Αρχική » » ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ


Μπορεί οι αναλύσεις κύρους της Δύσης (βλ. Stratfor, Deutsche Welle κ.λπ.) να «προβλέπουν» ότι το επόμενο έτος δεν θα είναι... ρόδινο για τη Μόσχα και ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ανα­γκαστεί να αναδιπλωθεί τόσο στη συριακή κρίση όσο και στη ρωσοτουρκική διένεξη, η τωρινή πραγματικότητα όμως θέλει τον Ρώσο πρόεδρο να καταφέρνει απανωτά χτυπήματα σε διάφορα μέτωπα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Πριν συνέλθουν στην Άγκυρα από την επί­σκεψη Ντεμιρτάς -του αρχηγού του φιλοκουρδικού κόμματος της... Δημοκρατίας των Λαών (HDP)- στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Πούτιν έστειλε το... πρωτοχρονιάτικο δώρο του στην τουρκική πρωτεύουσα με τη μορφή υπογεγραμμένου από τον ίδιο διατάγματος που επιβάλλει εμπάρ­γκο σε βάρος Τούρκων επιχειρηματιών δρα­στηριοποιούμενων στη Ρωσία. Βάσει του διατάγματος, επιβάλλονται περισσότεροι περιορισμοί στις τουρκικές εταιρείες κι ενώ, μάλιστα, η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι Τούρκοι εργάζονται στη Ρωσία θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι τη λήξη του συμβολαίου τους αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μη ανανέωση της παραμο­νής τους στη χώρα κατόπιν. «Τα μέτρα είναι για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και για την προστασία των Ρώσων πολιτών από εγκληματικές και άλλες παράνομες δραστηριότητες με τη χρή­ση των ειδικών οικονομικών μέτρων κατά της Δημοκρατίας της Τουρκίας» ήταν η σχετική δήλωση κορυφαίου αξιωματούχου στο πρακτορείο Itar-Tass. 

«Πόνος» για κατασκευαστικές, αγρότες και τουρισμό 

Με τον τρόπο αυτό γίνεται προφανές ότι το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να σφίξει κι άλλο τη θηλιά στην Τουρκία τον νέο χρόνο, στο πλαίσιο των αντιποίνων για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Οι πρώτες εκτι­μήσεις αναφέρουν ότι το ρωσικό εμπάργκο στην Τουρκία θα έχει έντονες επιπτώσεις στην οικονομία της γείτονος. Για παράδειγ­μα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης υπολογίζει ότι θα επηρεάσει από 0,3% ως 0,7% τους ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας. 

Οι κακές ρωσοτουρκικές σχέσεις αναμένε­ται όμως να επηρεάσουν και το κομμάτι της απασχόλησης, αφού υπολογίζεται ότι στη Ρωσία αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 100.000 Τούρκοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι με­γάλες τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η Ronesans Construction, η ΕΝΚΑ, η Ank Yapi κ.ά., έχουν αναλάβει την «κοσμο­γονία» που συμβαίνει σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, στο Σίτι της Μόσχας, το Νίζνι, το Κράσνονταρ, την Καλούτζα και αλλού, με τον συνολικό τζίρο εργασιών να αγγίζει τα 30 δις δολάρια. 

Οι τομείς της γεωργικής παραγωγής και του τουρισμού είναι αυτοί που επίσης ανα­μένεται να πληγούν. Ήδη τόνοι αγροτικών προϊόντων επιστρέφουν στην Τουρκία, την ώρα που οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες αναζητούν εναλλακτικούς προορισμούς για να αντικαταστήσουν τις τουρκικές απώλειες. Υπενθυμίζεται ότι μόνο την περσινή χρονιά επισκέφθηκαν την Τουρκία 4 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες. 

Πιέζουν μέσω Ντεμιρτάς 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον «πόλεμο» με τον Ταγίπ Ερντογάν αξιοποιεί καταλλήλως όλα τα μέσα. Το πρόσφατο ταξίδι του Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στη Ρωσία ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η Μόσχα θα εκμεταλλευθεί και το θέμα των Κούρδων στη διένεξή της με την Άγκυρα. Με την κατάσταση στις κουρδικές περιοχές να είναι ανεξέλεγκτη και τον τουρκικό στρατό να επιχειρεί στο Ντιγιάρμπακιρ, το Τσιζρέ και τη Σιλώπη, η ρωσική εμπλοκή στα εσωτερικά ζητήματα σημαίνει πάρα πολλά.

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-31/12/15-07/01/16) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger