Αρχική » » Άλλη μία χαμένη ευκαιρία

Άλλη μία χαμένη ευκαιρία


Του ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ
ptroupiotis@yahoo.gr 

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει δεκαετίες τώρα, μια σειρά από εσωτερικά ζητήματα της χώρας, αλλά και η μη ύπαρξη σοβαρού πολιτικού σχεδιασμού (και κυρίως σταθερού) για το ποια πολιτική θέλει ή πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στις διεθνείς συμμαχίες και συνεργα­σίες της, μας οδηγούν στο περιθώριο των εξελίξεων στην περιοχή μας. 

Μια περιοχή όπου γεωγραφικά έχουμε σημαντική θέση, μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει...
περίπου "το κέντρο του κόσμου", λόγω των εξελί­ξεων στη Μέση Ανατολή και λίγο πιο κάτω, όπως και πριν δύο δεκαετίες ή­ταν και πάλι το κέντρο του κόσμου, λόγω του Βαλκανικού και της διά­λυσης της Γιουγκοσλαβί­ας. 

Κι όμως, η χώρα μας αδυνατεί να εκμεταλλευ­θεί και τη γεωγραφική της θέση και τη θέση της στη Δύση και τις σχέσεις που έχει με διάφορα εμπλεκόμενα κατά καιρούς κράτη στις κρίσεις της περιοχής. Έτσι, δυστυχώς, γίνεται και τώρα. 

Η Ελλάδα, αντί να αποτελεί κλειδί για τη λύση των προβλημάτων, αναγκαίο σύμμαχο για όσους θέλουν να "ανακατευτούν" στα ζητήματα της περιοχής, τείνει δυστυχώς να γίνει μέρος της κρίσης ή έστω "παράπλευ­ρη απώλεια". 

Κι αυτό γιατί στη χώρα δεν υπάρχει σταθερή και με συγκεκριμέ­νους στόχους εξωτερική πολιτι­κή, πολιτική που θα στηρίζεται μόνο στα εθνικά συμφέροντα, την κάθε χρονική στιγμή, και με βάση τα γεγονό­τα της στιγμής και όχι σε γενικώς "φίλι­ες" ή και σε ιδεολογήματα" και "ιδεοληψίες". 

Έτσι παραπαίουμε χωρίς στόχο και "ντρεπόμαστε" να δηλώσουμε ότι υπερασπίζουμε κάποια θέση, κά­ποια άποψη. Οπότε, ακόμα και όταν μετέχουμε σε κάτι, μετέχουμε δειλά, σιωπηλά, σαν να θέλουμε να κρυφτούμε. 

Οπότε, τα γεγονότα μας ξεπερ­νούν, αλλάζουν ενώ εμείς κοιτάμε πί­σω και τελικά χάνουμε ακόμα και κά­ποια πράγματα που μπορεί να είχαμε κερδίσει στο παρελθόν, είτε γιατί αυτό βόλευε και κάποιους άλλους, είτε γιατί έτσι έγινε τελικά, από τύχη. 

Ένα από αυτά, η συμμαχία που τα τελευταία χρόνια είχε αναπτυχθεί με το Ισραήλ, μια συμμαχία που μπορού­σε να μας βοηθήσει σε πάρα πολλά, αλλά και από θέμα της διαχείρισης της ΑΟΖ από την Κύπρο, ζήτημα σημαντικό για την περιοχή και τον ρόλο της Τουρκίας, φαίνεται πως κινδυνεύει να διαλυθεί ή έστω να "μαραζώσει". 

Η χώρα μας, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, για λόγους που έχουν να κάνουν και με αγκυλώσεις αλλά και ιδεοληψίες, όχι μόνο της τωρινής κυβέρνησης αλλά και παλαιοτέρων, κα­θώς και ανώτερων κρατικών λειτουρ­γών, δεν αξιοποίησε όσο μπορούσε τη συμμαχία αυτή. 

Δεν προχώρησε σε γρήγορες κινή­σεις ώστε να "δέσει", ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο, κάποια πράγματα στις σχέσεις με το Ισραήλ. Την στιγμή μάλι­στα που το Ισραήλ είχε βρεθεί "στα μαχαίρια" με την Τουρκία, δίνοντας μια τεράστια ευκαιρία στην Ελ­λάδα. 

Εκτός από κάποιες δει­λές συνεργασίες και επι­σκέψεις σε ανώτατο επί­πεδο, που όμως δεν ήταν ούτε καλά προετοιμασμέ­νες, οπότε έφεραν συγκεκριμένα απο­τελέσματα, η χώρα μας έδειξε να "ντρέπεται" με τη συνεργασία αυτή. Έ­τσι, μην προβλέποντας και τις εξελί­ξεις στην περιοχή, άφησε και πάλι το έδαφος ελεύθερο στην Τουρκία. 

Η πρόσφατη κρίση Ρωσίας- Τουρκίας φαίνεται πως έδωσε την αφορμή στην Άγκυρα να πλησιάσει και πάλι το Ισραήλ. 

Έτσι, τα τελευταία εικοσιτετρά­ωρα, οι πληροφορίες λένε ότι σε ά­κρως μυστική συνάντηση που πραγ­ματοποιήθηκε στη Ζυρίχη, μεταξύ απεσταλμένων των δύο πλευρών, η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών τους, που είχαν διαρραγεί από το 2010. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Α­θήνα χάνει έναν σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή, με στρατηγικό ρόλο σε πολλά επίπεδα, ενώ, παράλληλα, τον σύμμαχο αυτό τον παίρνει πάλι η Άγκυρα. Διπλό το κακό δηλαδή... 

Αν μάλιστα σκεφτούμε το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή (και αφορά άμεσα και ε­μάς), την κόντρα Μόσχας-Τουρκίας, σε συνδυασμό με την αντίθεση Συρίας-Ισραήλ και την στήριξη Ρωσίας στη Συρία, αντιλαμβανόμαστε το τι αλλάζει. 

Και βεβαίως, δεν θα πρέπει να ξε­χνάμε την αμερικανική "πλάτη" και στις δύο αυτές χώρες, και για το θέ­μα της Μέσης Ανατολής, αλλά και για το θέμα της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. 

Μήπως, λοιπόν, χάσαμε άλλη μία ευκαιρία; 

(ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-21/12/2015) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger