Αρχική » » Όπλο, κράνος και hot spots

Όπλο, κράνος και hot spots


Η κυβέρνηση όρισε το νομικό πλαίσιο για το Αιγαίο και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Με δύο υπουργικές αποφάσεις της 2ας Δεκεμβρίου καθορίζονται το πρόγραμμα υλοποίησης και ο ρόλος του Στρατού Ξηράς. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
Isblaveris@gmail.com 

Κατεπείγουσα βοήθεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να υλοποιηθεί εγκαίρως το πρόγραμμα δημιουργί­ας των λεγομένων «hot spots» σε πέντε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που καθορί­στηκαν, ζητά η κυβέρνηση, όπως φαίνεται στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως No. 2602 της 2ας Δε­κεμβρίου 2015. 

Το γεγονός αυτό, όπως είναι επό­μενο, έχει κινητοποιήσει το Γενι­κό Επιτελείο Στρατού, που σηκώνει ...
σχεδόν όλο το βάρος της υλοποιήσεως του σχεδιασμού στην ξηρά, ενώ, όπως θα δούμε στη συνέχεια, έχει ήδη ξεκινήσει η εμπλοκή και του Πολεμικού Ναυτικού στην παροχή βοήθειας στις αποστολές του Λιμε­νικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυ­λακής, σε επικουρικό ρόλο. 

Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω ΦΕΚ υπάρχουν δύο υπουργικές αποφάσεις. Η πρώτη, η υπ’ αριθμόν 2969, αφορά τη «Σύσταση Κέντρων Πρώ­της Υποδοχής και προσωρινών δο­μών φιλοξενίας αιτούντων άσυ­λο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών» και συνυπογράφε­ται από τους συναρμόδιους υπουρ­γούς Νίκο Τόσκα, Ιωάννη Μουζάλα, Αλέξανδρο Χαρίτση και Γεώργιο Χουλιαράκη. Με αυτήν καθορίζονται Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) ως εξής: 

Στη Λέσβο, σε οριοθετημένη έκταση εμβαδού 7.388,69 τ.μ. εντός της παραχωρηθείσας εκτάσεως 46.588,25 τ.μ., η οποία αποτελεί τμήμα του στρατοπέδου «Παραδέλλη», στη θέση Πουριά-Μαρμαρά- Μόρια Μυτιλήνης, που παραχωρή­θηκε από το ΓΕΣ και αφορά ανενεργό στρατόπεδο. 

Στην Κω, σε ακίνητο εμβαδού 19.725 τ.μ., που παραχωρήθηκε προς χρήση στο υπουργείο Εσωτε­ρικών και Διοικητικής Ανασυγκροτήσεως από το υπουργείο Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων. 

Στη Λέρο, σε έκταση 11.000 τ.μ.. που ανή­κε στο Πολεμικό Ναυτικό και παραχωρήθηκε από το ΓΕΝ (Φ.589/104/263245 /Σ.706/4-11-2015). 

Στη Σάμο και στη Χίο συστήνονται ΚΕΠΥ, τα χαρακτηρι­στικά των οποίων θα προσδιορι­στούν με νεότερη απόφαση. 

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ. Η δεύτερη απόφα­ση, η υπ’ αριθμόν 2970, αφορά τη «Συνδρομή του ΥΠΕΘΑ για τη δημι­ουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και των προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευ­άλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών» και υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς Ν. Τόσκα, I. Μουζάλα, Αλ. Χαρίτση και Πάνο Καμμένο. 

Στην απόφαση αυτή προσδιορίζεται επακριβώς πώς θα συνεισφέρει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και, κυ­ρίως, ο Στρατός Ξηράς στη δημιουρ­γία των Κέντρων αυτών στον συντο­μότερο δυνατό χρόνο. 

«Για τη δημιουργία των ΚΕΠΥ... στις νήσους Λέσβο, Χίο, Κω, Λέρο και Σάμο, το ΥΠΕΘΑ διαθέτει μέσα, μη­χανήματα και προσωπικό έως την ολοκλήρωσή τους, προβαίνει σε δι­αδικασίες προμηθειών, ιδίως μηχανημάτων και εργαλείων που απαι­τούνται για την εκπλήρωση της αποστολής του, και συνεργάζεται για τον σκοπό αυτό με τις υπηρεσί­ες του πρώην υπουργείου Δημόσι­ας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και τις υπηρεσίες του για τη Μεταναστευτική Πολιτική, που εποπτεύ­ονται από τους αρμόδιους αναπλη­ρωτές υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης». 

Επιπλέον, επειδή το οικονομικό εί­ναι σημαντικός παράγοντας στην εποχή μας, στην επόμενη παρά­γραφο της ίδιας αποφάσεως καθο­ρίζονται τα εξής: «Η κοστολόγηση της συμμετοχής των Ε.Δ. σε μέσα, μηχανήματα και προσωπικό γίνε­ται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κείμενες διατάξεις της νομοθε­σίας και οι απαιτούμενες δαπάνες (ενδεικτικά και μόνο, μετακίνησης προσωπικού, μεταστέγασης, προμή­θειας αναλωσίμων, υλικών, καυσί­μων, εργαλείων, κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, παροχής υπηρεσιών προς τρίτους) αποπληρώνονται από τις αρμόδιες Αρχές διαχείρισης πι­στώσεων του Προγράμματος Δημο­σίων Επενδύσεων, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του έργου και τις σχετικές προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας (διαδικα­σίες πληρωμών, απαραίτητα δικαιολογητικά, προκαταβολές κ.λπ.)». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για λό­γους επείγοντος όλες οι διαδικασί­ες γίνονται με βάση τα ισχύοντα για τις Ε.Δ. και ιδιαίτερα για τον Στρα­τό Ξΐιμάς. 

Ήδη από το 2014 η βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού προς το Λιμενικό 

Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυ­τικό, ήδη από τις 18 Ιουλί­ου 2014 συνδράμει το Λιμενικό στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Το έργο αυτό ανέλαβε το Αρχηγείο Στόλου, το οποίο, μέσω της Διοικήσεως Πλοίων Επιτηρήσεως (ΔΠΕ), συμμετέχει ενεργά και σε επιχειρήσεις αποτροπής της λαθρομεταναστεύσεως με πλωτά μέσα καθώς και σε επιχειρήσεις ερεύνης-διασώσεως παρανόμως ει­σερχομένων προσώπων. 

Έτσι, οι κανονιοφόροι και τα πα­ράκτια περιπολικά της ΔΠΕ που έχουν βάση τους τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εκτελούν περιπολίες σε αυτές τις περιο­χές. Οι περιπολίες εκτελούνται επικουρικώς μεν, αλλά σε πλήρη συνεργασία με το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ επί των πολεμικών πλοί­ων επιβαίνουν άνδρες του Λιμε­νικού ως σύνδεσμοι και υπεύθυ­νοι για την εκτέλεση του αμιγώς αστυνομικού έργου. 

Από την πλευρά του, το Π.Ν. εμβολίασε το στελεχιακό δυναμι­κό των πλοίων έναντι ικανού αριθμού μεταδιδόμενων νοσημά­των και παράλληλα εφοδίασε το προσωπικό με όλα τα υλικά που απαιτούνται για την ατομική του προστασία. Επιπρόσθετα, έγινε εφοδιασμός των πλοίων με επι­πλέον εξοπλισμό, όπως κουβέρ­τες. Το Π.Ν. βοηθά επίσης στην ασφαλή μεταφορά τους με κανο­νιοφόρους και παράκτια περιπο­λικά από μικρονήσους (π.χ. Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι κ.ά.), που δεν έχουν τακτική συγκοινωνία με μεγάλα πλοία, σε μεγαλύτε­ρα νησιά. 

Τέλος, για ακόμα μία φορά δεν θα πρέπει να παραγνωριστεί η συμβολή των ελικοπτέρων ερεύνης και διασώσεως Super Puma της Π.Α. σε αποστολές SAR στις θάλασσες του Ανατολικού Αιγαί­ου, για τον εντοπισμό και εν συ­νεχεία τη διάσωση παρανόμων μεταναστών, οι οποίες αποστο­λές το τελευταίο διάστημα έχουν τριπλασιαστεί, με το ανάλογο κόστος σε καύσιμα, ανταλλακτι­κά και συντήρηση πτητικών μέσων, σε βάρος του ήδη ισχνού προϋπολογισμού της Π.Α. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger