Αρχική » » Νομοσχέδιο - «σκούπα» με πολλές «παγίδες»

Νομοσχέδιο - «σκούπα» με πολλές «παγίδες»


Προβλέπεται και γραμμή... καταγγελίας διοικητών

Η συνηθισμένη πια διάψευση των προσδοκιών των στελεχών για καλύτερες ημέρες χαρακτηρίζει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, που πήγε στη Βουλή με στόχο να «λύ­σει» από θέματα μεταθέσεων οπλιτών έως το επί­δομα εξομάλυνσης....


«Φυσικά», δεν γίνεται κουβέντα για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ ή έστω για τις υπερωρίες ή για κάποιο άλλο από τα φλέγοντα ζητήματα του προσωπι­κού. Επιγραμματικά, με το ν/σ καθορίζεται πεντάμηνη θητεία για τους οπλίτες στα σύνορα, καθώς και ότι οι γιατροί μπορούν να κάνουν το «αγροτικό» τους, όπως και οι δικηγόροι την άσκησή τους, ενώ υπάρχουν και ευνοϊκές διατάξεις για τους ανυπότακτους. Το επίδομα εξομάλυνσης (105,86-212,94 ευρώ) τακτοποιείται για τους διαζευγμένους με παιδιά, που καταβάλλουν διατροφή. Επίσης, οι υπαξιωματικοί, ΕΠΟΠ και πολιτικοί υπάλληλοι του ΣΞ μπορούν να κάνουν χρήση των Στρα­τιωτικών Λεσχών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, όμως, η απόφαση για τη δημιουργία γραφείων στήριξης οπλι­τών, στα οποία θα παρέχεται συναισθηματική / ψυχο­λογική στήριξη και θα γίνεται «καταγραφή και αξιολό­γηση» καταγγελιών σχετικά με την «παραβίαση ανθρω­πίνων δικαιωμάτων, την κοινωνική προστασία» κ.λπ.

Ο νόμος, μάλιστα, προβλέπει πως αυτή η γραμμή, που μπορεί να χαρακτηριστεί... γραμμή καταγγελίας δι­οικητών, θα ενημερώνει και τον κάθε αρχηγό. Δεν προβλέπει, όμως, την περίπτωση που κάποιος θέλει να καταγγείλει τον ίδιο τον αρχηγό. Το σχετικό άρθρο, πάντως, λέει πως αυτά τα γραφεία δεν επηρεάζουν τις ιεραρχικές διαδικασίες, πράγμα μάλλον δύσκολο, και εύλογα αξιωματικοί, με τους οποίους μίλησε το «ΜΑΡΣ», αναρωτιούνται πού θα απευθυνθούν οι ίδιοι, π.χ. σε μία καταγγελία για τη θέρμανση, όταν το πετρέ­λαιο το δίνει η υπηρεσία, δηλαδή το Επιτελείο -δηλαδή το υπουργείο-, ανάλογα με την πολιτική του υπ. Οικο­νομικών, την οποία καθορίζει ο ίδιος ο πρωθυπουρ­γός. Αν, δε, στο ΥΠΕΘΑ πιστεύουν ή γνωρίζουν πως υπάρχουν αυθαιρεσίες, γιατί δεν διορθώνουν τα πράγ­ματα, αλλά αφήνουν την κατάσταση ως έχει και πετούν το μπαλάκι της ευθύνης στους στρατεύσιμους, που κα­λούνται να σηκώσουν το βάρος της καταγγελίας και της απόδειξης των λεγομένων τους;

Πιο... επαγγελματικά

Αν, από την άλλη, εκτιμούν πως σε κάθε περίπτωση στη σημερινή εποχή η θητεία είναι μία, έτσι και αλλιώς, σκληρή και κοστοβόρα υπόθεση -και αυτό θα το απο­δείξει ο αριθμός των καταγγελιών-, γιατί δεν προχω­ρούν στην περαιτέρω «επαγγελματικοποίηση» του Στρατεύματος, που θα «χαλαρώσει» τις συνθήκες για τους οπλίτες; Άλλωστε, ο ΥΕΘΑ, Π. Καμμένος, είχε ζη­τήσει ή 12μηνη θητεία ή 10.000 προσλήψεις ΕΠΟΠ σε επίσκεψή του στο ΥΠΕΘΑ στις 11 Ιουνίου 2012.

Τέλος, το πολυνομοσχέδιο (για τα στελέχη που επι­θυμούν να έχουν τη στήριξη της Υπηρεσίας στη μόρ­φωσή τους) φέρνει μια διάταξη που μπορεί να εξελιχ­θεί σε «παγίδα», αφού προβλέπει την παροχή διευκολύνσεων μόνο αν το αντικείμενο σπουδών είναι «άμε­σα συνυφασμένο με την ειδικότητα ή τα καθήκοντα τα οποία ασκεί» ο/η στρατιωτικός, ενώ, δυστυχώς, δεν λέ­ει τίποτα για την οικονομική ανταμοιβή όσων με κόπο αποκτούν γνώσεις που εκμεταλλεύεται η Υπηρεσία.

Κώστας Αττίας 
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-02/1/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger