Αρχική » » Η ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ

Η ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ


ΤΟΥ ΔΡ. ΑΡΗ ΠΕΤΑΣΗ*

Στο τέλος κάθε έτους είθισται να καταγράφουμε τις αποτυχίες μας και να θέτουμε στόχους για τον επόμενο χρόνο -τα γνωστά ως new year's resolutions. Αυτός που χόντρυνε βάζει στόχο να χάσει κιλά, αυτός που έχασε μαλλιά προγραμματίζει επίσκεψη στον δερματολόγο και η εταιρεία που σημείωσε ζημίες προγραμματίζει αλλαγή στρατηγι­κής. Τα αρνητικά δεδομένα δημιουργούν την ανάγκη για αλλαγή. Ας δούμε όμως τις προοπτικές αλλαγής για μας και τι προβλέπει το αμερικανικό περιοδικό TIME για το 2016:....

α) Οι Η Π Α θα αποποιηθούν τον ρόλο του πλανητάρχη γιατί οι Αμερικανοί πολίτες δεν θέλουν πολέμους και περιπέτειες.
β) η Κίνα θα συνεχίσει ακάθεκτη, δεν θα θέλει όμως ρόλο πλανητάρχη.
γ) η Ευρώπη θα απαγκιστρωθεί κάπως από τις ΗΠΑ.
δ) η Ρωσία θα παραμείνει δραστήρια στις περιοχές που την ενδιαφέρουν: Ουκρανία, Μαύρη Θάλασσα, Κεντρική Ασία και Ανατολική Μεσόγειος.

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και η εντονότερη εμπλοκή της Ρωσίας στην περιοχή μας. Σχετικά, η αμερικανική εφημερίδα The New York Times επισημαίνει ότι στη Συρία η Ρωσία καθημερινά διενεργεί περισσότερες αεροπορικές επιθέσεις ακρίβειας απ΄ ό,τι μηνιαίως οι άλλοι «ενδιαφερόμενοι». Το αμερικανικό Ινστιτούτο Brookings σημειώνει (23/10/2015) ότι οι πυραυλικές επιθέσεις του ρωσικού Ναυτικού από την Κασπία Θάλασσα αιφνιδίασαν και εντυπωσίασαν.

Αναθεώρηση στρατηγικής

Τα πράγματα στη γειτονιά μας φαίνεται να αλλάζουν και ίσως έφτασε η ώρα να αναθεωρήσουμε τη δική μας στρατηγική, εφόσον διζωνική, παραμονή εποίκων, τιτλοποίηση εδάφους στην Τουρκία, εγγυημένες πλειοψηφίες, ομοσπονδία μέσα σε μόνο 9.251 τ.χλμ., βέτο, εκ περιτροπής προεδρία και ξένοι δικαστές κ.ο.κ. ποτέ δεν ήταν δικές μας προτάσεις. Η διζωνική ήταν πρόταση της Τουρκίας από το 1974, με κύριο σκοπό την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον εκμηδενισμό των Ελληνοκυπρίων. Αρχικά αντιδράσαμε εχθρικά στις τουρκικές προτάσεις. Ακολούθως, τις μισοϋιοθετήσαμε και τελικά δεχτήκαμε τη διζωνική ως «αρχή» λύσης! Σήμερα η Τουρκία μας ζητά να ετοιμάσουμε το κοκτέιλ τρόπων θανάτωσης της Κύπρου: κρεμάλα (δύο κράτη και έποικοι), αποκεφαλισμός διά σπάθης (εκ περιτροπής προεδρία), γκιλοτίνα (Τουρκία εγγυητής) ή ασφυξία (βέτο/παράλυση κράτους).

Πώς όμως τα κατάφερε η Τουρκία; Απλώς ενεργοποίησε τους συντελεστές ισχύος που διαθέτει -στρατός κατοχής στήριξη ΝΑΤΟ, βρετανική διπλωματία, «καλές υπηρεσίες» ΟΗΕ και προπαγάνδα-, ενώ εμείς λειτουργούσαμε γυμνοί χωρίς ούτε έναν φίλο. Τώρα ζητούμε ελεημοσύνη και ό,τι προαιρείται η Άγκυρα.

Χωρίς αλλαγή και, κυρίως βοήθεια, παρα­μένουμε όμηροι. Γι' αυτό θα πρέπει να διερωτηθούμε:

α) Ποιες χώρες με διπλωματική και στρα­τιωτική ισχύ, με παρουσία στην περιοχή και κυρίως με αποφασιστικότητα μπορούν να μας δώσουν ελπίδα;
β) Ποιες χώρες έχουν παρόμοιες με εμάς ανάγκες ασφάλειας και απειλούνται από νεοοθωμανισμό και φονταμενταλισμό; Με άλλα λόγια, ποιες χώρες αντιτίθενται στους σκο­πούς της Τουρκίας;

Με άρθρο μου το 2012 στον ξένο Τύπο υποστήριζα ότι χωρίς την παρουσία της Ρω­σίας και την πρακτική συμπαράσταση της Αιγύπτου και του Ισραήλ (και με τις τρεις αυτές χώρες έχουμε κοινά προβλήματα ασφάλειας), Κύπρος και Ελλάδα δεν θα κατάφερναν να εκμεταλλευτούν τα ενεργειακά τους αποθέματα, γιατί θα το απαγόρευε η Τουρκία. Το άρθρο γράφτηκε ενώ η Κύπρος πανη­γύριζε για τα άμεσα οικονομικά οφέλη που θα αποκόμιζε από τα ενεργειακά κοιτάσματα που τελικά δεν ήρθαν!...

Εάν και φέτος ακολουθήσουμε την πεπατημένη, σίγουρα το 2017 θα μας βρει με δι­χοτόμηση: είτε τη σημερινή de facto είτε την αυτοκτονική της διζωνικής. Εάν όμως απαλλαγούμε από την πλάνη των τελευταίων σαράντα ετών και ενώσουμε δυνάμεις με χώρες που αντιτίθενται στην τουρκική ηγεμονία, χωρίς να υποβαθμίζουμε τις άλλες μας σχέσεις, τότε ίσως δώσουμε ελπίδα στον λαό, γιατί «ο ασθενής [σ.σ: αδύναμη χώρα] παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του» (Θουκυδίδης).

Πρόσφατη δημοσκόπηση υποστηρίζει (73% υπέρ) μια νέα πορεία. Όσοι λαοί χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου το «χρωστούν» στην αδράνεια και την αδυναμία τους να εγκαταλείψουν την πεπατημένη.

*Μέλους Συμβουλίου Διεθνούς Ταμείου Κρατικού Πανεπιστημίου Αεροπορίας Μόσχας.

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-22-28/01/2016)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger