Αρχική » » Ενεργειακό «εμπάργκο» τρέμουν οι Τούρκοι

Ενεργειακό «εμπάργκο» τρέμουν οι Τούρκοι


Ακόμη και την Ελλάδα σκέφτονται ως εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που οι Ρώσοι κλείσουν τη «στρόφιγγα»! 
Ο Κουμπάρογλου εξέφρασε την εκτίμηση του ότι η Ρωσία δεν θα στραφεί εναντίον της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα. 

Της Μαρίας Ζαχαράκη 

Η Τουρκία εδώ και δύο ημέ­ρες έχει επιδοθεί σε ανεύρεση νέων ενεργειακών χωρών, προκειμένου να καλύψει πιθανή έλλειψη φυσι­κού αερίου, σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει ιη «στρόφιγγα». Η εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία φτάνει στο 55% και, σε μία ενδεχόμενη επιβο­λή εμπάργκο, οι επιχειρήσεις και η τουρκική οικονομία θα υποστούν τεράστια ζημία. 

Μία από τις εναλλακτικές -που έκαναν, πάντως, ιδιαίτερη αίσθη­ση- ήταν αυτή του προέδρου της ...Διεθνούς Ένωσης για την Ενεργει­ακή Οικονομία (ΙΑΕΕ), Γκιουρκάν Κουμπάρογλου, ο οποίος πρότεινε να συσταθεί από κοινού κέντρο φυ­σικού αερίου της Τουρκίας με την Ελλάδα. 

Ο Κουμπάρογλου εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η Ρωσία δεν θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να στραφεί εναντίον της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα, ωστόσο, απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο, πρότεινε τη σύσταση ενός κοινού κόμ­βου φυσικού αερίου μεταξύ Τουρ­κίας και Ελλάδας. «Το κέντρο αυτό θα μπορέσει να διαδραματίσει ση­μαντικό ρόλο στην τιμολόγηση του φυσικού αερίου, που θα έρχεται από διαφορετικές πηγές», είπε, υπενθυμίζοντας παράλληλα και τη δήλωση του αντιπροέδρου της ΔΕΠΑ Κώστα Ανδριοσόπουλου, ότι μια τέτοια συνεργασία θα είναι προς όφελος και της Τουρκίας και της Ελλάδος και της Ευρώπης. 

Επόμενες εναλλακτικές της Τουρκίας θεωρούνται το Αζερμπαϊ­τζάν και το Ιράν, εναντίον του υπό­κωφου ακόμη, αλλά πιθανού εκ­βιασμού της Ρωσίας. Γι΄αυτόν τον λόγο και ο Τούρκος πρωθυπουρ­γός Νταβούτογλου μετέβη σήμερα στο Μπακού. Η Τουρκία χρειάζεται 50 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγ­κες, ενώ το Αζερμπαϊτζάν την προ­μηθεύει προς το παρόν μόνο με 6 δισ. κυβικά μέτρα. Η επίσκεψη Νταβούτογλου έχει στόχο την αύξηση της συμμετοχής του Μπακού αλλά και να δώσει το μήνυμα προς τη Ρωσία ότι «υπάρχουν κι αλλού πορ­τοκαλιές...». 

Το πρώτο βήμα, πάντως, έγινε με το Κατάρ, όπου ο Τούρκος πρό­εδρος Ερντογάν έσπευσε μετά την επίσκεψη στο Παρίσι και την άκαρ­πη προσπάθεια να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Κατάρ και η Τουρκία έχουν ήδη υπογρά­ψει συμφωνία για παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τώρα σχεδιάζεται η εγκατάσταση τερματικού στη γείτονα καθώς και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, με την εγκατάσταση των τερματικών σταθμών, το Κατάρ θα επιδιώξει την πώληση φυσικού αε­ρίου στις αγορές της Ευρώπης, κα­θώς επίσης και σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ουκρανία. 

Με αντάλλαγμα τη Συρία 

Η εκτίμηση, πάντως, είναι ότι η στάση της Ρωσίας αποδεικνύει ότι είναι έτοιμη να χάσει την Τουρκία. Προτεραιότητα της Μόσχας είναι να εξουδετερώσει την τουρκική επιρροή στη Μέση Ανατολή και ει­δικά στη Συρία. Αυτό, βέβαια, μπο­ρεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόσδεση της Τουρκίας στη Δύση και τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν απα­σχολεί τη Ρωσία. Μάλλον είναι πρόθυμη να δώσει την Τουρκία στη Δύση, με αντάλλαγμα τη Συρία και την αναβίωση της επιρροής της στη Μέση Ανατολή. Εκτιμάται ότι η Δύ­ση μπορεί και να επιθυμεί μια αύξη­ση της πίεσης προς την Τουρκία από τη Ρωσία, ώστε η Άγκυρα να αναγκαστεί να αναζητήσει βοήθεια από τη Δύση. 

(ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ-04/12/2015)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger