... 1.100.000 ευρώ! 

Η ακίνητη περιουσία των Ε.Δ. έχει λεπτομε­ρώς καταγραφεί. Πρόκειται για ακίνητα που δι­αχειρίζονται τα Ταμεία Εθνικής Άμυνας, Εθνι­κού Στόλου και Αεροπορικής Άμυνας. 

Τα ακίνητα έχουν ταξινομηθεί σε τρεις κα­τηγορίες: 

Ακίνητα κατάλληλα για τουριστικές επεν­δύσεις. 
Ακίνητα κατάλληλα για αξιοποίηση μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αεροδρόμια και αεροπορικές εγκαταστάσεις. 

Η αξιοποίηση των ακινήτων δεν προβλέπει πωλήσεις αλλά ενοικίαση και εκμετάλλευση, η οποία έχει καθοριστεί στο 5% της αντικειμενι­κής αξίας κάθε ακινήτου ετησίως. 

Αξιοποίηση προβλέπεται ακόμη για εκτά­σεις που ανήκουν στις Ε.Δ., αλλά και για κλει­στά αεροδρόμια που μπορούν να δοθούν για εκμετάλλευση. 

Πρώτος μεγάλος στόχος του ΥΕΘΑ είναι να αξιοποιηθεί το στρατόπεδο της Μαλακάσας και να κατασκευαστεί εκεί ο πρώτος μεγάλος στρα­τιωτικός οικισμός. Το σχέδιο προβλέπει την κα­τασκευή κατοικιών για περίπου 200 οικογένει­ες στρατιωτικών. 

Το σχέδιο αξιοποίησης των αεροδρομίων που ανήκουν στη δικαιοδοσία των Ε.Δ. προβλέπει την «ηλεκτρονική δημοπράτηση» 22 κλειστών σήμερα αεροδρομίων. Με την εκδήλωση εν­διαφέροντος από κάποιον ιδιώτη, η προσφο­ρά του θα δημοσιοποιείται άμεσα και σε διά­στημα λίγων ήμερων θα γίνεται μέσω του δι­αδικτύου η κατάθεση των προσφορών άλλων ενδιαφερομένων, αν υπάρχουν. Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη. 

Στόχος του σχεδίου είναι να εισπράττονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση και μόνο της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Πωλήσεις όπλων 

Από την εποχή που ΥΕΘΑ ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος γινόταν λόγος για πωλήσεις οπλι­κών συστημάτων που η Ελλάδα δεν χρησιμο­ποιεί, έχοντας μεγάλη ζημιά από τη συντήρη­σή τους. Νομικά κωλύματα αλλά και η παρα­δοσιακά αρνητική στάση πολλών στρατιωτικών δεν επέτρεψαν σε αυτά τα σενάρια να προχω­ρήσουν. Τώρα φαίνεται ότι αυτές οι προτάσεις εξετάζονται πλέον σοβαρά. 

Όπως έγραψε η Realnews την περασμένη Κυριακή, ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας βλέ­πει ζεστά την προοπτική πώλησης 30 F-16 στη Βουλγαρία. Κι αυτή είναι μόνο μια από τις περι­πτώσεις που εξετάζονται. Το υλικό που θα βγει προς πώληση μπορεί να φέρει καλά λεφτά, χω­ρίς να υπάρξει καμία επίπτωση στις επιχειρησι­ακές δυνατότητες των Ε.Δ. 

Τεράστια κενά στην επάνδρωση των Μονάδων 

ΘΗΤΕΙΑ 

Οι στρατηγοί μόνιμα ζητούν την αύξηση της στρα­τιωτικής θητείας ακόμη και στους 18 μήνες! Αίτημα που απορρίπτεται διαρκώς οπό τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΕΘΑ και για το πολιτικό, αλλά και για το οικονο­μικό κόστος που θα έχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όλων όσοι έχουν παιδιά στον Στρατό. 

ΕΙΣΟΔΟΣ 

Γυναίκες υπηρε­τούν στις Ειδικές Δυνάμεις χωρίς κανένα απολύ­τως πρόβλημα. Ωστόσο, το ζήτημα μαζικής εισόδου γυναικών ως στρατεύσιμων χρειάζεται μια προεργασία και προετοιμασία για να προχωρήσει. Μπορεί όμως να λειτουργήσει στο πλαίσιο που το έθεσε ο Π. Καμμένος. Όσες δηλαδή ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Σώματα Ασφαλεί­ας θα μπορούν να κάνουν ολιγόμηνη θητεία στον Στρατό. 

«ΣΤΑ ΟΠΛΑ». ο Πάνος Καμμένος και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το αν πρέπει οι Ελληνίδες να πάρουν τα... όπλα, έστω και εθελοντικά! Η κομματική αντιπαράθεση ως συνήθως έκρυψε την ουσία του θέματος η οποία έχει να κάνει με την... έλ­λειψη ανδρών στο στράτευμα! Αριθμητικά βεβαίως... 

Το πρόβλημα της επάνδρωσης των μονάδων του Στρατού Ξηράς είναι τεράστιο! Και τα πράγματα γί­νονται σταθερά χειρότερα. Το πρόβλημα της υπογεννητικότητας γνωστό και το θέμα της ανυποταξί­ας μονίμως άλυτο! Όπως τόνισε στην «R» στρατιωτι­κή πηγή, «ας φροντίσουμε να στρατεύσουμε όλους τους άνδρες που πρέπει να κάνουν θητεία και μετά μπορούμε να μελετήσουμε και το θέμα της στράτευ­σης γυναικών». 

Οι σειρές που παρουσιάζονται στον Στρατό Ξηράς είναι... λειψές σχεδόν κατά 50% από όσο προβλέπεται στα χαρτιά! Αυτό το γεγονός την περίοδο της οικονο­μικής κρίσης μπορεί να έχει τη... θετική του πλευρά, αφού τα έξοδα για ένδυση και τροφοδοσία των νε­οσύλλεκτων μόλις που επαρκούν, αλλά από την άλ­λη προκαλεί τεράστια προβλήματα στην επάνδρω­ση των μονάδων. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι στρατηγοί μόνιμα ζητούν την αύξηση της στρατιωτικής θητείας ακόμη και στους 18 μήνες. Αίτημα που απορρίπτεται διαρκώς από τις πο­λιτικές ηγεσίες του ΥΕΘΑ και για το πολιτικό, αλλά και για το οικονομικό κόστος που θα έχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς όλων όσοι έχουν παιδιά στον Στρατό. Σήμερα η θητεία ενός νέου υπολογίζεται ότι κοστίζει στην οικογένειά του περίπου 3.000 ευρώ! 

Οι προτάσεις και οι μελέτες των στρατηγών για κά­λυψη των κενών επάνδρωσης περιλαμβάνουν, εκτός από την αύξηση της θητείας και μια σειρά άλλων εναλ­λακτικών λύσεων. Μια από αυτές είναι η «διζωνική θητεία». Που σημαίνει ότι όσοι επιλέγουν να υπηρε­τούν σε ακριτικές μονάδες θα κάνουν λιγότερη θη­τεία από έναν ως δύο μήνες. 

Η άλλη λύση που προτείνεται είναι η υποχρεωτι­κή στράτευση στα 18. Επιλογή που λύνει οριστικά το θέμα της ανυποταξίας αλλά προκαλεί μια σειρά άλ­λων προβλημάτων, όπως η έλλειψη ειδικο­τήτων που καλύπτονται τώρα από πτυχιούχους στρατεύσιμους. 

Υπάρχει πρόταση και μελέτη για στράτευση γυναι­κών; Το θέμα έχει εξεταστεί από τους στρατιωτικούς και υπό προϋποθέσεις μπορεί να υλοποιηθεί για να κλείσουν μαύρες τρύπες στην έλλειψη προσωπικού που υπάρχει σε πολλές κρίσιμες μονάδες σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Οι γυναίκες έχουν ενταχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις Ε.Δ. ως μό­νιμα στελέχη και έχουν περάσει με επιτυχία τις εξετά­σεις. Γυναίκες υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις χω­ρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Ωστόσο, το ζήτημα μαζικής εισόδου γυναικών ως στρατεύσιμων χρειά­ζεται μια προεργασία και προετοιμασία για να προχωρήσει, όπως πιστεύει ο αρμόδιος υπουργός. Μπο­ρεί όμως να λειτουργήσει στο πλαίσιο που το έθεσε ο Π. Καμμένος. Όσες δηλαδή ενδιαφέρονται να εντα­χθούν στα Σώματα Ασφαλείας θα μπορούν να κάνουν ολιγόμηνη θητεία στον Στρατό. 

Τι δείχνει η εμπειρία στη Βρετανία 

Στο εξωτερικό οι γυναίκες πλέον έχουν πάρει φύλλο πορείας για το μέτωπο. 

Οι γυναίκες του βρετανικού Στρατού είναι έτοιμες να πάνε στο πεδίο της μάχης. 

Ο Ντέιβιντ Κάμερον διέταξε το υπουργείο Άμυνας να ετοιμαστεί προκειμένου να υποδεχθεί γυναίκες στρατιώτες που θα εκπαιδευθούν για μάχες. 

Η κίνηση αυτή προκάλεσε σκληρή κριτική από ορι­σμένους στρατιωτικούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι κοινές εκπαιδεύσεις αντρών και γυναικών είναι λιγό­τερο αποτελεσματικές και θα υπονομεύσουν τις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Φόβοι επικρατούν από μερικούς για το αν οι γυναί­κες θα είναι ικανές να αντεπεξέλθουν, ενώ υπάρχει και ανησυχία ότι η παρουσία τους θα μπορούσε να βλάψει τη συνοχή των μονάδων στη μάχη. 

Ωστόσο, μιλώντας στην «Telegraph», ο Κάμερον δήλωσε ότι είναι ώρα να τελειώσουν οι απαγορεύ­σεις των γυναικών σε ό,τι έχει να κάνει με τη συμμε­τοχή τους σε μάχες. 

Τι γίνεται στις ΗΠΑ 

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ ανακοί­νωσε την απόφασή του να επιτρέψει στις γυναίκες να εκτελούν όλα τα καθήκοντα στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και άρα να συμμετέχουν και σε μάχες στην πρώτη γραμμή, απορρίπτοντας τις αντιρρήσεις του Σώματος Πεζοναυτών. 

Ο Κάρτερ δήλωσε πως η απόφασή του θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από μια περίοδο 30 ήμερων, όπως προ­βλέπει η νομοθεσία, και κατόπιν οι γυναίκες θα ξεκινήσουν να αναλαμβάνουν νέα καθή­κοντα με μια «μελετημένη και με­θοδική διαδικασία». 

Η απόφαση αυτή ακολου­θεί μια διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν τρία χρόνια, όταν το Πεντάγωνο αρχικά ήρε τους περιορισμούς επιτρέποντας σε γυναί­κες να υπηρετούν σε θέ­σεις στην πρώτη γραμ­μή και έθεσε σε εφαρμο­γή διαδικασίες ώστε να μπορούν να διεκδικούν 220.000 επιπλέον στρα­τιωτικές θέσεις εργασίας. 

(REAL NEWS-03/1/2016) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger